POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 416 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4194-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Autorzy | 2 |
Przedmowa | 5 |
Część I. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą | 11 |
Rozdział 1. Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom | 13 |
Znaczenie żywienia | 16 |
Cele leczenia cukrzycy | 18 |
Racjonalny wybór sposobu żywienia | 21 |
Sztuka kulinarna - znaczenie prozdrowotne | 23 |
Zasady budowania właściwego stylu żywienia | 26 |
Produkty spożywcze dla chorych na cukrzycę | 27 |
Znaczenie częstości spożywania posiłków w zapobieganiu hipoglikemii | 29 |
Aktywność fizyczna a spożywanie posiłków | 30 |
Alkohol - przeciwwskazania u osób z cukrzycą | 31 |
Ocena przestrzegania diety | 32 |
Rozdział 2. Składniki pożywienia | 34 |
Węglowodany - ile i jakie | 34 |
Błonnik - pomocny składnik posiłków | 40 |
Białko - budulec tkanek | 43 |
Tłuszcze - ile i jakie | 46 |
Tłuszcze a miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego | 50 |
Warzywa i owoce | 55 |
Woda, sól kuchenna, witaminy i składniki mineralne | 56 |
Rozdział 3. Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała | 61 |
Zapotrzebowanie na energię | 61 |
Plan posiłków | 68 |
Tworzenie indywidualnego planu żywienia | 68 |
Częstość spożywania posiłków | 69 |
Posiłki a wstrzyknięcia insuliny | 70 |
W restauracji i na przyjęciu | 74 |
Rozdział 4. Optymalna masa ciała | 75 |
Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała | 79 |
Diety redukujące masę tłuszczu w organizmie | 86 |
Wysiłek fizyczny wredukcji nadmiernej masy ciała | 91 |
Żywienie odtłuszczające osób z cukrzycą i zespołem metabolicznym | 94 |
Podsumowanie | 98 |
Rozdział 6. Żywienie tuczące | 101 |
Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą | 106 |
Żywienie kobiet z cukrzycą w okresie ciąży | 106 |
Żywienie chorych na cukrzycę a zagrożenie nefropatią cukrzycową | 107 |
Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z nadciśnieniem tętniczym | 108 |
Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z dną moczanową | 109 |
Żywienie chorych na cukrzycę i choroby wątroby | 110 |
Dieta chorych na cukrzycę współistniejącą z przewlekłą chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy | 112 |
Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje | 113 |
Część II. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych, unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych | 121 |
Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych | 123 |
Wybór produktów żywnościowych według trzech list | 126 |
Indeksy glikemiczne produktów żywnościowych lub potraw | 134 |
Wymienniki węglowodanowe | 147 |
Przepisy dietetyczne oparte na wymiennikach węglowodanowych | 152 |
Wymienniki tłuszczowe | 155 |
Wymienniki białkowe | 157 |
Wymienniki wszystkich głównych składników odżywczych - węglowodanów, białek i tłuszczów | 158 |
Układanie diety na podstawie prostych ocen produktów bezpośrednio w gramach lub miarach kuchennych | 166 |
Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie | 183 |
Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych – bezpieczeństwo żywienia | 188 |
Część III. Przepisy kulinarne | 191 |
Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania | 193 |
Jak racjonalnie kupować produkty | 193 |
Higiena przygotowywania posiłków - zapobieganie zatruciom pokarmowym | 199 |
Bezpieczne przechowywanie produktów żywnościowych | 201 |
Estetyka posiłków - dla satysfakcji i zdrowia | 207 |
Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych | 209 |
Zupy mleczne | 214 |
Potrawy z jaj i sera | 217 |
Kanapki i dodatki do pieczywa | 223 |
Kanapki | 223 |
Pasty do pieczywa | 225 |
Masła lub margaryny smakowe | 229 |
Zupy obiadowe | 230 |
Zupy czyste i podprawiane | 231 |
Zupy z dodatkiem zasmażki | 239 |
Zupy z kasz | 240 |
Zupy kremy | 241 |
Chłodniki | 243 |
Zupy owocowe | 245 |
Dodatki do zup i drugich dań | 247 |
Potrawy mięsne | 254 |
Potrawy z drobiu | 254 |
Potrawy z wołowiny i cielęciny | 258 |
Potrawy z mięsa mielonego | 263 |
Potrawy z ryb | 268 |
Dania półmięsne | 275 |
Dania jarskie | 286 |
Surówki | 301 |
Jarzynki | 309 |
Dipy | 313 |
Sosy | 315 |
Sosy zimne | 315 |
Sosy gorące | 318 |
Desery | 321 |
Budynie, galaretki, kisiele, kremy | 321 |
Ciastka i ciasteczka | 325 |
Gofry | 333 |
Tarty | 334 |
Owoce | 336 |
Owoce surowe | 336 |
Owoce suszone i orzechy | 337 |
Napoje | 338 |
Napoje ciepłe | 338 |
Napoje owocowo-mleczne i warzywno-mleczne | 339 |
Kompoty | 341 |
Napoje z warzyw | 342 |
Napoje różne | 346 |
Przekąski | 347 |
Sałatki | 354 |
Potrawy świąteczne | 359 |
Wielkanoc | 359 |
Wigilia | 365 |
Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy | 373 |
Słowniczek terminów medycznych | 403 |
Alfabetyczny spis potraw | 408 |