130 przepisów na sezonowe potrawy o niskim indeksie glikemicznym

1 opinia

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi, pdf

47,01  59,50 (-21%)

Najniższa cena z 30 dni: 47,01 zł 

Chcesz wiedzieć, jak zdrowo gotować, aby szybko schudnąć i uniknąć chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność czy zaburzenia hormonalne? Poznaj tajemnice gotowania z sezonowych warzyw i owoców! Książka Natalii Dolaty, znanej z bestsellera Słodycze bez cukru i słodzików, to 130 inspirujących przepisów na dania o niskim indeksie glikemicznym. Odkryj wyjątkowe smaki każdej pory roku, zaczynając od energetyzujących śniadań, poprzez sycące obiady, aż po odżywcze kolacje. Każdy przepis bazuje na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, wspierając stabilny poziom cukru we krwi. Oprócz pięknych fotografii, przepisy zawierają dane o wartościach odżywczych, co ułatwi odchudzanie i zdrową dietę. Smakuj zdrowie o każdej porze roku.


Rok wydania2024
Liczba stron249
KategoriaPoradniki
WydawcaVital
ISBN-13978-83-8272-748-7
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

O mnie

  

Czym jest dieta?

  

Moja filozofia zdrowia

  

21 zasad zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia według Natki Pietruszki

  

Poznaj swoje zapotrzebowanie energetyczne

  

Różnice pomiędzy PPM a CPM

  

Jak obliczyć PPM?

  

Jak obliczyć CPM?

  

Jak zaplanować skuteczne odchudzanie?

  

Redukcja masy ciała – kluczowe aspekty

  

Skąd się bierze efekt jojo?

  

Poznaj bliżej swój metabolizm

  

Co to jest metabolizm i jakie są jego składowe?

  

Czy metabolizm zwalnia po trzydziestce i dlaczego wówczas wiele osób tyje?

  

Jak naturalnie zadbać o swój metabolizm?

  

Struktura książki

  

Samouczek komponowania diety z niskim IG

  

 

  

Przepisy na wiosnę

  

Śniadania

  

Kanapki z pastą z awokado i fety ze świeżymi warzywami

  

Sycący omlet z serkiem wiejskim i malinami

  

Omlet a la kanapka z warzywami

  

Omlet twarogowy na słodko

  

Jajecznica po meksykańsku z pieczywem z humusem i sałatą masłową

  

Sadzone jajka w szparagach z pieczywem i rzodkiewkami

  

Owsianka królewska

  

Sadzone jajko na grzance z warzywami

  

Zielone smoothie bowl ze szpinakiem

  

Placuszki bananowe z tofu

  

 

  

Obiady

  

Krem z białych szparagów z kurkumą

  

Gryczotto z zielonymi szparagami i czerwoną papryką

  

Kolorowe danie obiadowe z kurczakiem, batatami i szparagami

  

Dorsz w sosie porowym z brązowym ryżem i tartą marchewką

  

Zupa gołąbkowa

  

Kurczak curry z pomidorami, ryżem basmati i zieloną sałatą

  

Makaron razowy z łososiem w kremowym sosie z warzywami

  

Pełnoziarniste spaghetti z mozzarellą i oliwkami

  

Genialne danie obiadowe z kalafiorem serwowane z kaszą gryczaną i roszponką

  

Sałatka cezar z serem cheddar

  

 

  

Kolacje

  

Sałatka z groszkiem cukrowym i fetą

  

Sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami koktajlowymi

  

Owsianka pieczona z truskawkami i płatkami migdałowymi

  

Carpaccio z buraczka

  

Carpaccio z kalarepki

  

Pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem

  

Sałatka z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami

  

Omlet z fetą i zielonym groszkiem

  

Placuszki jarmużowe ze skyrem i borówkami

  

Zupa botwinkowa serwowana z jajkiem

  

 

  

Przepisy na lato

  

Śniadania

  

Kasza manna razowa z musem truskawkowym i płatkami migdałowymi

  

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami

  

Sadzone jajka na bakłażanie z pieczywem i sałatą masłową

  

Śniadaniowy koktajl brzoskwiniowy

  

Omlet szpinakowy z fetą

  

Omlet kakaowy z porzeczkami

  

Pomidorowa jajecznica z fetą

  

Pasta z zielonego groszku i słonecznika z pieczywem i chrupiącymi warzywami

  

Omlet jagodowy z jogurtem naturalnym i płatkami migdałowymi

  

Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami

  

 

  

Obiady

  

Makaron pełnoziarnisty z czerwoną fasolą, pomidorem i mozzarellą

  

Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie curry

  

Bób na maśle z parmezanem

  

