-14%
Autor:
Format:
Praca zawiera refleksje na temat konsumpcji miejskiej, będące autorską propozycją analizowania specyfiki spożywania produktów miasta. Jest jednocześnie próbą zaadaptowania wybranych rezultatów badań ekonomicznych, socjologicznych, geograficznych, historycznych oraz przynależnych do nauk o zarządzaniu (marketing terytorialny, planowanie strategiczne i operacyjne) do sformułowania uwarunkowań funkcjonowania współczesnych miast. W trakcie omawiania poszczególnych aspektów konsumpcji miejskiej uwzględniono sugestie dotyczące implikacji różnych jej cech w procesach gospodarowania zasobami miast. Ponieważ praca jest jednym z rezultatów badań prowadzonych w ramach projektu badawczego pt. „Gospodarowanie zasobami przestrzennymi miast w świecie ponowoczesnym na przykładzie miast powiatowych województwa śląskiego”, szczególny nacisk położono na zagadnienia przestrzenne. W poszczególnych jej częściach skoncentrowano się na teoretycznym ujęciu konsumpcji miejskiej, omawiając: miasto jako przedmiot i miejsce konsumpcji, grupy oferentów i konsumentów miejskich oraz wybrane sposoby ustalania cech konsumpcji miejskiej, w tym planowanie wydatków miast i wyznaczanie kierunków rozwoju ze wskazaniem szczególnego znaczenia konsumpcji zbiorowej. Całość uzupełniają refleksje na temat znaczenia konsumpcjonizmu w procesie kształtowania przyszłości miast polskich.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 188 |
Kategoria | Teoria ekonomii |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach |
ISBN-13 | 978-83-7875-027-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Praca – konsumpcja –...
do koszyka
Wiedza ekonomiczna, praca,...
do koszyka
Zrównoważona konsumpcja w polskich...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Tworzenie się społeczeństwa konsumpcyjnego – wprowadzenie | 11 |
2. Pojęcie konsumpcji miejskiej | 23 |
2.1. Definicja i rodzaje konsumpcji | 23 |
2.2. Założenia konsumpcji miejskiej | 27 |
2.3. Specyfika konsumpcji miejskiej | 30 |
2.4. Funkcje konsumpcji miejskiej | 36 |
3. Miasto jako przedmiot konsumpcji | 43 |
3.1. Produkt miasta | 43 |
3.2. Oferta miasta w dyspozycji jego użytkowników | 49 |
3.3. Oferta miasta jako przedmiot działań ponadlokalnych | 56 |
4. Oferenci konsumpcji miejskiej – podmioty kształtujące warunki podaży | 67 |
4.1. Oferujący przedmioty konsumpcji | 67 |
4.2. Oferujący możliwości konsumpcji | 75 |
4.3. Twórcy wzorców konsumpcji miejskiej | 84 |
5. Miasto jako zbiór konsumentów – podmioty kształtujące warunki popytu | 93 |
5.1. Zaspokajanie miejskich potrzeb jako warunek egzystencjalny miasta | 93 |
5.2. Preferencje nabywców jako wyznacznik specjalizacji miejskiej | 101 |
5.3. Zachcianki użytkowników miasta jako czynnik rozwoju miejskiego | 110 |
6. Miasto jako miejsce konsumpcji – kształtowanie warunków konsumowania | 117 |
6.1. Specyfika przestrzeni miejskiej jako obszaru konsumpcji | 117 |
6.2. Konsumpcyjne znaczenie miejskich przestrzeni publicznych | 125 |
6.3. Punkty przyciągające konsumentów – rozwój poprzez kreowanie alternatyw | 133 |
7. Ustalanie cech konsumpcji miejskiej | 141 |
7.1. Planowanie dochodów i wydatków miast a potrzeby ich użytkowników | 141 |
7.2. Wyznaczanie kierunków rozwoju miasta a konsumpcja zbiorowa | 147 |
7.3. Konsumpcja a metropolizacja – ambicje polityki miejskiej | 155 |
8. Zakończenie. Konsumpcjonizm a przyszłość miast polskich | 163 |
Bibliografia | 169 |
Spis tabel i rysunków | 181 |
Załącznik | 183 |