POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf
Publikacja jest zbiorem tekstów poświęconych analizie obecnych rozwiązań oraz projektowanych modeli funkcjonowania urzędowej kontroli żywności w Polsce w kontekście prawa administracyjnego, finansowego, rolnego i żywnościowego. Autorzy poruszają m.in. kwestie:
1. systemu urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów
prawa Unii Europejskiej,
2. funkcjonowania tego systemu w świetle postanowień
umowy CETA,
3. problemów kompetencyjnych w zakresie nadzoru nad
bezpieczeństwem żywności i wzajemnych relacji pomiędzy
inspekcjami realizującymi ten nadzór w Polsce,
4. prywatyzacji administracji i zarządzania publicznego w
obszarze urzędowej kontroli żywności,
5. charakteru prawnego opłat z tytułu przeprowadzania
urzędowych kontroli żywności,
6. porównania instytucjonalnej oceny ryzyka żywnościowego
w Unii Europejskiej i w Polsce.
Redaktorzy naukowi monografii są związani z Pracownią Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, autorzy natomiast wywodzą się z różnych polskich wyższych uczelni.
******
Official Food Control: Theory and Practice
A collection of articles devoted to the analysis of present solutions and proposed future models of the functioning of official food control in Poland in the context of administrative, financial, agricultural, and food laws. The authors discuss the following issues: the system of official food control in light of European Union legal requirements, supervising food safety and the mutual relations between different inspection authorities responsible for this supervision in Poland, public management in the area of official food control.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 214 |
Kategoria | Prawo administracyjne |
Wydawca | Uniwersytet Warszawski |
ISBN-13 | 978-83-235-3793-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Opłaty i inne należności ustalane lub...
do koszyka
Polski z urzędu. O poprawności języka...
do koszyka
Uzasadnienia wyroków sądu karnego na...
do koszyka
Zbiór pism i wyjaśnień urzędowych...
do koszyka
Spis treści
Wykaz skrótów | 9 |
Małgorzata Korzycka, Paweł Wojciechowski, Wstęp | 11 |
Aneta Kotyja, System urzędowej kontroli żywności w świetle wymogów prawa Unii Europejskiej | 18 |
Dawid Sześciło, Między decentralizacją a konsolidacją. | |
O reformie systemu urzędowej kontroli żywności z perspektywy zarządzania publicznego | 33 |
Paweł Wojciechowski, Reforma organów urzędowej kontroli | |
żywności w Polsce w świetle rozporządzenia 2017/625 | |
w sprawie kontroli urzędowych, ze szczególnym | |
uwzględnieniem prywatyzacji zadań urzędowej kontroli | 43 |
Michał Jabłoński, Krzysztof Koźmiński, Reforma systemu | |
urzędowej kontroli żywności – trudności w procesie | |
legislacyjnym | 67 |
Dawid Ziółkowski, Pionizacja inspekcji żywnościowych | |
a sprawowanie kontroli i nadzoru nad ich działalnością | 88 |
Małgorzata Korzycka, Urzędowa kontrola żywności w Polsce | |
wobec porozumienia CETA | 116 |
Patryk Kalinowski, Rosyjski model urzędowej kontroli żywności w ujęciu organizacyjnym | 131 |
Michał Rudy, Agata Kosińska-Madera, Kolizje właściwości | |
w nadzorze nad żywnością | 151 |
Agnieszka Serlikowska, Decyzja zobowiązująca kontrolowanego do uiszczenia kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 Ustawy o inspekcji handlowej) jako osobliwa sankcja w urzędowej kontroli żywności sprawowanej przez inspekcję handlową | 165 |
Adam Zieliński, Instytucjonalna ocena ryzyka w łańcuchu | |
żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej. Struktura analizy ryzyka w prawie żywnościowym | 187 |
Literatura | 200 |