INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
Uaktualnione wydanie wyjątkowego kompendium wiedzy o najważniejszych związkach organicznych pochodzenia naturalnego. Naturalne związki organiczne pełnią kluczową rolę we wszystkich procesach życiowych, a wykorzystanie wiedzy na temat ich budowy, właściwości, mechanizmów działania fizjologicznego i zastosowania, umożliwia syntetyzowanie analogów o podwyższonych walorach użytkowych. Z tego względu intensywność badań nad związkami naturalnymi owocuje ogromną ilością nowych informacji. Kolejne wydanie książki wzbogacono o 3 nowe rozdziały. Pierwszy z nich dotyczy kwasów nukleinowych i odzwierciedla niezwykle szybki rozwój wiedzy na temat tej grupy związków, uwzględniając m.in. informacje na temat rozszyfrowywania genomów, terapii genowej i inżynierii genetycznej. Drugi omawia polifenole – hydroksyareny pochodzenia roślinnego znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Autor poświęcił też osobny rozdział roślinnym i owadzim regulatorom wzrostu. Książka jest napisana przystępnym, żywym językiem. Zawiera wiele ciekawostek na temat praktycznego zastosowania związków pochodzenia naturalnego w różnych dziedzinach życia codziennego – kosmetyce, medycynie, energetyce. Jest to nie tylko podręcznik niezbędny studentom chemii, biotechnologii, medycyny i farmacji, ale także fascynująca lektura dla każdego, kto chce się przekonać, jak wielki wpływ na nasze życie mają naturalne związki organiczne.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 766 |
Kategoria | Chemia organiczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-0117-347-0 |
Numer wydania | 3 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Naturalne kosmetyki
do koszyka
Naturalne metody na silne serce
do koszyka
Naturalne odmładzanie
do koszyka
Naturalne planowanie rodziny
do koszyka
Naturalne sposoby na otyłość brzuszną
do koszyka
Naturalne sukcesy w sprzedaży
do koszyka
Naturalne techniki przywracania zdrowia
do koszyka
Spis treści
WSTĘP | 13 |
1. AMINOKWASY | 23 |
1.1. Podział aminokwasów | 23 |
1.1.1. Aminokwasy białkowe | 24 |
1.2. Nomenklatura | 33 |
1.3. Właściwości aminokwasów | 34 |
1.3.1. Właściwości kwasowo−zasadowe | 34 |
1.3.2. Rozpuszczalność i temperatura topnienia | 36 |
1.3.3. Właściwości fizjologiczne aminokwasów kodowanych | 37 |
1.3.4. Metabolizm aminokwasów | 39 |
1.4. Aminokwasy niezbędne (egzogenne) | 41 |
1.5. Naturalne aminokwasy niebiałkowe | 43 |
1.6. Zastosowanie aminokwasów | 49 |
1.7. Otrzymywanie aminokwasów | 53 |
1.7.1. Syntezy chemiczne –wybrane przykłady | 53 |
1.7.2. Otrzymywanie chiralnych aminokwasów | 62 |
1.7.3. Przykłady chiralnych syntez aminokwasów | 64 |
1.8. Rozdzielanie aminokwasów racemicznych na enancjomery | 71 |
1.8.1. Tworzenie soli diastereoizomerycznych i ich krystalizacja | 71 |
1.8.2. Pochodne diastereoizomeryczne | 72 |
1.8.3. Krystalizacja spontaniczna | 73 |
1.8.4. Zastosowanie enzymów do rozdzielania racemicznych aminokwasów | 74 |
1.8.5. Metody chromatograficzne | 76 |
