POLECAMY
-15%
Wydawca:
Format:
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki czemu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, prezentując różne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego. (...) praca zawiera 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje głównie wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej. Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak również odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie sygnalizuje kierunki dotychczasowych dociekań naukowych. Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności, ale również wszystkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 322 |
Kategoria | Prawo ochrony środowiska |
Wydawca | Akademia Policji w Szczytnie |
ISBN-13 | 978-83-7462-475-6 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Przeciwdziałanie antysemityzmowi....
do koszyka
Przeciwdziałanie finansowaniu terroryzmu
do koszyka
Przeciwdziałanie międzynarodowej...
do koszyka
Przeciwdziałanie narkomanii
do koszyka
Przeciwdziałanie patologiom na rynku...
do koszyka
Spis treści
Od redaktorów (Wiesław Pływaczewski, Agata Lewkowicz) | 7 |
Rozdział | 1 |
Zorganizowane formy przestępczości w sektorze żywności — obszary | |
zagrożeń i przeciwdziałanie zjawisku (Wiesław Pływaczewski) | 11 |
Rozdział | 2 |
Prawnokarne i kryminologiczne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Monika Kotowska, Anna Chodorowska) | 25 |
Rozdział | 3 |
Uproszczenie systemu organów kontroli żywności (na podstawie poselskiego projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności z dnia 17 marca 2014 r.)(Mariusz Róg) | 45 |
Rozdział | 4 |
Instytucje państwowe — ile gwarancji dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności? | |
Leonkiewicz) | 55 |
Rozdział | 5 |
Problematyka nieprzemysłowej produkcji alkoholu. Analiza prawna i kryminologiczna (Joanna Narodowska, Maciej Duda) | 65 |
Rozdział | 6 |
Zafałszowania przetworów owocowo-warzywnych na przykładzie soków owocowych (Marta Czarnowska) | 79 |
Rozdział | 7 |
Oznaczanie tłuszczu obcego w tłuszczu mlekowym | |
(Ryszard Rafałowski) | 89 |
Rozdział | 8 |
Fałszerstwa na rynku suplementów diety i produktów leczniczych | |
(Aleksandra Nowak) | 103 |
Rozdział | 9 |
Analiza lipidomu olejów roślinnych w wyznaczaniu biomarkerów | |
ich autentyczności (Dorota Ogrodowska) | 121 |
Rozdział | 10 |
Uwarunkowania prawne pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży miodu w kontekście odradzającej się tradycji bartnictwa (Ewa Katarzyna Czech, Martyna Kropiewnicka) | 129 |
Rozdział | 11 |
Producenci zafałszowanej żywności w postępowaniu przed organami Inspekcji Handlowej | |
(Rafał Płocki) | 139 |
Rozdział | 12 |
Chroniona nazwa pochodzenia a fałszerstwa na rynku żywności na przykładzie sera Parmigiano Reggiano | |
(Beata Pachuca-Smulska) | 149 |
Rozdział | 13 |
Znaczenie żywności funkcjonalnej dla zapewnienia bezpieczeństwa | |
żywnościowego ludzi w kontekście prawnokarnym | |
(Beata Szwejkowska, Elżbieta Zębek) | 165 |
Rozdział | 14 |
Ocena jakości produktów żywnościowych przez blogerów kulinarnych. Dobra osobiste producenta a wolność wypowiedzi w Internecie (Katarzyna Ciućkowska-Leszczewicz) | 185 |
Rozdział | 15 |
Patologie w sektorze żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego | |
z perspektywy white collar crime (Szymon Michał Buczyński, Natalia Karolina Michałowska) | 195 |
Rozdział | 16 |
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności z perspektywy działalności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Agata Lewkowicz) | 219 |
Rozdział | 17 |
Problematyka zwalczania obrotu nielegalną żywnością na tle działalności Policji, Straży Granicznej i Służby Celnej (Robert Łachacz) | 229 |
Rozdział | 18 |
Doświadczenia warmińsko-mazurskiej Policji w obszarze przestępczości związanej z patologiami na rynku żywności (Paweł Roczyński) | 239 |
Rozdział | 19 |
Oznakowanie środka spożywczego a reklama i promocja środków odurzających | |
(Michał Pietkiewicz) | 251 |
Rozdział | 20 |
Kilka uwag o przepisach karnych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Piotr Ochman) | 271 |
Rozdział | 21 |
Zjawisko fałszerstwa żywności (Jerzy Akińcza) | 289 |
Rozdział | 22 |
Rodzina w roli beneficjenta państwowych świadczeń żywieniowych | |
(Natalia Karolina Michałowska, Szymon Michał Buczyński) | 299 |
Bibliografia | 313 |