Toksykologia i ocena bezpieczeństwa kosmetyków

4 oceny

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

92,40  154,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 154,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 92,40 zł  


92,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka, jakiej jeszcze nie było na polskim rynku wydawniczym! Autorzy w sposób kompleksowy przedstawiają aspekty zarówno teoretyczne, jak i praktyczne w zakresie toksykologii i oceny bezpieczeństwa kosmetyków. Całość podzielono na trzy części: podstawy toksykologii ogólnej, toksykologię kosmetyków i ocenę bezpieczeństwa. Niezbędnik dla studentów kosmetologii, chemii kosmetycznej, chemii, biochemii, biotechnologii oraz dermatologów, alergologów, poczatkujących safety assessorów i praktyków.


Rok wydania2019
Liczba stron465
KategoriaToksykologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5779-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część I PODSTAWY TOKSYKOLOGII OGÓLNEJ    1
  1. Czym jest toksykologia?     3
    1.1. Geneza i pochodzenie trucizn     3
    1.2. Zarys historii toksykologii     5
      1.2.1. Starożytność (ok. IV w. p.n.e.–I w. n.e.)     5
      1.2.2. Europa nowożytna (XVI–XVII w.)     7
      1.2.3. Koniec milenium (XIX–XX w.)     8
      1.2.4. Współczesność (XXI w.)     9
    1.3. Dyscypliny toksykologii     9
  Piśmiennictwo     10
  2. Czynniki wpływające na toksyczność trucizn     13
    2.1. Budowa chemiczna     14
      2.1.1. Informacje wstępne     14
      2.1.2. Zagadnienia związane ze związkami nieorganicznymi     15
      2.1.3. Zagadnienia związane ze związkami organicznymi     16
    2.2. Właściwości fizyczne i chemiczne     23
      2.2.1. Rozpuszczalność i współczynnik podziału     23
      2.2.2. Stopień rozdrobnienia     25
      2.2.3. Rozkład substancji     25
      2.2.4. Cechy organoleptyczne     26
    2.3. Czynniki biologiczne     27
      2.3.1. Przynależność gatunkowa     27
      2.3.2. Płeć     27
      2.3.3. Wiek     28
      2.3.4. Indywidualna zmienność wrażliwości na trucizny     28
      2.3.5. Stan zdrowia, stany fizjologiczne     29
      2.3.6. Dieta     30
      2.3.7. Rytmy biologiczne     30
    2.4. Czynniki środowiskowe     31
  Piśmiennictwo     31
  3. Podstawowe pojęcia w toksykologii     33
    3.1. Trucizny, leki i ksenobiotyki     33
    3.2. Zatrucia i ich rodzaje     35
    3.3. Dawki     39
    3.4. Ocena narażenia na ksenobiotyki     46
    3.5. Efekty działania ksenobiotyków     47
  Piśmiennictwo     50
  4. Losy ksenobiotyków w ustroju     51
    4.1. Informacje wstępne     51
    4.2. Wchłanianie ksenobiotyków     54
      4.2.1. Informacje wstępne     54
      4.2.2. Przenikanie ksenobiotyków przez błony biologiczne     55
      4.2.3. Drogi wchłaniania     63
    4.3. Dystrybucja i kumulacja ksenobiotyków     89
      4.3.1. Informacje wstępne     89
      4.3.2. Dystrybucja ksenobiotyków     89
      4.3.3. Kumulacja ksenobiotyków     98
    4.4. Biotransformacja ksenobiotyków     99
      4.4.1. Informacje wstępne     99
      4.4.2. Reakcje I fazy     107
      4.4.3. Reakcje II fazy     120
      4.4.4. Reakcje III fazy     132
      4.4.5. Biotransformacja ksenobiotyków w skórze – wybrane zagadnienia     134
    4.5. Wydalanie ksenobiotyków     137
      4.5.1. Informacje wstępne     137
      4.5.2. Wydalanie z moczem     138
      4.5.3. Wydalanie z kałem     140
      4.5.4. Wydalanie z powietrzem wydychanym     141
      4.5.5. Wydalanie innymi drogami     142
  Piśmiennictwo     143
  5. Mechanizmy działania toksycznego     145
    5.1. Informacje wstępne     145
    5.2. (Bio)fizyczne mechanizmy działania toksycznego     146
    5.3. Wybrane chemiczne mechanizmy działania toksycznego     147
      5.3.1. Informacje wstępne     147
      5.3.2. Mechanizmy działania toksycznego związane z niedotlenieniem tkanek lub nieprawidłowym wykorzystaniem energii spalania     147
