POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Zdrowe serce i sprawnie działający układ krwionośny zależy od odpowiedniego postępowania przez całe życie. Nieleczone nadciśnienie tętnicze jest przyczyną wielu powikłań, np. udaru mózgu, obrzęku płuc, niewydolności nerek, zaburzeń wzroku. W książce omówiono zasady zdrowego żywienia oraz podane zostały przykłady diet, które pomagają w obniżeniu nadciśnienia tętniczego i jego profilaktyce.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 212 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4436-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 11 |
Układ krążenia | 11 |
Najczęściej występujące czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego i jego powikłań | 13 |
Wadliwe odżywianie i otyłość | 13 |
Podwyższony cholesterol | 14 |
Tłuszcze | 15 |
Triglicerydy | 16 |
Zaburzenia metaboliczne | 17 |
Przewlekłe stany zapalne | 17 |
Wolne rodniki | 18 |
Sól kuchenna | 19 |
Oczyszczone produkty zbożowe | 20 |
Nadmiar cukru i słodyczy | 20 |
Zwiększone stężenie homocysteiny | 21 |
Uzależnienie alkoholowe | 21 |
Palenie tytoniu | 22 |
Zanieczyszczenia powietrza | 22 |
Stres | 22 |
Brak aktywności fizycznej | 23 |
Rodzaje nadciśnienia tętniczego | 24 |
Objawy choroby nadciśnieniowej | 26 |
Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego | 26 |
Powikłania choroby nadciśnieniowej | 27 |
Przyspieszony rozwój miażdżycy | 27 |
Choroba wieńcowa, czyli niedokrwienna serca | 28 |
Zawał serca | 29 |
Udar mózgu | 30 |
Żylaki | 30 |
Żywienie profilaktyczne w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach | 31 |
Pokarmy chroniące tętnice i zapobiegające chorobom układu krążenia | 31 |
Pokarmy sprzyjające nadciśnieniu i jego powikłaniom | 35 |
Charakterystyka niektórych składników odżywczych | 38 |
Białka | 38 |
Tłuszcze | 39 |
Węglowodany | 39 |
Witaminy | 40 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 40 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 41 |
Składniki mineralne | 42 |
Pierwiastki szkodliwe | 46 |
Diety | 46 |
1. Dieta śródziemnomorska | 47 |
Zasady diety śródziemnomorskiej | 48 |
Dwutygodniowy jadłospis dla diety śródziemnomorskiej | 51 |
2. Dieta laktowegetariańska | 56 |
Zasady diety laktowegetariańskiej | 56 |
Dwutygodniowy jadłospis dla diety laktowegetariańskiej | 59 |
3. Diety redukcyjne (niskoenergetyczne) w nadciśnieniu powikłanym otyłością | 63 |
Zasady diety redukcyjnej | 63 |
3a. Dieta niskoenergetyczna – 1000 kalorii | 64 |
3b. Dieta niskoenergetyczna – 1200 kalorii | 69 |
3c. Dieta niskoenergetyczna – 1500 kalorii | 75 |
4. Dieta zrównoważona na podstawie wielkości porcji produktów | 80 |
Charakterystyka produktów spożywczych według pięciu grup | 81 |
Zasady diety zrównoważonej na podstawie wielkości porcji produktów | 84 |
Przykład tygodniowego jadłospisu dla diety zrównoważonej na podstawie wielkości porcji produktów | 86 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 88 |
Miary gospodarcze | 89 |
Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego | 90 |
Przechowywanie produktów spożywczych | 93 |
Sposoby przyrządzania potraw | 95 |
Część szczegółowa | 97 |
Wybrane potrawy zalecane w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach | 97 |
Zupy | 97 |
Buliony i zakwasy | 99 |
Chłodniki | 100 |
Zupy na ciepło | 102 |
Przystawki (II śniadania i podwieczorki) | 115 |
Potrawy z mięsa i ryb | 124 |
Potrawy z mięsa | 125 |
Potrawy z ryb | 133 |
Potrawy jarskie | 136 |
Potrawy z warzyw | 142 |
Surówki | 145 |
Sałatki | 152 |
Warzywa gotowane | 161 |
Sosy | 172 |
Pieczywo domowe | 179 |
Dodatki do pieczywa | 187 |
Desery | 191 |
Napoje | 198 |
Piśmiennictwo | 205 |
Alfabetyczny spis potraw | 207 |