Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać

Porady lekarza rodzinnego

1 opinia

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

1,20  2,00

Format: pdf

Cena początkowa: 2,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 1,20 zł  


1,20

w tym VAT

Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie jeść.


Rok wydania2012
Liczba stron32
KategoriaToksykologia
WydawcaLITERAT HENRYK PŁONCZYŃSKI
ISBN-13978-83-7774-476-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Co to są zatrucia pokarmowe?    1
  Co powoduje zatrucia pokarmowe?    1
  Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?    3
  Zatrucia bakteryjne    7
  Salmonella    7
  Escherichia coli    8
  Gronkowce    9
  Zatrucie jadem kiełbasianym    9
  Listerioza    10
  Zatrucia wirusowe    11
  Wirusowe zapalenie wątroby typu A    11
  Rotawirusy    12
  Zatrucie grzybami i mikotoksynami    12
  Zatrucie alkoholem etylowym    16
  Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego    18
  Tasiemczyce    18
  Włośnica    19
  Motylica wątrobowa    20
  Glistnica    20
  Owsica    21
  Postępowanie przy biegunce    22
  Dieta przy biegunce    26
  Biegunka podróżnych    27
  Helicobacter pylori    28
  Probiotyki    30
  Zakończenie    31
RozwińZwiń