INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Monografia poświęcona jest współczesnym możliwościom różnicowania oryginalnych i nieoryginalnych wód zapachowych. W części teoretycznej omówiono percepcję zmysłu węchu, przedstawiono pojęcia związane z warstwą wizualną opakowań wód zapachowych oraz podjęto problematykę jakości tych wód. W części doświadczalnej zaprezentowano wyniki badań własnych, które dotyczyły: oceny porównawczej warstwy wizualnej opakowań wód zapachowych (oryginalnych i nieoryginalnych) dokonanej zarówno przez specjalistów, jak i konsumentów, oceny sensorycznej nut zapachowych i trwałości tych wód oraz przeprowadzonego na chromatografie gazowym i elektronicznym nosie oznaczania ilości substancji wchodzących w skład badanych wód. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej.
Monografie: Prace Doktorskie nr 12, Kraków 2011
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 214 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
ISBN-13 | 978-83-7252-529-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Studium bezkarnych potknięć o język
do koszyka
Studium o pedagogice kultury fizycznej
do koszyka
Studium pasywnej regeneracji filtrów...
do koszyka
Studium porównawcze systemów...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 5 |
Rozdział 1. Zmysł węchu | 7 |
1.1. Odbiór wrażeń węchowych | 7 |
1.2. Podział zapachów | 13 |
Rozdział 2. Zapach w analizie sensorycznej | 17 |
2.1. Uwagi ogólne | 17 |
2.2. Selekcja do zespołu analizy sensorycznej i metody badania zapachu | 18 |
2.3. Trwałość zapachu | 22 |
2.4. Intensywność zapachu | 24 |
Rozdział 3. Elektroniczny nos jako nowoczesne narzędzie w ocenie jakości | 27 |
3.1. Uwagi ogólne | 27 |
3.2. Wykorzystanie elektronicznego nosa | 28 |
Rozdział 4. Warstwa wizualna opakowania jednostkowego wód zapachowych | 31 |
Rozdział 5. Problematyka jakości wód zapachowych | 38 |
5.1. Definicje jakości | 38 |
5.2. Jakość wód zapachowych w aspekcie prawnym | 39 |
5.3. Konsumenckie kryteria jakości wód zapachowych | 40 |
5.4. Obecny stan wiedzy z zakresu różnicowania oryginalnych i nieoryginalnych wód zapachowych | 44 |
Rozdział 6. Charakterystyka materiału badawczego | 47 |
Rozdział 7. Różnicowanie warstwy wizualnej opakowań oryginalnych i nieoryginalnych | 59 |
Rozdział 8. Badania organoleptyczne | 67 |
8.1. Tworzenie zespołu analizy sensorycznej | 67 |
8.2. Możliwości różnicowania próbek | 71 |
8.2.1. Rozróżnianie zapachu – badania z pomocą zespołu analizy sensorycznej i badania konsumenckie | 71 |
8.2.2. Oznaczenia zmian intensywności w czasie | 80 |
8.3. Analiza sensoryczna a elektroniczny nos – badania intensywności badanych próbek zaraz po nałożeniu | 102 |
Rozdział 9. Możliwości różnicowania wód zapachowych – badania instrumentalne | 112 |
9.1. Oznaczenia na elektronicznym nosie – charakterystyka badań | 112 |
9.2. Różnicowanie próbek za pomocą elektronicznego nosa | 117 |
9.3. Oznaczenia na chromatografie – charakterystyka badań | 125 |
9.4. Różnicowanie próbek za pomocą chromatografu | 126 |
Podsumowanie | 138 |
Załączniki | 140 |
Literatura | 201 |
Spis tabel | 208 |
Spis rysunków | 210 |
Wykaz prac wydanych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w serii: Monografie: Prace Doktorskie | 213 |