Prawdziwa historia czekolady

1 opinia

Wydawca:

PIW

Format:

epub, mobi

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi

60,20  70,00 (-14%)

Najniższa cena z 30 dni: 60,20 zł 

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.


Rok wydania2024
Liczba stron248
KategoriaHistoria powszechna
WydawcaPIW
TłumaczenieEwa Klekot
ISBN-13978-83-8196-819-5
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Spis treści

  

Przedmowa..................................................................................................7

  

Wprowadzenie..........................................................................................11

  

Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów........................................................................15

  

Chemiczny kalejdoskop..........................................................................25

  

Rozdział 2. Narodziny kakao.........................................................................................30

  

Olmekowie........................................................................................30

  

Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów.............................................................34

  

Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego.........................................................................36

  

Zmierzch cywilizacji Majów..................................................................................................47

  

Toltekowie i co było dalej.......................................................................................................48

  

Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju..................................................................50

  

Przyrządzanie kakao przez Majów w epokach późniejszych.............................................55

  

Rodział 3. Aztekowie – lud piątego słońca.........................................................58

  

Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia.............................................................59

  

Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju...............................................................62

  

Pociągają i budzą odrazę: octli i czekolada...........................................................................66

  

Cacahuacuauhuitl – „czekoladowe drzewo” Azteków........................................................68

  

Skarb królewski.........................................................................................71

  

Jak Aztekowie robili czekoladę..............................................................................................73

  

Dodatki smakowe, zapachowe i inne....................................................................................75

  

Napój elity.........................................................................................................78

  

„Szczęsny pieniądz”.............................................................................................81

  

Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao..........................................................................83

  

Rozdział 4. Sp otkanie i pr zemiana..............................................................................87

  

Pierwszy kontakt: Guanaja 1502............................................................................................87

  

Przełamanie bariery smaku....................................................................................................90

  

Przełamanie bariery języka....................................................................................................95

  

Przełamanie bariery medycyny.............................................................................................99

  

Rozdział 5. Czekolada podbija Europę................................. 102

  

Kakao w Hiszpanii: „czekolada osiągnęła doskonałość”................................................. 105

  

Czekolada we Włoszech: „elegancja bardziej wyszukana”.............................................. 112

  

Przełamanie bariery Kościoła............................................................................................. 119

  

Czekolada we Francji.................................................................................. 123

  

Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa...................................................................... 131

  

Poza granice Europy............................................................................... 140

  

Rozdział 6. Źródło........................................................................... 142

  

Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej.................... 143

  

Guayaquil: „kakao biedaków”............................................................................................. 148

  

Wenezuela............................................................................................ 149

  

Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem................................................... 152

  

Wyspy Szczęśliwe – nie tak znowu szczęśliwe.................................................................. 155

  

Nowe horyzonty: kakao opływa świat............................................................................... 158

  

Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)........................... 160

  

Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają............................................................. 163

  

Hiszpania................................................................................................. 166

  

Włochy................................................................................................. 169

  

Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?............................................. 171

  

Francja przed potopem.................................................................. 175

  

Anglia w czasach króla Jerzego – od czekoladziarni do klubu....................................... 180

  

Czekolada i świt rewolucji przemysłowej.......................................................................... 183

  

Koniec pewnej epoki: „boski markiz” i czekolada........................................................... 184

  

Rozdział 8. Czekolada dla mas.................................................................................. 187

  

Zerwanie z przeszłością: wynalazek van Houtena........................................................... 189

  

Kwakierscy kapitaliści......................................................................... 190

  

Walka o czystą czekoladę.................................................................................... 193

  

Szwajcaria – kraina krów i czekolady................................................................................. 195

  

Milton Hershey i „stary dobry batonik Hersheya”........................................................... 198

  

Jak się robi czekoladę.......................................................................... 202

  

Jakość a ilość – w poszukiwaniu lepszej czekolady.......................................................... 205

  

Rozdział 9. Et yczna czekolada ................................................................................ 210

  

Ciemna strona świata czekolady......................................................................................... 211

  

Czekoladowy świat drobnych rolników............................................................................. 212

  

Przypisy.................................................................................................. 215

  

Bibliografia.............................................................................................. 225

  

Źródła ilustracji..................................................................................... 235

  

Indeks........................................................................................... 239

  

Indeks osób......................................................................................... 239

  

Indeks nazw geograficznych

RozwińZwiń