POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie jeść.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 32 |
Kategoria | Toksykologia |
Wydawca | LITERAT HENRYK PŁONCZYŃSKI |
ISBN-13 | 978-83-7774-476-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Co to są zatrucia pokarmowe? | 1 |
Co powoduje zatrucia pokarmowe? | 1 |
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? | 3 |
Zatrucia bakteryjne | 7 |
Salmonella | 7 |
Escherichia coli | 8 |
Gronkowce | 9 |
Zatrucie jadem kiełbasianym | 9 |
Listerioza | 10 |
Zatrucia wirusowe | 11 |
Wirusowe zapalenie wątroby typu A | 11 |
Rotawirusy | 12 |
Zatrucie grzybami i mikotoksynami | 12 |
Zatrucie alkoholem etylowym | 16 |
Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego | 18 |
Tasiemczyce | 18 |
Włośnica | 19 |
Motylica wątrobowa | 20 |
Glistnica | 20 |
Owsica | 21 |
Postępowanie przy biegunce | 22 |
Dieta przy biegunce | 26 |
Biegunka podróżnych | 27 |
Helicobacter pylori | 28 |
Probiotyki | 30 |
Zakończenie | 31 |