Autor:
Format:
ibuk
Praca stanowi próbę syntezy podstawowych zmian, jakie nastąpiły w produkcji żywca rzeźnego w Polsce w okresie powojennym. Badania dotyczyły rynku żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w Polsce oraz gospodarstw prowadzących chów zwierząt rzeźnych. Głównym celem pracy było określenie podstawowych kierunków zmian zachodzących na rynkach bydła, trzody chlewnej i drobiu na różnych etapach rozwoju agrobiznesu w Polsce.
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 265 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-281-9 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Problemy organizacji rynków żywca rzeźnego | 13 |
1.1. Uwarunkowania prowadzenia produkcji zwierzęcej | 13 |
1.2. Baza surowcowa przemysłu mięsnego | 18 |
1.3. Integracja w produkcji żywca rzeźnego | 20 |
1.4. Ekonomia instytucjonalna w gospodarce mięsnej | 25 |
1.5. Skup żywca i jego formy | 31 |
2. Wpływ przetwórstwa, handlu i spożycia mięsa na produkcję żywca rzeźnego | 36 |
2.1. Przetwórstwo żywca rzeźnego | 36 |
2.2. Problemy rozwoju przemysłu mięsnego i handlu | 39 |
2.3. Zmiany w spożyciu mięsa | 44 |
2.4. Rola handlu zagranicznego w kształtowaniu podaży i rozwoju produkcji żywca na rynku krajowym | 51 |
3. Rozwój produkcji zwierzęcej w Polsce, organizacja i funkcjonowanie podstawowych rynków żywca | 57 |
3.1. Pogłowie zwierząt rzeźnych w latach 1955–2010 | 57 |
3.2. Produkcja zwierząt rzeźnych według wybranych cech gospodarstw | 64 |
3.3. Zmiany w koncentracji produkcji zwierząt rzeźnych | 73 |
4. Tendencje i prawidłowości w funkcjonowaniu rynku żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego | 80 |
4.1. Analiza szeregów czasowych | 80 |
4.2. Tendencje w produkcji i skupie żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego | 81 |
4.3. Cykliczność produkcji i skupu na rynkach żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego w latach 1955–2010 | 86 |
4.3.1. Podstawy teoretyczne analizy wahań cyklicznych | 86 |
4.3.2. Elementy określające morfologię wahań cyklicznych | 88 |
4.3.3. Procedury retrospektywnych analiz wahań koniunkturalnych | 90 |
4.4. Wahania cykliczne na rynkach żywca w latach 1955–2010 | 93 |
4.4.1. Wahania cykliczne na rynku żywca wieprzowego | 93 |
4.4.2. Wahania cykliczne na rynku żywca wołowego | 96 |
4.4.3. Wahania cykliczne na rynku żywca drobiowego | 99 |
4.5. Sezonowość produkcji i skupu analizowanych rodzajów żywca | 102 |
4.5.1. Uwagi wstępne | 102 |
4.5.2. Sezonowość skupu trzody chlewnej | 103 |
4.5.3. Sezonowość skupu żywca wołowego | 106 |
4.5.4. Sezonowość skupu drobiu | 108 |
4.6. Wpływ zdarzeń losowych na wielkość produkcji i skupu poszczególnych rodzajów żywca | 109 |
4.6.1. Uwagi wstępne | 109 |
4.6.2. Rynek żywca wieprzowego | 111 |
4.6.3. Rynek żywca wołowego | 113 |
4.6.4. Rynek żywca drobiowego | 114 |
5. Wzajemne relacje pomiędzy podstawowymi rynkami żywca i mięsa | 115 |
5.1. Uwagi wstępne | 115 |
5.2. Zmiany strukturalne w długim okresie | 116 |
5.3. Wzajemne relacje pomiędzy rynkami w ramach cykli produkcji | 119 |
5.4. Relacje pomiędzy poziomami skupu w poszczególnych miesiącach roku | 122 |
5.5. Wpływ zdarzeń losowych na wahania podaży żywca mięsnego w Polsce | 127 |
6. Ceny skupu żywca | 130 |
6.1. Uwagi wstępne | 130 |
6.2. Dostawy obowiązkowe żywca w latach 1955–1971 | 133 |
6.3. Średnie ceny skupu żywca w latach 1955–1989 | 136 |
6.4. Sezonowość i cykliczność cen skupu żywca po 1990 roku | 138 |
6.4.1. Ogólny poziom i cykliczność cen skupu żywca | 138 |
6.4.2. Sezonowość cen skupu żywca | 140 |
6.4.3. Przewidywalność wystąpienia odchyleń sezonowych cen skupu żywca | 147 |
6.5. Relacje cen skupu podstawowych rodzajów żywca | 152 |
6.6. Wpływ cen podstawowych surowców paszowych na wielkość produkcji poszczególnych rodzajów żywca | 155 |
7. Zróżnicowanie regionalne w produkcji żywca – obszary koncentracji produkcji poszczególnych rodzajów żywca | 159 |
7.1. Uwagi wstępne | 159 |
7.2. Zmiany przestrzenne w wielkości skupu żywca wieprzowego | 161 |
7.3. Zróżnicowanie w skali skupu bydła rzeźnego w poszczególnych regionach kraju | 171 |
7.4. Zróżnicowanie w skali skupu żywca drobiowego | 179 |
7.5. Zróżnicowanie rozwoju produkcji zwierzęcej w kraju | 185 |
7.6. Zróżnicowanie przestrzenne produkcji zwierzęcej a cykliczność produkcji żywca | 191 |
8. Czynniki kształtujące produkcję żywca w opinii prowadzących chów zwierząt rzeźnych | 197 |
8.1. Proces podejmowania decyzji w rolnictwie | 197 |
8.1.1. Ryzyko i niepewność w rolnictwie | 197 |
8.1.2. Rola wiedzy w podejmowaniu decyzji oraz wpływ wybranych elementów otoczenia rynkowego na decyzje dotyczące skali produkcji | 199 |
8.1.3. Podejmowanie decyzji produkcyjnych | 203 |
8.2. Czynniki determinujące decyzje w perspektywie kilku lat | 205 |
8.3. Czynniki decydujące o skali produkcji żywca w ciągu roku | 221 |
Podsumowanie i wnioski | 231 |
Bibliografia | 236 |
Spis rysunków | 250 |
Spis tabel | 255 |
Summary | 257 |