Tom ma charakter tematyczny, zawiera głównie artykuły poświęcone leksyce dotyczącej pożywienia we współczesnej i dawnej polszczyźnie ogólnej oraz w jej odmianach terytorialnych, będące pokłosiem konferencji z serii "Dialog pokoleń". Omówione w nich zostały wybrane zagadnienia związane z regionalnym i gwarowym słownictwem kulinarnym (w tym z nazwami pochodzenia obcego) pochodzącym z różnych obszarów Polski i z odmian polszczyzny funkcjonującej poza krajem, m.in. z Małopolski, zwłaszcza z Podhala, Pogórza, Kielecczyzny, Lubelszczyzny, Wielkopolski, pogranicza Wielkopolski i Małopolski, Krajny, ziemi chełmińsko-dobrzyńskiej, Warmii i Mazur, Kresów północnych (Grodzieńszczyzna) i południowych (Lwowskie). Przedmiotem kilku artykułów są nazwy poszczególnych potraw w różnych gwarach polskich zróżnicowane często nie tylko formalnie (np. morfologicznie), ale także etymologicznie.


Część opracowań dotyczy dawnej leksyki kulinarnej (np. zawartej w najstarszych polskich książkach kucharskich), część – współczesnego słownictwa ogólnopolskiego (np. nazw wypieków cukierniczych, nazw potraw zweganizowanych), kilka – leksyki najnowszej (np. neologizmów kulinarnych zgromadzonych w Obserwatorium Językowym UW czy używanych na blogach internetowych).


Pozostałe artykuły zostały poświęcone leksykografii historycznej, historii języka polskiego (o rozwoju zainteresowań historycznymi dokumentami zwerbalizowanej świadomości językowej Polaków), semantyki, frazematyki (o chrematonimach pochodnych od skrzydlatych słów) i onomastyki (o etymologii i motywacji przedwojennych urzędowych nazw miejscowości gminy Turgiele na Wileńszczyźnie).


Całość tomu poprzedza biogram – wspomnienie o śp. Profesor Barbarze Falińskiej, wybitnej językoznawczyni, polonistce i slawistce, działaczce społecznej i oświatowej, zmarłej 13 marca 2022 roku.


Publikacja na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 PL (CC BY 3.0 PL) (pełna treść wzorca dostępna pod adresem: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode).


******


This thematic volume contains mainly articles examining food- and nutrition-related lexis in modern and historical general Polish as well as in local varieties of the Polish language. The papers derive from presentations given at a "Dialogue of Generations" conference.


The authors focus on selected issues associated with regional and dialectal culinary lexis (including names with foreign etymology) from different regions in Poland and abroad, among them: Lesser Poland, especially Podhale, Pogórze, Kielce and Lublin Regions, Greater Poland, the Greater Poland-Little Poland borderland, Krajna, the Chełm and Dobrzyń Land, Warmia and Masuria, and the Northern and Southern Kresy/Borderlands (Grodno/Hrodna and Lwów/Lviv Regions, respectively). A few of the articles deal with names for particular dishes in different Polish dialects, often diversified both formally (e.g. morphologically) and in terms of etymology. Some contributions discuss old culinary lexis (including the lexis of the oldest Polish cookbooks), some examine modern general Polish vocabulary (like names for articles of pastry, or veganised dishes), several document newest lexis (including culinary neologisms collected by the University of Warsaw’s Language Observatory and those used in the blogosphere).


The remaining papers are devoted to historical lexicography, history of the Polish language (on the development of interest in historical documents of Polish-speakers’ verbalised linguistic consciousness), semantics, phrasematics (on chrematonyms derived from winged words) and onomastics (on the etymology and motivation of pre-World War Two official place names in the gmina/commune of Turgiele in the Wilno/Vilnius Region).


The volume opens with a short biography in memoriam of the late Professor Barbara Falińska, an outstanding linguist, Polish philologist and Slavist, social and educational activist, who passed away on 13 March 2022.


The publication is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Poland license (CC BY 3.0 PL) (full license available at: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode).


Rok wydania2022
Liczba stron595
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaUniwersytet Warszawski
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od redakcji    13
  
  Halina Karaś
  Profesor Barbara Falińska (1931–2022)    17
  
  I. SŁOWNICTWO ZWIĄZANE Z POŻYWIENIEM
  W JĘZYKU OGÓLNYM I ODMIANACH TERYTORIALNYCH POLSZCZYZNY
  Monika Buława
  Jarmuż, warmuz, farmuga – o kilku pokrewnych etymologicznie germanizmach w gwarowym słownictwie kulinarnym    25
  
  Magdalena Grupa-Dolińska
  Nazwy pożywienia i napojów w słownikach gwary chełmińsko-dobrzyńskiej    43
  
