Dieta w chorobie Hashimoto

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

epub, mobi, pdf

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi, pdf

23,69  29,99 (-21%)

Najniższa cena z 30 dni: 23,69 zł 

W ABONAMENCIE

od 3,50

Masz już abonament? Zaloguj się

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 49,00 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
bez glutenu
bez pszenicy
bez mleka
bez laktozy
z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów


W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.


Rok wydania2018
Liczba stron184
KategoriaRóżne
WydawcaRM
ISBN-13978-83-7773-855-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorki
  Kilka słów o chorobie Hashimoto
  Leczenie choroby Hashimoto
  Przyjmowanie leków
  Odżywianie się i styl życia
  Dieta a choroba Hashimoto
  Składniki pokarmowe i ich wpływ na pracę tarczycy
  Hashimoto a inne schorzenia
  Celiakia
  Cukrzyca
  Łuszczyca
  Atopowe zapalenie skóry
  Zespół policystycznych jajników
  Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe
  Insulinooporność
  Zalecenia ogólne w chorobie Hashimoto
  Zalecenia w przypadku schorzeń towarzyszących Hashimoto
  Zaburzenia lipidowe i choroby sercowo-naczyniowe
  Zespół policystycznych jajników
  Celiakia
  Przepisy
  Pieczywo, placki i naleśniki
  Chleb żytni z siemieniem lnianym
  Chlebek bez mąki
  Placki z kaszy jaglanej
  Placki indyjskie
  Chleb z kaszy gryczanej
  Chleb bezglutenowy
  Placuszki z mąką jaglaną
  Kakaowe pancakes bezglutenowe i bezmleczne
  Zupy
  Zupa krem z białych warzyw
  Zupa z ciecierzycy
  Zupa błyskawiczna z ryżem i fasolą
  Zupa z cukinii
  Zupa z soczewicy z pomidorami
  Kremowa zupa z selera
  Krem z zielonego groszku
  Zupa z kukurydzą
  Zupa z botwinki
  Dania główne
  Wołowina duszona z warzywami
  Indyk ze śliwkami
  Cielęcina z warzywami i bazylią
  Wątróbka z gruszkami i cebulą
  Krewetki błyskawiczne z kiełkami
  Faszerowana cukinia
  Mięso z fasolą na ostro
  Komosa ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
  Kasza jaglana z soczewicą
  Udziec z królika pieczony z jabłkami
  Szpinak z jajkami i kaszą
  Dorsz na parze z warzywami
  Spaghetti z czosnkiem i rukolą
  Gołąbki z rybą i kaszą gryczaną
  Leczo z fasolą
  Aromatyczny łosoś
  Fasola na ciepło w sosie pomidorowym
  Ryż z pastą ajvar, klopsikami i papryką
  Szpinak z czosnkiem, oliwkami i serem
  Ryż brązowy z sosem z groszku
  Kasza gryczana z burakami
  Kotlety z soczewicy
  Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową i warzywami
  Makaron ryżowy z kurczakiem, selerem naciowym i kukurydzą
  Makaron z pieczarkami i soczewicą
  Indyk orientalny
  Spaghetti w sosie paprykowym
  Kotlet z mięsa wołowego
  Pstrąg z koprem włoskim
  Makaron z warzywami, mięsem i sosem pietruszkowym
  Ryba w sosie szpinakowym
  Jajka na ryżu z warzywami
  Papryki faszerowane komosą i mięsem mielonym
  Pulpety z kapustą pekińską
  Omlet obiadowy – frittata
  Grillowane warzywa z mozzarellą
  Ajvar z ryżem i indykiem
  Potrawka z cukinią, kurczakiem i pieczarkami
  Makaron ze szparagami i mięsem mielonym
  Błyskawiczny „bigos” z kapusty pekińskiej
  Kotlety z amarantusem
  Halibut z ziołami i kiełkami
  Przekąski
  Jesienna komosa ze śliwkami
  Koktajl zielony z awokado
  Koktajl z amarantusem
  Koktajl z burakiem
  Placki z cukinii
  Przekąska truskawkowa z amarantusem
  Omleciki bezglutenowe i bezmleczne z musem bananowym
  Warzywa w galarecie
  Omlet z czerwoną fasolą
  Pasta pieczarkowa
  Biała kasza gryczana z jabłkami
  Sałatki
  Sałatka z buraków i koziego sera
  Sałatka curry z ciecierzycy i ryżu
  Sałatka ze szpinaku i jajek
  Sałatka z awokado i ogórka
  Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami
  Sałatka z burakami i śledziem
  Sałatka z ryżem, indykiem i selerem naciowym
  Sałatka chrupiąca z kiełkami na patelnię
  Sałatka włoska z bobem i parmezanem
  Sałatka z krewetkami i kaszą
  Sałatka ze szpinakiem i kozim serem
  Sałatka z czerwoną cebulą i pomarańczą
  Sałatka śledziowa
  Sałatka z fasolką szparagową i serem
  Letnia sałatka z komosą ryżową, mango i truskawkami
  Sałatka z czerwonej fasoli i szprotek
  Sałatka z grillowaną papryką i krewetkami
  Sałatka z rybą i jajkiem
  Sałatka z kaszą gryczaną i sosem winegret
  Sałatka z malinami i migdałami
  Sałatka z cykorią i halibutem
  Sałatka z kalafiorem i suszonymi pomidorami
  Sałatka z buraka z indykiem
  Jarzynki, surówki i warzywne dodatki
  Potrawka z cukinii z sosem ziołowym
  Młoda kapusta na ciepło
  Surówka z buraków
  Surówka z pora i marchewki
  Frytki z selera
  Surówka jesienna z cykorii
  Kapusta pekińska z imbirem
  Pesto bazyliowe z orzechami brazylijskimi
  Grillowane pory
  Surówka z groszku
  Desery
  Ciastka kakaowe bez mąki
  Batoniki bakaliowe
  Ciastka „musli”
  Jesienne ciasto orkiszowe z jabłkami
  Kakaowe ciasto bez mąki
  Muffinki bezglutenowe z cukinią
  Placek orkiszowy z marchewką i cynamonem
  Czekoladki bez cukru, glutenu i mleka
  Ciasteczka amarantusowe
  Czekoladowiec z czerwonej fasoli
  Bibliografia
  Indeks przepisów
RozwińZwiń