1.8.6. Elektroforeza | 88 |
1.9. Fizykochemiczne metody badania aminokwasów | 90 |
1.9.1. Polarymetria | 90 |
1.9.2. Spektrometria mas | 93 |
1.10. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 94 |
2. PEPTYDY | 96 |
2.1. Nazewnictwo peptydów | 96 |
2.2. Synteza peptydów | 99 |
2.2.1. Peptydowe osłony grup funkcyjnych – grupy ochronne | 104 |
2.2.2. Metody tworzenia wiązania peptydowego | 113 |
2.3. Wybrane peptydy biologicznie czynne | 138 |
2.3.1. Glutation (GSH) | 138 |
2.3.2. Tyreoliberyna | 139 |
2.3.3. Adrenokortykotropina (ACTH, kortykotropina) | 139 |
2.3.4. Proopiomelanokortyna | 140 |
2.3.5. Melanotropina (MSH) | 141 |
2.3.6. Lipotropina | 141 |
2.3.7. Peptydy opioidowe | 142 |
2.3.8. Somatotropina (STH) | 150 |
2.3.9. Oksytocyna (OT) i wazopresyna (VP) | 152 |
2.3.10. Liberyny i statyny | 157 |
2.3.11. Insulina ludzka (HI – ang. human insuline) | 159 |
2.3.12. Glukagon | 163 |
2.3.13. Hormony tkankowe (żołądkowo−jelitowe) | 164 |
2.3.14. Angiotensyna | 165 |
2.3.15. Substancja P (SP) | 166 |
2.3.16. Bradykinina | 167 |
2.3.17. Peptydy wyizolowane ze skór płazów | 167 |
2.3.18. Tuftsyna | 168 |
2.3.19. Proktolina, przedstawiciel neuropeptydów owadzich | 169 |
2.3.20. Naskórkowy czynnik wzrostu | 170 |
2.3.21. Antybiotyki peptydowe | 171 |
2.3.22. Toksyny peptydowe | 179 |
2.3.23. Alkaloidy peptydowe | 184 |
2.3.24. Muramylopeptydy | 184 |
2.4. Zastosowanie syntetycznych peptydów w kosmetyce | 188 |
2.5. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 191 |
3. BIALKA — PROTEINY | 194 |
3.1. Budowa białek | 196 |
3.1.1. Struktura pierwszorzędowa | 196 |
3.1.2. Struktura drugorzędowa | 203 |
3.1.3. Struktura trzeciorzędowa | 209 |
3.1.4. Struktura czwartorzędowa | 212 |
3.1.5. Sposoby badania konformacji cząsteczek białka | 213 |
3.2. Denaturacja białek | 214 |
3.3. Izolacja, rozdzielanie, oczyszczanie i identyfikacja białek | 217 |
3.4. Klasyfikacja czyli podział białek | 218 |
3.4.1. Podział białek według kształtu | 218 |
3.4.2. Podział białek według składu | 218 |
3.4.3. Podział białek według funkcji | 219 |
3.4.4. Podział białek według pochodzenia | 219 |
3.4.5. Podział białek według występowania | 219 |
3.4.6. Podział białek według wartości odżywczej | 219 |
3.5. Przykłady białek | 220 |
3.5.1. Białka proste | 220 |
3.5.2. Białka złożone | 228 |
3.5.3. Białka enzymatyczne i ciała czynne | 242 |
3.5.4. Białka słodkie | 247 |
3.5.5. Enzymy niebiałkowe | 248 |
3.5.6. Białka toksyczne | 248 |
3.6. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 250 |
4. CUKRY (SACHARYDY, WEGLOWODANY) | 251 |
4.1. Podział cukrów | 254 |
4.2. Stereochemia cukrów | 254 |
4.3. Nomenklatura cukrów | 255 |
4.4. Monocukry | 256 |
4.4.1. Właściwości fizyczne | 256 |
4.5. Właściwości chemiczne | 266 |
4.5.1. Estryfikacja cukrów | 266 |
4.5.2. Eteryfikacja | 271 |
4.5.3. Utlenianie cukrów | 276 |
4.5.4. Redukcja | 279 |
4.5.5. Pochodne cukrów | 281 |
4.5.6. Wzajemne przekształcanie cukrów | 283 |
4.6. Ważniejsze monocukry naturalne | 286 |
4.6.1. Triozy | 286 |