  Irena Jaros
  Prażoki i prażuchy, prażucha i porka – czyli o regionalnych wariantach nazwy pewnej ziemniaczanej potrawy    67
  
  Natalia Jóźwiak
  Typowy ślonski łobiod jako koncept językowo-kulturowy w blogach kulinarnych    77
  
  Monika Kaczor
  Co robi z nami post i jak o tym mówimy? Propozycja rekonstrukcji znaczenia postu (na przykładzie ulotek reklamowo-informacyjnych)    93
  
  Piotr Kładoczny
  Konceptualizacja zmysłu smaku w twórczości Jerzego Pilcha    107
  
  Justyna Kobus
  Nazwy skwarki, skrzyczki, skrzoki ze słoniny w języku mieszkańców wielkopolskich wsi    131
  
  Krzysztof Kołatka
  Ańtop, ćrulki i wintbojtel, czyli o krajeńskich germanizmach kulinarnych    145
  
  Katarzyna Konczewska
  Nazwy pożywienia w gwarach grodzieńskich świadectwem historycznej wielojęzyczności subregionu    167
  
  Anna Kostecka-Sadowa
  Nazwy potraw w mowie mieszkańców dawnych Kresów południo-wschodnich (na przykładzie kilku wsi z obwodu lwowskiego)    185
  
  Monika Kresa
  Nie tylko ratatuja – jak o jedzeniu i gotowaniu mówią bohaterowie animacji Ratatuj w polskiej wersji dubbingowej    201
  
  Renata Kucharzyk
  Leksykalne zróżnicowanie nazw jednej potrawy w gwarach Pogórza wschodniego    217
  
  Ilona Kulak
  Co o zwyczajach żywieniowych mieszkańców wsi podhalańskich mówią ludowe nazwy roślin?    233
  
  Katarzyna Kuligowska
  Nazwy potraw we frazeologii polskiej    247
  
  Agnieszka Latos
  Neologizm kulinarny kaszotto. Studium przypadku    273
  
  Jarosław Łachnik
  Analiza najnowszego słownictwa polskiego z pola tematycznego JEDZENIE – na materiale słownika Obserwatorium Językowego UW. Analiza formalna
  jednostek i analiza ilościowa pola    291
  
  Błażej Osowski
  Obkład – czym się to je? Kilka słów o wielkopolskim regionalizmie    315
  
  Halina Pelc
  Codzienne pożywienie mieszkańców dawnej lubelskiej wsi – obraz językowy    327
  
  Emil Popławski
  Nie tylko o przeróżnych wyrobach piekarniczych. Leksem kołacz w polszczyźnie    341
  
  Renata Przybylska
  Kategoria kształtu w dawnych przepisach kulinarnych    349
  
  Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek
  Gwarowe nazwy wyrobów ze świniobicia (na materiale śląskim)    363
  
  Maciej Rak
  Hasło JEŚĆ w ujęciu etnolingwistycznym (na podstawie kartoteki Słownika mitologii polskiej Jana Karłowicza)    377
  
  Jerzy Reichan
  Wyraz zalewajka w gwarach polskich    397
  
  Jerzy Sierociuk
  Kilka słów o kulinariach w Dąbrówce Wielkopolskiej – czyli leksykograficzny przyczynek do charakterystyki „kuchni polskiej”    409
  
  Katarzyna Sobolewska
  Nazwy i skład codziennych posiłków w gwarach Warmii i Mazur    425
  
  Anna Tyrpa
  Chleb w świetle polskiej frazematyki gwarowej    435
  
  Elżbieta Wierzbicka-Piotrowska
  Przewodnik po polskich nazwach ciast, ciastek i ciasteczek    451
  
  Małgorzata Witaszek-Samborska, Martyna Skrzypczak
  Tofucznica i skrzydełka z boczniaka, czyli o nazwach potraw zweganizowanych we współczesnej polszczyźnie uwag kilka    469
  
  II. VARIA
  Marcin Jakubczyk
  Odnaleziony prospekt wydawniczy Dykcjonarza przysłów francuskich... (1782)    491
  
  Anna Kapuścińska
  Zur Bildlichkeit der Schrift in der populären Kultur    509
  
  Krzysztof Maćkowiak
  Rozwój zainteresowań historycznymi dokumentami zwerbalizowanej świadomości językowej Polaków    525
  
  Mariola Wołk
  Chwila i moment w ujęciu semantycznym    547
  
  Aneta Wysocka
  Eptonim w funkcji nazwy własnej: motywacja, kontekst, intencja (na przykładzie frazy Jeszcze w zielone gramy)    559
  
  Bożena Žilo
  Uwagi o etymologii i motywacji przedwojennych urzędowych nazw miejscowości gminy Turgiele na Wileńszczyźnie    571
  
  WYTYCZNE DLA AUTORÓW    589
RozwińZwiń