      5.3.3. Mechanizmy działania toksycznego związane z działaniem enzymów     157
      5.3.4. Mechanizmy działania toksycznego związane z przewodzeniem bodźców w układzie nerwowym     160
      5.3.5. Mechanizmy działania toksycznego związane z tworzeniem wiązań kowalencyjnych przez aktywne metabolity     162
      5.3.6. Mechanizmy działania toksycznego związane z działaniem rodników     162
      5.3.7. Mechanizmy działania toksycznego związane z kancerogenezą chemiczną     164
  Piśmiennictwo     168
  6. Podstawy toksykokinetyki i farmakokinetyki     171
    6.1. Informacje wstępne     171
    6.2. Podstawowe pojęcia     171
    6.3. Farmakokinetyka vs toksykokinetyka     173
    6.4. Modele matematyczne w farmakokinetyce     174
      6.4.1. Modele kompartmentowe (modele wykładnicze)     174
      6.4.2. Modele kompartmentowe po podaniu pozanaczyniowym     181
      6.4.3. Podanie dożylne wielokrotne     182
  Piśmiennictwo     184
  Część II TOKSYKOLOGIA KOSMETYKÓW    185
  7. Czym jest toksykologia kosmetyków i ocena bezpieczeństwa produktów kosmetycznych?     187
    7.1. Rys historyczny toksykologii kosmetyków     187
      7.1.1. Starożytność     187
      7.1.2. Średniowiecze     189
      7.1.3. Renesans     190
      7.1.4. Barok     190
      7.1.5. Wiek XIX i XX     191
      7.1.6. Współczesność     191
    7.2. Definicja i zakres współczesnej toksykologii kosmetyków     193
    7.3. Safety assessment i safety assessorzy     194
  Piśmiennictwo     198
  8. Szczegółowa toksykologia kosmetyków     199
    8.1. Informacje wstępne     199
    8.2. Składniki wchodzące w skład farb do włosów     200
      8.2.1. HC Red nr 18 (В124)     201
      8.2.2. HC Yellow nr 16 (B123)     203
      8.2.3. Basic Blue 124     205
      8.2.4. HC Yellow nr 17 (B121)     208
      8.2.5. HC Red nr 17 (B120)     210
      8.2.6. 1-Hexyl 4,5-diamino pyrazole sulfate (A163)     212
      8.2.7. HC Blue 18 (B122)     214
      8.2.8. 2,5,6-Triamino-4-pyrimidinol sulfate (A143)     216
      8.2.9. 2,6-Dihydroxyethylaminotoluene (A138)     218
      8.2.10. Basic Blue 99 (C059)     220
      8.2.11. Acid Orange 7 (C015)     221
      8.2.12. Hydroxyethoxy aminopyrazolopyridine HCl (A161)     223
      8.2.13. 3-Amino-2,6-dimethylphenol (A162)     225
      8.2.14. Basic Brown 17 (B007)     227
      8.2.15. Disperse Red 17 (B5)     229
      8.2.16. Bismuth citrate     232
      8.2.17. Lawsonia inermis (henna) (C169)     234
      8.2.18. 2-Chloro-p-phenylenediamine (A8)     236
      8.2.19. Hydroxyanthraquinone-aminopropyl methyl morpholinium methosulfate (C117)     238
      8.2.20. Acid Black 1 (B15)     240
      8.2.21. Dimethylpiperazinium aminopyrazolopyridine HCl (A164)     241
      8.2.22. Tetrabromophenol blue, 4,4ʹ-(4,5,6,7-tetrabromo-1,1-dioxido-3H-2,1- benzoxathiol-3-yliden)bis-2,6-dibromophenol (C183)     244
      8.2.23. HC Orange nr 6 (B125)     246
      8.2.24. N,Nʹ-Bis-(2-hydroxyethyl)-2-nitro-p-phenylenediamine (B34)     248
    8.3. Składniki kosmetyków pełniące funkcję zapachową     250
      8.3.1. Butylphenyl methylpropional (BMHCA)     251
      8.3.2. Vetiveryl acetate/acetylated vetiver oil (AVO)     253
      8.3.3. Tagetes minuta, T. patula extracts, essential oils     256
    8.4. Składniki kosmetyków stanowiące nanomateriały     257
      8.4.1. Hydroxyapatite (nano)     258
      8.4.2. Silica, Hydrated Silica, Silica Surface Modified with Alkyl Silylates     260
      8.4.3. 2,2ʹ-Methylene-bis-(6-(2H-benzotriazol-2-yl)-4-(1,1,3,3-tetramethylbutyl) phenol)     263
      8.4.4. Carbon Black (nano-form)     266
      8.4.5. Titanium dioxide     268
      8.4.6. Zinc oxide (nano-form)     269
    8.5. Składniki kosmetyków o różnym zastosowaniu     271
      8.5.1. UV filter S86 Phenylene bis-diphenyltriazine     271