4.6.2. Tetrozy | 287 |
4.6.3. Pentozy | 287 |
4.6.4. Heksozy | 288 |
4.6.5. Heptozy | 291 |
4.6.6. Deoksycukry | 291 |
4.6.7. Aminocukry | 291 |
4.6.8. Oligosacharydy | 293 |
4.6.9. Polisacharydy | 305 |
4.6.10. Serologiczne grupy krwi | 316 |
4.6.11. Glikozydy naturalne | 319 |
4.7. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 323 |
5. LIPIDY | 325 |
5.1. Podział lipidów | 326 |
5.2. Kwasy tłuszczowe – przedstawiciele pochodnych lipidów | 326 |
5.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe | 329 |
5.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe | 331 |
5.2.3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, EFA) | 340 |
5.2.4. Znaczenie kwasów tłuszczowych w diecie | 342 |
5.2.5. Aspekty biosyntezy kwasów tłuszczowych | 343 |
5.2.6. Otrzymywanie kwasów karboksylowych na drodze syntezy chemicznej i ich zastosowanie | 346 |
5.2.7. Otrzymywanie kwasów karboksylowych w procesach biochemicznych | 349 |
5.2.8. Redukcja kwasów tłuszczowych | 351 |
5.3. Prostaglandyny – prostanoidy (ejkozanoidy) | 352 |
5.4. Tłuszcze | 356 |
5.4.1. Mono− i diacyloglicerole (niepełne acyloglicerole) | 357 |
5.4.2. Stereochemia tłuszczów | 358 |
5.4.3. Hydroliza tłuszczów | 358 |
5.4.4. Skład acylowy tłuszczów | 360 |
5.4.5. Fizjologiczna rola tłuszczów | 361 |
5.4.6. Tłuszcze jadalne | 362 |
5.5. Oleochemia, przemysł oleochemiczny | 365 |
5.5.1. Uwodornianie (utwardzanie) tłuszczów | 366 |
5.5.2. Transestryfikacja (przeestryfikowanie) tłuszczów | 367 |
5.5.3. Substytuty tłuszczów | 370 |
5.6. Fosfolipidy i inne diacylowe pochodne glicerolu zawierające resztę fosforanową | 371 |
5.6.1. Glicerofosfolipidy | 372 |
5.6.2. Lipidowa warstwa podwójna (bimolekularna) | 376 |
5.6.3. Liposomy | 379 |
5.6.4. Inne lipidy błon komórkowych | 380 |
5.7. Kwasy mykolinowe | 382 |
5.8. Woski | 383 |
5.9. Alkohole lipidowe | 385 |
5.10. Węglowodory lipidowe | 385 |
5.11. Psychoaktywne substancje konopi | 385 |
5.12. Kelina | 387 |
5.13. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 388 |
6. ALKALOIDY | 389 |
6.1. Wprowadzenie | 389 |
6.2. Występowanie | 390 |
6.3. Rola fizjologiczna | 391 |
6.4. Biosynteza | 391 |
6.5. Otrzymywanie | 393 |
6.6. Podział alkaloidów | 394 |
6.6.1. Główne grupy alkaloidów | 394 |
6.7. Przykłady alkaloidów | 395 |
6.7.1. Alkaloidy niezawierające układów heterocyklicznych | 395 |
6.7.2. Alkaloidy zawierające pierścień pirolidynowy | 405 |
6.7.3. Alkaloidy pochodne piperydyny | 405 |
6.7.4. Alkaloidy pochodne pirydyny | 409 |
6.7.5. Alkaloidy zawierające nieskondensowane pierścienie pięcio− i sześcioczłonowe | 410 |
6.7.6. Alkaloidy ze skondensowanym pierścieniem pirolidynowym i piperydynowym | 412 |
6.7.7. Alkaloidy zawierające pierścień chinolinowy lub izochinolinowy | 421 |
6.7.8. Alkaloidy opium | 422 |
6.7.9. Alkaloidy zawierające układ indolowy | 439 |
6.7.10. Kurara | 449 |
6.7.11. Alkaloidy purynowe | 451 |
6.7.12. Alkaloidy terpenoidowe | 454 |
6.7.13. Alkaloidy steroidowe | 424 |
6.7.14. Epibatydyna | 457 |
