POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 364 |
Kategoria | Diabetologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6104-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Żywienie kobiet w ciąży
do koszyka
Żywienie osób w wieku starszym
do koszyka
Żywienie roślin ogrodniczych
do koszyka
Żywienie w chorobach nerek
do koszyka
Żywienie chorych ze stomią
do koszyka
Żywienie dzieci
do koszyka
Żywienie chorych z nowotworami
do koszyka
Spis treści
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej Anna Jeznach-Steinhagen | 1 |
Klasyfikacja cukrzycy według WHO | 6 |
2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 11 | |
Ocena stanu odżywienia | 11 |
Wybrane metody oceny sposobu żywienia | 20 |
3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety Anna Jeznach-Steinhagen | 31 |
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu | 31 |
Makroskładniki pokarmowe | 36 |
Mikroskładniki pokarmowe | 45 |
4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek 55 | |
Dieta śródziemnomorska | 55 |
Diety niskowęglowodanowe | 56 |
Spożycie błonnika zbożowego | 58 |
Spożycie produktów mlecznych | 58 |
Spożycie czerwonego mięsa | 59 |
Spożycie kawy | 59 |
Spożycie zielonej herbaty | 60 |
5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen | 63 |
Dieta śródziemnomorska | 70 |
Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) | 70 |
Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym | 71 |
Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w insulinooporności | 78 |
6. Żywienie w cukrzycy typu 1 Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen | 85 |
Węglowodany | 86 |
Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1 | 87 |
Białka | 90 |
Tłuszcze | 91 |
Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta | 96 |
Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny | 105 |
Wpływ białka i tłuszczu na glikemię | 106 |
7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 111 | |
Różne schematy insulinoterapii a żywienie | 112 |
Rodzaje insulinoterapii a żywienie | 116 |
8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen | 125 |
Kontrola glikemii | 127 |
Zalecenia dietetyczne | 128 |
Wartość energetyczna diety | 128 |
Uwagi dotyczące diety | 135 |
Zalecenia poporodowe | 138 |
9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk 141 | |
Przewlekła choroba nerek | 142 |
Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek | 145 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 147 |
10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy Hanna Stolińska 155 | |
Hiperglikemia w nadczynności tarczycy | 156 |
Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy | 157 |
Witaminy i składniki mineralne | 159 |
Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników | 162 |
11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią Ewa Lange | 169 |
Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu 1 | 176 |
Dieta bezglutenowa | 177 |
12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi Dorota Szostak-Węgierek | 191 |
Triada lipidowa | 191 |
Chylomikronemia na czczo | 197 |
Nasilona lipemia poposiłkowa | 197 |
Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia | 197 |
Nadciśnienie tętnicze | 198 |
Niewydolność serca | 199 |
13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska | 201 |
Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów | 202 |
Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego | 203 |
Zastosowanie leczenia żywieniowego | 204 |
14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby Anna Jeznach-Steinhagen 215 | |
Wartość energetyczna diety | 219 |
Prebiotyki i probiotyki | 223 |
Aktywność fizyczna | 225 |
15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą Hanna Stolińska | 229 |
16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifi kowanych do zabiegów bariatrycznych Iwona Boniecka 239 | |
Zalecenia dotyczące spożywania napojów | 245 |
Etapy diety po operacji bariatrycznej | 246 |
Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1 | 249 |
17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą Dariusz Włodarek 253 | |
Dieta DASH | 254 |
Dieta o niskim indeksie glikemicznym | 255 |
Dieta śródziemnomorska | 256 |
Dieta niskowęglowodanowa | 258 |
Dieta niskotłuszczowa | 262 |
Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF) | 266 |
18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen | 271 |
Definicja i epidemiologia niedożywienia | 271 |
Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej | 274 |
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja | 275 |
Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia | 277 |
Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą | 280 |
Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy | 282 |
Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe) | 284 |
Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition) | 285 |
19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy Joanna Ostrowska 287 | |
Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się | 288 |
Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się | 294 |
20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą Agnieszka Bzikowska-Jura | 297 |
Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym | 298 |
Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne | 299 |
Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne | 300 |
Otyłość w paradygmatach psychologicznych | 301 |
Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych | 301 |
Funkcje wykonawcze | 303 |
Dieta a funkcje poznawcze | 303 |
Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości | 304 |
Leczenie żywieniowe diapresji | 305 |
Podsumowanie | 306 |
21. Dieta sportowca z cukrzycą Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz | 309 |
Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia? | 309 |
Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1 | 311 |
Strategie zapobiegające występowaniu hipoglikemii | 319 |
Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi na cukrzycę typu 2 | 324 |
22. Niskokaloryczne substancje słodzące Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka 327 | |
Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia pacjentów z cukrzycą typu 2 | 327 |
Niskokaloryczne substancje słodzące | 333 |
23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy Anna Jeznach-Steinhagen | 339 |
Skład mikrobioty | 339 |
Funkcje mikrobioty jelitowej | 340 |
Zaburzenia metaboliczne | 344 |
ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych | 351 |