Burger wołowy ze świeżymi warzywami

  

Fasolka szparagowa a la spaghetti

  

Tarta orkiszowa z kurczakiem i brokułem

  

Krem porowo-ziemniaczany z zielonym groszkiem

  

Soczysty łosoś z piekarnika z warzywami

  

Dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami

  

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

  

 

  

Kolacje

  

Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem

  

Sałatka z pieczonym łososiem i płatkami migdałowymi

  

Sałatka z burakiem i jabłkiem

  

Lekka sałatka z burratą i soczystymi truskawkami

  

Gofry owsiane z jogurtem, jagodami i sezamem

  

Sałatka z fasolką szparagową i tuńczykiem

  

Bezmięsny gulasz z bakłażana

  

Sałatka z arbuzem, fetą i oliwkami

  

Pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem

  

Makaron pełnoziarnisty z fasolką szparagową i parmezanem

  

 

  

Przepisy na jesień

  

Śniadania

  

Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

  

Warzywna jajecznica serwowana z pieczywem

  

Zielona szakszuka

  

Placuszki jogurtowe z gruszką

  

Nocne placuszki jabłkowe

  

Omlet kakaowy z pysznym nadzieniem

  

Owsiany omlet z jabłkiem i cynamonem cejlońskim

  

Omlet z porem i wędliną

  

Ekspresowa owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą

  

Owsianka z „czeko-jabłkiem”

  

 

  

Obiady

  

Tarta meksykańska

  

Rozgrzewające curry z dynią i łososiem serwowane z ryżem basmati

  

Ekspresowa zupa bolońska

  

Kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą

  

Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem

  

Orzechowa komosanka z winogronami i pieczonym halloumi

  

Dorsz pod szpinakową kołderką z brązowym ryżem i kiszonkami

  

Zapiekany kalafior z porami

  

Warzywne curry z czerwoną soczewicą serwowane z kaszą bulgur i kiszonkami

  

Makaron z ciecierzycą i warzywami

  

 

  

Kolacje

  

Pieczona brukselka z batatem na szpinaku

  

Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą

  

Koktajl z suszoną śliwką

  

Brukselka na ostro z pełnoziarnistym makaronem

  

Afrykańska zupa orzechowa

  

Placuszek jabłkowy z patelni

  

Wytrawny placek twarogowy

  

Sałatka z mozzarellą i winogronami serwowana z pieczywem

  

Pieczony batat z fetą i cebulą

  

Pieczone placuszki z cukinii bez jajek

  

Przepisy na zimę

  

 

  

Śniadania

  

Komosanka z bananem i masłem orzechowym

  

Omlet kakaowy z pomarańczą

  

Dwuskładnikowe placuszki orzechowe

  

Szakszuka z serową nutką serwowana z pieczywem

  

Gotowana kasza jaglana z jabłkiem

  

Sadzone jajka w pieczarkach

  

Jaglanka z musem z kiwi i bakaliami

  

Owsianka z siemieniem lnianym i owocami leśnymi na gorąco

  

Omlet w stylu śródziemnomorskim

  

Omlet na słodko z serkiem typu włoskiego

  

 

  

Obiady

  

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem i kiszonkami

  

Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym

  

Pieczone bataty z suszonymi pomidorami, wędliną i mozzarellą

  

Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą

  

Fasolka po bretońsku

  

Pełnoziarniste penne z warzywami i mozzarellą

  

Indyk z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami z kaszą bulgur i kiszonkami

  

Wegetariańskie leczo z czerwoną fasolą serwowane z pieczywem

  

Dorsz po włosku serwowany z brązowym ryżem

  

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

  

 

  

Kolacje

  

Chrupiący kalafior na ostro z kaszą gryczaną

  

Pęczak z pieczarkami i fetą

  

Kalafiornica serwowana z pieczywem i kiszonkami

  

Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i korniszonami

  

Zupa z soczewicy i pieczarek

  

Cebularze

  

Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

  

Pieczone warzywa pod pomidorowym sosem

  

Zapiekanka gryczana z cukinią i fetą

  

Duszony por i szpinak w mleku kokosowym z kurkumą serwowany z komosą ryżową

  

 

  

Słodkości

  

Owsianko-serniczek łaciaty

  

Mięciutkie ciasteczka kakaowe z fasoli

  

Wysokobiałkowy deser banoffee

  

Deser kokosowy z gorącymi jagodami

  

Marcepanki

  

Batoniki jabłkowo-orzechowe

  

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

  

Ciasto kakaowe bez mąki

  

Kuleczki snickers

  

Chrupiące gofry 3 × bez (cukru, glutenu, laktozy)

  

 

  

Podziękowania

  

 

  

Bibliografia

RozwińZwiń