INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf
Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików, to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od energetyzujących śniadań, poprzez sycące obiady, aż po odżywcze kolacje. Każdy przepis bazuje na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, wspierając stabilny poziom cukru we krwi. Oprócz pięknych fotografii, przepisy zawierają dane o wartościach odżywczych, co ułatwi odchudzanie i zdrową dietę. Smakuj zdrowie o każdej porze roku.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 249 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Vital |
ISBN-13 | 978-83-8272-748-7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Atlas nalewek. Ponad 130 przepisów na...
do koszyka
Akcyza. Komentarz
do koszyka
Akredytacja w życiu społecznym i...
do koszyka
Black Sabath Feniks
do koszyka
Spis treści
O mnie | |
Czym jest dieta? | |
Moja filozofia zdrowia | |
21 zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia według Natki Pietruszki | |
Poznaj swoje zapotrzebowanie energetyczne | |
Różnice pomiędzy PPM a CPM | |
Jak obliczyć PPM? | |
Jak obliczyć CPM? | |
Jak zaplanować skuteczne odchudzanie? | |
Redukcja masy ciała – kluczowe aspekty | |
Skąd się bierze efekt jojo? | |
Poznaj bliżej swój metabolizm | |
Co to jest metabolizm i jakie są jego składowe? | |
Czy metabolizm zwalnia po trzydziestce i dlaczego wówczas wiele osób tyje? | |
Jak naturalnie zadbać o swój metabolizm? | |
Struktura książki | |
Samouczek komponowania diety z niskim IG | |
| |
Przepisy na wiosnę | |
Śniadania | |
Kanapki z pastą z awokado i fety ze świeżymi warzywami | |
Sycący omlet z serkiem wiejskim i malinami | |
Omlet a la kanapka z warzywami | |
Omlet twarogowy na słodko | |
Jajecznica po meksykańsku z pieczywem z humusem i sałatą masłową | |
Sadzone jajka w szparagach z pieczywem i rzodkiewkami | |
Owsianka królewska | |
Sadzone jajko na grzance z warzywami | |
Zielone smoothie bowl ze szpinakiem | |
Placuszki bananowe z tofu | |
| |
Obiady | |
Krem z białych szparagów z kurkumą | |
Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką | |
Kolorowe danie obiadowe z kurczakiem, batatami i szparagami | |
Dorsz w sosie porowym z brązowym ryżem i tartą marchewką | |
Zupa gołąbkowa | |
Kurczak curry z pomidorami, ryżem basmati i zieloną sałatą | |
Makaron razowy z łososiem w kremowym sosie z warzywami | |
Pełnoziarniste spaghetti z mozzarellą i oliwkami | |
Genialne danie obiadowe z kalafiorem serwowane z kaszą gryczaną i roszponką | |
Sałatka cezar z serem cheddar | |
| |
Kolacje | |
Sałatka z groszkiem cukrowym i fetą | |
Sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi | |
Owsianka pieczona z truskawkami i płatkami migdałowymi | |
Carpaccio z buraczka | |
Carpaccio z kalarepki | |
Pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem | |
Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami | |
Omlet z fetą i zielonym groszkiem | |
Placuszki jarmużowe ze skyrem i borówkami | |
Zupa botwinkowa serwowana z jajkiem | |
| |
Przepisy na lato | |
Śniadania | |
Kasza manna razowa z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi | |
Zdrowe gofry z sezonowymi owocami | |
Sadzone jajka na bakłażanie z pieczywem i sałatą masłową | |
Śniadaniowy koktajl brzoskwiniowy | |
Omlet szpinakowy z fetą | |
Omlet kakaowy z porzeczkami | |
Pomidorowa jajecznica z fetą | |
Pasta z zielonego groszku i słonecznika z pieczywem i chrupiącymi warzywami | |
Omlet jagodowy z jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi | |
Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami | |
| |
Obiady | |
Makaron pełnoziarnisty z czerwoną fasolą, pomidorem i mozzarellą | |
Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie curry | |
Bób na maśle z parmezanem | |
Burger wołowy ze świeżymi warzywami | |
Fasolka szparagowa a la spaghetti | |
Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem | |
Krem porowo-ziemniaczany z zielonym groszkiem | |
Soczysty łosoś z piekarnika z warzywami | |
Dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami | |
Curry z kalafiorem i ciecierzycą | |
| |
Kolacje | |
Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem | |
Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi | |
Sałatka z burakiem i jabłkiem | |
Lekka sałatka z burratą i soczystymi truskawkami | |
Gofry owsiane z jogurtem, jagodami i sezamem | |
Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem | |
Bezmięsny gulasz z bakłażana | |
Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami | |
Pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem | |
Makaron pełnoziarnisty z fasolką szparagową i parmezanem | |
| |
Przepisy na jesień | |
Śniadania | |
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym | |
Warzywna jajecznica serwowana z pieczywem | |
Zielona szakszuka | |
Placuszki jogurtowe z gruszką | |
Nocne placuszki jabłkowe | |
Omlet kakaowy z pysznym nadzieniem | |
Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem cejlońskim | |
Omlet z porem i wędliną | |
Ekspresowa owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą | |
Owsianka z „czeko-jabłkiem” | |
| |
Obiady | |
Tarta meksykańska | |
Rozgrzewające curry z dynią i łososiem serwowane z ryżem basmati | |
Ekspresowa zupa bolońska | |
Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą | |
Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem | |
Orzechowa komosanka z winogronami i pieczonym halloumi | |
Dorsz pod szpinakową kołderką z brązowym ryżem i kiszonkami | |
Zapiekany kalafior z porami | |
Warzywne curry z czerwoną soczewicą serwowane z kaszą bulgur i kiszonkami | |
Makaron z ciecierzycą i warzywami | |
| |
Kolacje | |
Pieczona brukselka z batatem na szpinaku | |
Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą | |
Koktajl z suszoną śliwką | |
Brukselka na ostro z pełnoziarnistym makaronem | |
Afrykańska zupa orzechowa | |
Placuszek jabłkowy z patelni | |
Wytrawny placek twarogowy | |
Sałatka z mozzarellą i winogronami serwowana z pieczywem | |
Pieczony batat z fetą i cebulą | |
Pieczone placuszki z cukinii bez jajek | |
Przepisy na zimę | |
| |
Śniadania | |
Komosanka z bananem i masłem orzechowym | |
Omlet kakaowy z pomarańczą | |
Dwuskładnikowe placuszki orzechowe | |
Szakszuka z serową nutką serwowana z pieczywem | |
Gotowana kasza jaglana z jabłkiem | |
Sadzone jajka w pieczarkach | |
Jaglanka z musem z kiwi i bakaliami | |
Owsianka z siemieniem lnianym i owocami leśnymi na gorąco | |
Omlet w stylu śródziemnomorskim | |
Omlet na słodko z serkiem typu włoskiego | |
| |
Obiady | |
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem i kiszonkami | |
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym | |
Pieczone bataty z suszonymi pomidorami, wędliną i mozzarellą | |
Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą | |
Fasolka po bretońsku | |
Pełnoziarniste penne z warzywami i mozzarellą | |
Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami z kaszą bulgur i kiszonkami | |
Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą serwowane z pieczywem | |
Dorsz po włosku serwowany z brązowym ryżem | |
Zupa cebulowa z serowymi grzankami | |
| |
Kolacje | |
Chrupiący kalafior na ostro z kaszą gryczaną | |
Pęczak z pieczarkami i fetą | |
Kalafiornica serwowana z pieczywem i kiszonkami | |
Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i korniszonami | |
Zupa z soczewicy i pieczarek | |
Cebularze | |
Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem | |
Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem | |
Zapiekanka gryczana z cukinią i fetą | |
Duszony por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą serwowany z komosą ryżową | |
| |
Słodkości | |
Owsianko-serniczek łaciaty | |
Mięciutkie ciasteczka kakaowe z fasoli | |
Wysokobiałkowy deser banoffee | |
Deser kokosowy z gorącymi jagodami | |
Marcepanki | |
Batoniki jabłkowo-orzechowe | |
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami | |
Ciasto kakaowe bez mąki | |
Kuleczki snickers | |
Chrupiące gofry 3 × bez (cukru, glutenu, laktozy) | |
| |
Podziękowania | |
| |
Bibliografia | |