W kuchni Ogińskich

1 opinia

Wydawca:

Akademikai

Format:

epub

KUP I POBIERZ

Format: epub

23,05

Najniższa cena z 30 dni: 23,05 zł 

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII – XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII – XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego.


Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy: Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu.


Rok wydania2016
Liczba stron128
KategoriaPoradniki
WydawcaAkademikai
TłumaczenieTomasz Bożerocki
ISBN-13978-9955-33-693-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Przedmowa

  

Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów na przełomie baroku i oświecenia

  

Dworskie stodoły i spiżarnie

  

Obiad u Ogińskich

  

Uczta dworska

  

Dieta Michała Kleofasa

  

Przepisy kuchni litewskiej z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego

  
  • Długo duszona karkówka wołowa (Le boeuf a la mode)
  
  • Ragout z mostka cielęcego
  •   
  • Chłodnik
  •   
  • Przecierana zupa marchewkowa
  •   
  • Antrykot pieczony
  •   
  • Wędzone półgęski
  •   
  • Smażone borowiki, grzyby portobello (brązowe pieczarki) lub rydze z ziemniakami
  •   
  • Krem kawowy
  •   
  • Mus z gorzkiej czekolady
  •   
  • Przysmak jabłkowy
  •   
  • Baba migdałowa
  •   
  • Zupa piwna
  •   
  • Kalafior z sosem z bułki tartej
  •   
  • Bulion wołowy
  •   
  • Tort cielęcy albo pasztet w cieście
  •   
  • Karkówka wieprzowa z warzywami
  •   
  • Gorący mus ananasowy
  •   
  • Karp po polsku
  •   
  • Ragout z warzyw wiosennych
  •   
  • Pasztet z wątróbki kaczej
  •   

    Dawne jednostki miary, pieniądze, słowniczek

      

    Bibliografia

      

    O książce

      

    O autorach

    RozwińZwiń