INNE EBOOKI AUTORA
-32%
Ciągłe poszukiwanie czegoś nowego i czegoś innego sprawia, że rośnie zainteresowanie turystyką na terenach pozamiejskich. Turystyka kulturowa na obszarach wiejskich pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego regionu, przejawiające się m.in. w stylu budownictwa mieszkalnego, zabytkach architektury, elementach twórczości ludowej, tradycjach kuchni regionalnej. Pielęgnowanie duchowej i materialnej kultury danego miejsca pozwala zachować jego odrębność regionalną, a to umożliwia tworzenie atrakcyjnych ofert turystycznych.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 164 |
Kategoria | Turystyka |
Wydawca | PWE |
ISBN-13 | 978-83-208-2614-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | |
Rozdział 1. Wiejska turystyka kulturowa - definicja, specyficzne problemy i czynniki rozwoju | |
1. Charakterystyka współczesnej polskiej wsi | |
2. Turystyka wiejska | |
3. Specyficzne problemy turystyki wiejskiej | |
4. Wiejska turystyka kulturowa | |
5. Zrównoważona wiejska turystyka kulturowa i czynniki jej rozwoju | |
6. Wiejska turystyka kulturowa a sezonowość i wielkość popytu turystycznego | |
7. Agroturystyka szansą rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej | |
Rozdział 2. Wartości dziedzictwa kulturowego polskiej wsi | |
1. Dziedzictwo kulturowe polskiej wsi | |
2. Krajobraz polskiej wsi | |
3. Regiony etnograficzne i grupy etniczne w Polsce | |
4. Elementy kultury ludowej należące do dziedzictwa kulturowego | |
Pojęcie kultury ludowej | |
Tradycja | |
Folklor - kultura duchowa wsi | |
Kultura materialna wsi | |
Sztuka ludowa | |
Rozdział 3. Ochrona dziedzictwa kulturowego polskiej wsi | |
1. Ochrona dziedzictwa kulturowego wsi a rozwój turystyki kulturowej | |
2. Sposoby ochrony i popularyzacja dziedzictwa kulturowego wsi | |
3. Skanseny jako miejsca zachowania kultury ludowej | |
4. Zespoły folklorystyczne i festiwale ostoją dziedzictwa kulturowego | |
5. Twórczość ludowa - ginące zawody | |
6. Zachowanie dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi | |
Rozdział 4. Wiejska turystyka kulturowa jako czynnik rozwoju regionu | |
1. Ekonomiczne korzyści z rozwoju wiejskiej turystyki kulturowej | |
2. Dziedzictwo kulturowe w kształtowaniu oferty turystycznej w wiejskiej turystyce kulturowej | |
3. Produkt turystyki wiejskiej i jego składniki | |
4. Kształtowanie produktów markowych w turystyce wiejskiej | |
5. Produkty regionalne jako atrakcja turystyczna | |
6. Szlaki turystyczne jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego | |
Bibliografia | |