POLECAMY
Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 248 |
Kategoria | Historia powszechna |
Wydawca | PIW |
Tłumaczenie | Ewa Klekot |
ISBN-13 | 978-83-8196-819-5 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Prawdziwa dwunastka
do koszyka
Prawdziwa historia A Q
do koszyka
Prawdziwa Historia Internetu w Polsce
do koszyka
Prawdziwa historia Ireny Sendlerowej
do koszyka
Prawdziwa historia Ireny Sendlerowej
do koszyka
Prawdziwa historia - jak i dlaczego...
do koszyka
Spis treści
Spis treści | |
Przedmowa..................................................................................................7 | |
Wprowadzenie..........................................................................................11 | |
Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów........................................................................15 | |
Chemiczny kalejdoskop..........................................................................25 | |
Rozdział 2. Narodziny kakao.........................................................................................30 | |
Olmekowie........................................................................................30 | |
Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów.............................................................34 | |
Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego.........................................................................36 | |
Zmierzch cywilizacji Majów..................................................................................................47 | |
Toltekowie i co było dalej.......................................................................................................48 | |
Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju..................................................................50 | |
Przyrządzanie kakao przez Majów w epokach późniejszych.............................................55 | |
Rodział 3. Aztekowie – lud piątego słońca.........................................................58 | |
Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia.............................................................59 | |
Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju...............................................................62 | |
Pociągają i budzą odrazę: octli i czekolada...........................................................................66 | |
Cacahuacuauhuitl – „czekoladowe drzewo” Azteków........................................................68 | |
Skarb królewski.........................................................................................71 | |
Jak Aztekowie robili czekoladę..............................................................................................73 | |
Dodatki smakowe, zapachowe i inne....................................................................................75 | |
Napój elity.........................................................................................................78 | |
„Szczęsny pieniądz”.............................................................................................81 | |
Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao..........................................................................83 | |
Rozdział 4. Sp otkanie i pr zemiana..............................................................................87 | |
Pierwszy kontakt: Guanaja 1502............................................................................................87 | |
Przełamanie bariery smaku....................................................................................................90 | |
Przełamanie bariery języka....................................................................................................95 | |
Przełamanie bariery medycyny.............................................................................................99 | |
Rozdział 5. Czekolada podbija Europę................................. 102 | |
Kakao w Hiszpanii: „czekolada osiągnęła doskonałość”................................................. 105 | |
Czekolada we Włoszech: „elegancja bardziej wyszukana”.............................................. 112 | |
Przełamanie bariery Kościoła............................................................................................. 119 | |
Czekolada we Francji.................................................................................. 123 | |
Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa...................................................................... 131 | |
Poza granice Europy............................................................................... 140 | |
Rozdział 6. Źródło........................................................................... 142 | |
Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej.................... 143 | |
Guayaquil: „kakao biedaków”............................................................................................. 148 | |
Wenezuela............................................................................................ 149 | |
Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem................................................... 152 | |
Wyspy Szczęśliwe – nie tak znowu szczęśliwe.................................................................. 155 | |
Nowe horyzonty: kakao opływa świat............................................................................... 158 | |
Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)........................... 160 | |
Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają............................................................. 163 | |
Hiszpania................................................................................................. 166 | |
Włochy................................................................................................. 169 | |
Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?............................................. 171 | |
Francja przed potopem.................................................................. 175 | |
Anglia w czasach króla Jerzego – od czekoladziarni do klubu....................................... 180 | |
Czekolada i świt rewolucji przemysłowej.......................................................................... 183 | |
Koniec pewnej epoki: „boski markiz” i czekolada........................................................... 184 | |
Rozdział 8. Czekolada dla mas.................................................................................. 187 | |
Zerwanie z przeszłością: wynalazek van Houtena........................................................... 189 | |
Kwakierscy kapitaliści......................................................................... 190 | |
Walka o czystą czekoladę.................................................................................... 193 | |
Szwajcaria – kraina krów i czekolady................................................................................. 195 | |
Milton Hershey i „stary dobry batonik Hersheya”........................................................... 198 | |
Jak się robi czekoladę.......................................................................... 202 | |
Jakość a ilość – w poszukiwaniu lepszej czekolady.......................................................... 205 | |
Rozdział 9. Et yczna czekolada ................................................................................ 210 | |
Ciemna strona świata czekolady......................................................................................... 211 | |
Czekoladowy świat drobnych rolników............................................................................. 212 | |
Przypisy.................................................................................................. 215 | |
Bibliografia.............................................................................................. 225 | |
Źródła ilustracji..................................................................................... 235 | |
Indeks........................................................................................... 239 | |
Indeks osób......................................................................................... 239 | |
Indeks nazw geograficznych | |