POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
Praktyczna nauka o wyrabianiu wódki z kukurydzy autorstwa Romualda Piątkowskiego to traktat poświęcony przemysłowym metodom wyrabiania wódki z kukurydzy, napisany w połowie XIX wieku.
Fragment:
„Używane dotychczas środki do ulepszenia wydatków wódki z kukurydzy nie sprawiają należytego skutku”.
„Poświęciwszy się gorzelnictwu od kilkunastu lat, nieszczędziłem pracy aby i naturę kukurydzianych zacierów zgłębić i o ile się dało takowe udoskonalić”.
„Moje sposoby postępowania, chociaż nie wprawnem piórem skreślone, oddaję pod sąd wszystkich znawców gorzelnictwa praktycznego. Spodziewam się, iż przyczynią się znacznie do uniknienia wielu strat w gorzelniach a przytem dadzą pobudkę do dalszego wydoskonalenia się tej gałęzi przemysłu”.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 25 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Marek Derewiecki |
ISBN-13 | 978-83-66315-85-3 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Praktyczna analiza plików binarnych
do koszyka
Praktyczna analiza powłamaniowa
do koszyka
Praktyczna astrologia na co dzień
do koszyka
Praktyczna gramatyka języka polskiego
do koszyka
Praktyczna inżynieria wsteczna
do koszyka
Praktyczna kardioonkologia - wybrane...
do koszyka
Praktyczna kosmetologia
do koszyka
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Rozdział I. Robienie zacieru z kukurydzy | 6 |
Rozdział II. Robienie drożdży gęstych do kukurydzy | 7 |
Rozdział III. Robienie drożdży rzadkich do kukurydzy | 9 |
Rozdział IV. Robienie podmłody tak z rzadkich jak i z gęstych drożdży | 11 |
Rozdział V. Ogólne uwagi o zacierach z kukurydzy | 12 |
Rozdział VI. O drożdżach gęstych i rzadkich | 14 |
Rozdział VII. O słodowaniu zboża | 19 |
Rozdział VIII. O zielonym surowcu | 24 |
Rozdział IX. O czyszczeniu naczyń | 25 |