6.8. Alkaloidy wydzielane przez organizmy żyjące w wodzie | 457 |
6.9. Najsilniejsze psychotropy | 460 |
6.10. Dopalacze | 463 |
6.11. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 465 |
7. STEROIDY | 466 |
7.1. Stereochemia sterydów | 467 |
7.2. Podział i nomenklatura sterydów (steroidów) | 468 |
7.3. Najważniejsze steroidy | 469 |
7.3.1. Sterole | 469 |
7.3.2. Witamina D | 476 |
7.4. Kwasy żółciowe | 477 |
7.5. Hormony płciowe | 479 |
7.5.1. Androgeny | 480 |
7.5.2. Anaboliki | 483 |
7.5.3. Antyandrogeny | 499 |
7.5.4. Estrogeny | 499 |
7.5.5. Hormony ciążowe – progesteny | 502 |
7.5.6. Środki przeciwciążowe (antykoncepcyjne) | 504 |
7.5.7. Wpływ hormonów płciowych na psychikę | 507 |
7.5.8. Hormonalna determinacja płci | 510 |
7.6. Kortykosterydy (kortykosteroidy) | 516 |
7.6.1. Mineralokortykosteroidy | 517 |
7.6.2. Glikokortykosteroidy | 518 |
7.6.3. Kliniczne zastosowanie kortykosterydów i ich analogów | 518 |
7.7. Ekdysteroidy | 521 |
7.8. Glikozydy nasercowe | 521 |
7.8.1. Glikozydy kardenolidowe | 522 |
7.8.2. Glikozydy bufadienolidowe | 525 |
7.9. Saponiny | 526 |
7.10. Steroidy wytwarzane przez organizmy morskie | 527 |
7.11. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 527 |
8. KWASY NUKLEINOWE | 529 |
8.1. Wprowadzenie | 529 |
8.2. Występowanie kwasów nukleinowych | 530 |
8.3. Rodzaje i budowa kwasów nukleinowych | 532 |
8.3.1. Nukleoaminy | 534 |
8.3.2. Nukleozydy | 535 |
8.3.3. Nukleotydy | 537 |
8.3.4. Kwasy deoksyrybonukleinowe (DNA) | 543 |
8.3.5. Kwasy rybonukleinowe (RNA) | 554 |
8.4. Rola fizjologiczna kwasów nukleinowych | 557 |
8.4.1. Replikacja | 557 |
8.4.2. Centralny dogmat biologii molekularnej | 558 |
8.4.3. Transkrypcja | 559 |
8.4.4. Kod genetyczny | 561 |
8.4.5. Translacja | 563 |
8.5. Uszkodzenia DNA i sposoby naprawy uszkodzeń | 566 |
8.6. Chemiczna synteza oligo- i polinukleotydów | 568 |
8.7. Peptydowe (proteinowe) kwasy nukleinowe – PNA | 574 |
8.8. Odczytywanie genomów – sekwencjonowanie DNA | 577 |
8.9. Biotechnologia molekularna – inżynieria genetyczna | 581 |
8.10. Organizmy genetycznie modyfikowane | 584 |
8.10.1. Żywność modyfikowana genetycznie | 587 |
8.10.2. Organizmy klonowane | 590 |
8.11. Wykorzystanie kwasów nukleinowych w terapii i w diagnostyce molekularnej | 591 |
8.12. Genetyczna różnorodność populacji ludzkich | 592 |
8.13. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 594 |
9.POLIFENOLE, FLAWONOIDY | 596 |
9.1. Wprowadzenie | 596 |
9.2. Taniny | 600 |
9.3. Procyjanidyny, taniny skondensowane | 602 |
9.4. Taniny hydrolizowalne | 605 |
9.5. Pseudotaniny | 606 |
9.6. Florotaniny | 607 |
9.7. Lignany | 607 |
9.8. Flawonoidy | 608 |
9.8.1. Występowanie i izolacja flawonoidów | 609 |
9.8.2. Budowa flawonoidów | 610 |
9.8.3. Przykłady i zastosowanie flawonoidów | 612 |
9.8.4. Antocyjaniny (antocyjany) | 613 |
9.9. Wpływ polifenoli na zdrowie | 614 |
9.10. Szkodliwe działanie polifenoli | 618 |
9.11. Tanaza | 619 |
9.12. Wchłanialność polifenoli | 619 |
9.13. Zależność aktywności polifenoli od konstytucji aglikonów | 620 |