      8.5.2. Cetylpyridinium chloride     273
      8.5.3. o-Phenylphenol (OPP), Sodium o-phenylphenate oraz Potassium o-phenylphenate     275
      8.5.4. Methylisothiazolinone (MI) (P94)     278
      8.5.5. Deoxyarbutin (4-[(tetrahydro-2H-pyran-2-yl)oxy]phenol)     280
      8.5.6. α-Arbutin     282
      8.5.7. β-Arbutin     284
      8.5.8. Dichloromethane     286
      8.5.9. Ethyl lauroyl arginate HCl     287
      8.5.10. Poly(hexamethylene) biguanide hydrochloride (PHMB)     289
      8.5.11. Formaldehyde (formaldehyd) w utwardzaczach do paznokci     292
      8.5.12. Hydrolysed wheat proteins (WHP)     293
      8.5.13. 2-(4-(2-(4-Diethylamino-2-hydroxy-benzoyl)-benzoyl)-piperazine- 1-carbonyl)-phenyl)-(4-diethylamino-2-hydroxyphenyl)-methanone (HAA299)     295
      8.5.14. Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide (TPO)     297
      8.5.15. Związki aluminium (glinu)     299
      8.5.16. Potassium hydroxide (KOH, wodorotlenek potasu)     302
      8.5.17. Peanut oil (olej z orzechów ziemnych)     303
      8.5.18. Thioglycolic acid and its salts (TGA)     305
      8.5.19. 3-Benzylidene camphor     308
      8.5.20. Zinc pyrithione     309
      8.5.21. Climbazole     311
      8.5.22. Diethylene Glycol Monoethyl Ether (DEGEE)     314
      8.5.23. HEMA     316
      8.5.24. Methoxypropylamino Cyclohexenylidene Ethoxyethylcyanoacetate (S87)     318
      8.5.25. Ethylzingerone – Hydroxyethoxyphenyl Butanone (HEPB)     320
      8.5.26. EcoG+     322
      8.5.27. Phenoxyethanol     323
      8.5.28. Witamina A     325
      8.5.29. Cyclopentasiloxane D5     328
    8.6. Składniki kosmetyków całkowicie zakazane w produktach     330
  Piśmiennictwo     387
  9. Metody alternatywne w toksykologii kosmetyków     389
    9.1. Informacje wstępne     389
    9.2. Walidacja metod alternatywnych     392
    9.3. Metody alternatywne w ocenie bezpieczeństwa kosmetyku     394
  Piśmiennictwo     394
  Część III OCENA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTÓW KOSMETYCZNYCH    395
  10. Aspekty prawne związane z oceną bezpieczeństwa produktów kosmetycznych     397
    10.1. Wstęp     397
    10.2. Uregulowania prawne obowiązujące w Polsce     398
    10.3. Uregulowania prawne obowiązujące w Unii Europejskiej     399
  Piśmiennictwo     402
  11. Raport oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych     403
    11.1. Informacje wstępne     403
    11.2. Część A – informacje na temat bezpieczeństwa produktu kosmetycznego     406
      11.2.1. Jakościowy i ilościowy skład produktu kosmetycznego     407
      11.2.2. Właściwości fizyczne i chemiczne oraz stabilność produktu kosmetycznego     408
      11.2.3. Jakość mikrobiologiczna     410
      11.2.4. Zanieczyszczenia, ilości śladowe, informacje o materiale, z którego wykonano opakowanie     411
      11.2.5. Normalne i dające się racjonalnie przewidzieć stosowanie     415
      11.2.6. Narażenie na działanie produktu kosmetycznego     416
      11.2.7. Narażenie na działanie substancji (składników)     421
      11.2.8. Profil toksykologiczny substancji     425
      11.2.9. Działania niepożądane i ciężkie działania niepożądane     432
      11.2.10. Informacje o produkcie kosmetycznym     432
    11.3. Część B – ocena bezpieczeństwa produktu kosmetycznego     433
      11.3.1. Wniosek z oceny     433
      11.3.2. Ostrzeżenia i instrukcje stosowania umieszczane na etykiecie     433
      11.3.3. Rozumowanie     436
      11.3.4. Kwalifikacje eksperta     437
  Piśmiennictwo     438
  12. Źródła informacji do oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych     439
    12.1. Informacje wstępne     439
    12.2. Aktualne ustawodawstwo     439
    12.3. Opinie i zalecenia uznanych komitetów naukowych     441
    12.4. Czasopisma naukowe     442
    12.5. Bazy danych     443
  Piśmiennictwo     444
  Skorowidz     446
RozwińZwiń