POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie jeść.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 32 |
Kategoria | Toksykologia |
Wydawca | LITERAT HENRYK PŁONCZYŃSKI |
ISBN-13 | 978-83-7774-476-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Ostre zatrucia w praktyce ratownika...
do koszyka
Zatruta mgła
do koszyka
Zatruta mgła
do koszyka
Zatrute pióro
do koszyka
Zatrute pióro
do koszyka
Zatruty biznes
do koszyka
Zatruty bluszcz
do koszyka
Spis treści
Co to są zatrucia pokarmowe? | 1 |
Co powoduje zatrucia pokarmowe? | 1 |
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? | 3 |
Zatrucia bakteryjne | 7 |
Salmonella | 7 |
Escherichia coli | 8 |
Gronkowce | 9 |
Zatrucie jadem kiełbasianym | 9 |
Listerioza | 10 |
Zatrucia wirusowe | 11 |
Wirusowe zapalenie wątroby typu A | 11 |
Rotawirusy | 12 |
Zatrucie grzybami i mikotoksynami | 12 |
Zatrucie alkoholem etylowym | 16 |
Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego | 18 |
Tasiemczyce | 18 |
Włośnica | 19 |
Motylica wątrobowa | 20 |
Glistnica | 20 |
Owsica | 21 |
Postępowanie przy biegunce | 22 |
Dieta przy biegunce | 26 |
Biegunka podróżnych | 27 |
Helicobacter pylori | 28 |
Probiotyki | 30 |
Zakończenie | 31 |