9.14. Propolis | 621 |
9.14.1. Skład propolisu | 621 |
9.15. Taniny w winie | 621 |
9.16. Garbowanie skór | 622 |
9.17. Inne fenole roślinne | 623 |
9.17.1. Hydroksykumaryny | 623 |
9.17.2. Hydroksychinony | 625 |
9.17.3. Hydroksyantrachinony | 627 |
9.18. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 627 |
10.HORMONY OWADZIE I ROOELINNE | 629 |
10.1. Wprowadzenie | 629 |
10.2. Hormony owadzie | 630 |
10.2.1. Hormony mózgowe | 630 |
10.2.2. Hormony juwenilne | 630 |
10.2.3. Ekdysteroidy | 633 |
10.2.4. Owadzie systemy obronne | 635 |
10.3. Hormony roślinne | 636 |
10.3.1. Auksyny | 636 |
10.3.2. Gibereliny | 638 |
10.3.3. Cytokininy | 640 |
10.3.4. Eten (etylen) | 642 |
10.3.5. Brasynosteroidy | 643 |
10.3.6. Kwas abscysynowy | 644 |
10.4. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 646 |
11. TERPENOIDY I ZOPRENOIDY | 647 |
11.1. Izopren | 648 |
11.2. Biosynteza terpenów | 649 |
11.3. Olejki eteryczne | 649 |
11.3.1. Aromatoterapia | 653 |
11.3.2. Substancje zapachowe | 656 |
11.4. Pozyskiwanie terpenów | 661 |
11.5. Monoterpeny i monoterpenoidy | 661 |
11.5.1. Monoterpeny i monoterpenoidy niecykliczne | 661 |
11.5.2. Monoterpenoidy monocykliczne | 663 |
11.5.3. Bicykliczne monoterpeny i monoterpenoidy | 670 |
11.6. Seskwiterpeny i seskwiterpenoidy | 676 |
11.6.1. Seskwiterpeny niecykliczne | 676 |
11.6.2. Seskwiterpeny monocykliczne | 676 |
11.6.3. Seskwiterpeny bicykliczne | 677 |
11.6.4. Seskwiterpeny tricykliczne | 678 |
11.7. Diterpeny (C20H32) i diterpenoidy | 679 |
11.7.1. Kwasy żywiczne | 679 |
11.7.2. Fitol | 679 |
11.7.3. Labdany | 680 |
11.7.4. Jatrofon i cembrenen | 680 |
11.8. Triterpeny i triterpenoidy | 681 |
11.8.1. Skwalen | 681 |
11.8.2. Lanosterol i cykloartenol | 682 |
11.8.3. Amiryny | 682 |
11.9. Tetraterpeny i tetraterpenoidy | 683 |
11.9.1. Karoteny i karotenoidy | 683 |
11.9.2. Witamina A | 685 |
11.9.3. Witamina E | 687 |
11.9.4. Witamina K | 689 |
11.10.Terpenoidy wytwarzane przez organizmy morskie | 691 |
11.11.Literatura źródłowa i uzupełniająca | 693 |
12. ZWIĄZKI SYGNAŁOWE (FEROMONY) | 694 |
12.1. Podział feromonów | 697 |
12.2. Skład feromonów | 698 |
12.3. Identyfikacja feromonów | 700 |
12.4. Wytwarzanie feromonów | 702 |
12.5. Oddziaływanie feromonów | 703 |
12.6. Rozprzestrzenianie feromonów | 705 |
12.7. Selektywność feromonów | 706 |
12.8. Rola chiralności | 706 |
12.9. Najważniejsze grupy feromonów | 710 |
12.9.1. Feromony płciowe | 710 |
12.9.2. Feromony ścieżkowe | 713 |
12.9.3. Feromony znaczące terytorium | 714 |
12.9.4. Feromony alarmowe | 714 |
12.9.5. Feromony agregacyjne i rozpraszające | 715 |
12.9.6. Feromony dyskryminujące | 716 |
12.9.7. Feromony obronne i jady | 717 |
12.10. Rola feromonów w życiu ssaków | 718 |
12.11. Feromony organizmów morskich | 721 |
12.12. Feromony węży | 725 |
12.13. Antyatraktanty | 726 |
12.14. Zastosowanie feromonów | 726 |
12.15. Feromony ludzkie | 728 |
12.16. Literatura źródłowa i uzupełniająca | 729 |
WYKAZ SKRÓTÓW I SYMBOLI | 731 |
SKOROWIDZ | 734 |