Dzieje łakomstwa i obżarstwa

-21%

Dzieje łakomstwa i obżarstwa

1 opinia

Wydawca:

Harde

Format:

epub, mobi

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi

7,89  9,99 (-21%)

Najniższa cena z 30 dni: 9,99 zł 

Zbiór felietonów o europejskiej kulturze kulinarnej od menu jaskiniowców, przez rarytasy baru mlecznego, po bufet osobliwości. Ze znajomością rzeczy, swadą i dowcipem opowiada o jadłospisie z okresu paleolitu, kuchni mieszkańców kręgu polarnego, smakach starożytnych Greków i Rzymian czy kulinarnych rytuałach prasłowiańskich. Prowadzi slalomem przez kamienie milowe historii gastronomii, przedstawiając kuchenne ewolucje i rewolucje w czasach nowożytnych. Odwołuje się przy tym do prac etnograficznych i wykopalisk archeologicznych, odkryć religioznawców i historyków, dzienników podróżnych i wspomnień, wszak kuchni nie da się pojąć bez kontekstu religijnego i kulturowego. Bożonarodzeniowy piernik czy poczciwy ziemniak stają się tym sposobem pretekstem do wędrówki po czasach, miejscach i obyczajach. Nawyki żywieniowe - jak lustra - obnażają pochodzenie, doświadczenia życiowe, światopogląd, religię, nawet lęki i fascynacje.


Rok wydania2019
Liczba stron224
KategoriaLiteratura popularnonaukowa
WydawcaHarde
ISBN-13978-83-66252-71-4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje