POLECAMY
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Książka „Dieta low-FODMAP” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym i naukowym Autorki.
Publikacja jest niezbędna w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz dla każdego zainteresowanego tematami zespołu jelita drażliwego i diety z ograniczeniem FODMAP.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 260 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23135-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
do koszyka
Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie
do koszyka
Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie
do koszyka
Dieta antyhistaminowa
do koszyka
Dieta antymiażdżycowa
do koszyka
Dieta antynowotworowa i metody leczenia
do koszyka
Dieta antyrakowa
do koszyka
Spis treści
1 Dietetyka oparta na dowodach naukowych | 1 |
1.1 Koncepcja evidence-based medicine | 1 |
1.2 Formułowanie pytania klinicznego – PICO | 3 |
1.3 Szukanie dowodów naukowych | 4 |
1.4 Hierarchia dowodów naukowych | 5 |
1.5 Rodzaje badań naukowych | 7 |
1.6 Wytyczne praktyki klinicznej | 9 |
System GRADE | 10 |
1.7 Ocena wiarygodności badania naukowego | 11 |
1.8 Szukanie wiarygodnej informacji medycznej | 12 |
1.9 Szukanie wiarygodnych źródeł informacji medycznej | 13 |
Wiarygodne źródła informacji dotyczące diety low-FODMAP | 14 |
Piśmiennictwo | 15 |
2 Dieta z ograniczeniem FODMAP | 17 |
2.1 FODMAP – definicja i mechanizm działania | 17 |
Węglowodany – wprowadzenie | 18 |
Monosacharydy – fruktoza w nadmiarze do glukozy | 18 |
Disacharydy – laktoza | 20 |
Oligosacharydy – fruktany i galaktooligosacharydy | 22 |
Poliole | 23 |
2.2 Dieta low-FODMAP – pierwsze próby kliniczne | 23 |
2.3 Dieta low-FODMAP – ogólne założenia diety | 25 |
2.4 Pierwszy etap diety low-FODMAP – ograniczenie spożycia FODMAP | 26 |
Czas stosowania | 27 |
Wersja restrykcyjna i łagodna | 27 |
2.5 Drugi etap diety low-FODMAP – reintrodukcja | 28 |
Schemat reintrodukcji | 29 |
Procedura reintrodukcji | 29 |
Kolejność testowanych grup FODMAP | 31 |
Określenie wielkości porcji testowanego produktu | 31 |
Ocena nasilenia objawów | 32 |
Reintrodukcja a wyniki wodorowych testów oddechowych | 32 |
Inne czynniki nasilające objawy zespołu jelita drażliwego | 32 |
Produkty zawierające więcej niż jedną grupę FODMAP | 33 |
2.6 Etap trzeci – długoterminowe stosowanie diety low-FODMAP | 34 |
2.7 Bezpieczeństwo diety low-FODMAP | 34 |
Dieta low-FODMAP a ryzyko niedoborów pokarmowych | 35 |
Dieta low-FODMAP a różnorodność mikrobioty jelitowej | 36 |
Dieta low-FODMAP a zaburzenia odżywiania | 39 |
2.8 Ograniczenia w stosowaniu diety low-FODMAP | 41 |
Piśmiennictwo | 43 |
3 Ocena zawartości FODMAP w żywności | 47 |
3.1 Metodologia oceny zawartości FODMAP w żywności | 47 |
Punkty odcięcia dla poszczególnych FODMAP | 47 |
3.2 Szacowanie zawartości FODMAP w jadłospisach | 48 |
3.3 Procesy technologiczne a zawartość FODMAP w żywności | 49 |
Procesy technologicznie z użyciem lub utratą wody | 49 |
Żywność fermentowana | 51 |
Warzywa marynowane | 52 |
Kiełkowanie nasion roślin strączkowych i ziaren zbóż | 52 |
3.4 Zawartość FODMAP w żywności – różnice regionalne i kulturowe | 53 |
Piśmiennictwo | 53 |
4 Zawartość FODMAP w żywności | 55 |
4.1 Produkty zbożowe | 55 |
Produkty zbożowe w diecie low-FODMAP | 56 |
Pieczywo | 57 |
4.2 Warzywa i owoce | 58 |
Warzywa i owoce w diecie low-FODMAP | 58 |
4.3 Wodorosty morskie (glony, algi) | 59 |
4.4 Grzyby | 59 |
4.5 Ziemniaki | 60 |
4.6 Mleko i produkty mleczne | 60 |
Mleko i produkty mleczne w diecie low-FODMAP | 62 |
4.7 Jaja, mięso, ryby i owoce morza | 63 |
Jaja, mięso, ryby i owoce morza w diecie low-FODMAP | 64 |
4.8 Suche nasiona roślin strączkowych | 64 |
Suche nasiona roślin strączkowych w diecie low-FODMAP | 65 |
4.9 Orzechy, orzeszki ziemne, sery wegańskie | 65 |
Orzechy i orzeszki ziemne w diecie low-FODMAP | 66 |
4.10 Nasiona roślin oleistych | 66 |
4.11 Napoje | 67 |
Soki | 67 |
Napoje zawierające kofeinę | 67 |
Napoje alkoholowe | 68 |
4.12 Przyprawy | 68 |
4.13 Oleje, sosy i inne dodatki | 69 |
4.14 Substancje słodzące | 69 |
Piśmiennictwo | 69 |
5 Dieta low-FODMAP w praktyce | 73 |
5.1 Komponowanie posiłków – Talerz Zdrowego Żywienia | 73 |
5.2 Zakupy – czytanie etykiet produktów spożywczych | 75 |
Nazwa produktu | 75 |
Lista składników | 75 |
„Śladowe ilości…” | 76 |
Substancje alergizujące | 76 |
Nieznany składnik w wykazie składników | 77 |
Substancje słodzące | 77 |
Niskokaloryczne substancje słodzące w diecie low-FODMAP | 78 |
Podsumowanie | 79 |
5.3 W restauracji | 79 |
Potrawy i produkty ograniczane lub eliminowane w trakcie diety low-FODMAP | 80 |
Potrawy i produkty dozwolone w trakcie diety low-FODMAP | 80 |
5.4 W podróży | 81 |
5.5 Leki i suplementy diety | 82 |
Probiotyki w trakcie diety low-FODMAP | 82 |
Prebiotyki i synbiotyki w trakcie diety low-FODMAP | 82 |
5.6 Wegetariańska i wegańska dieta low-FODMAP | 83 |
5.7 Dieta pudełkowa | 85 |
5.8 Inne czynniki żywieniowe nasilające objawy zespołu jelita drażliwego | 86 |
Alkohol | 87 |
Kofeina | 87 |
Ostre potrawy | 88 |
Tłuszcze | 89 |
5.9 Błonnik pokarmowy | 89 |
Piśmiennictwo | 92 |
6 Współpraca dietetyka z pacjentem | 95 |
6.1 Przygotowanie pacjenta z zespołem jelita drażliwego do pierwszej konsultacji dietetycznej | 96 |
6.2 Sugerowane elementy pierwszej konsultacji dietetycznej z pacjentem z zespołem jelita drażliwego | 97 |
6.3 Kolejne konsultacje dietetyczne w trakcie stosowania diety low-FODMAP | 99 |
6.4 Narzędzia pomocnicze dla dietetyka i pacjenta | 100 |
Aplikacje | 100 |
Dzienniczki żywieniowe | 102 |
Wybrane skale do monitorowania objawów klinicznych | 107 |
Piśmiennictwo | 110 |
7 Dieta bezglutenowa a dieta low-FODMAP | 113 |
7.1 Celiakia i dieta bezglutenowa | 114 |
7.2 Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten | 117 |
Kryteria Salerno | 118 |
Przyczyna NCGS – gluten vs. fruktany | 120 |
Piśmiennictwo | 121 |
8 Zespół jelita drażliwego | 125 |
8.1 Definicja | 125 |
8.2 Epidemiologia | 127 |
8.3 Zrozumieć pacjenta z zespołem jelita drażliwego | 127 |
8.4 Patofizjologia | 129 |
Nadwrażliwość trzewna i sensytyzacja ośrodkowa | 130 |
Motoryka przewodu pokarmowego | 130 |
Aktywacja układu immunologicznego | 131 |
Dysbioza | 134 |
Predyspozycje genetyczne | 135 |
Czynniki psychospołeczne | 136 |
Czynniki dietetyczne | 136 |
Wczesne programowanie zdrowia a zespół jelita drażliwego | 136 |
8.5 Diagnostyka | 137 |
Objawy | 138 |
Diagnostyka różnicowa | 139 |
Badania czynnościowe i endoskopowe | 140 |
Objawy alarmowe | 140 |
8.6 Leczenie | 141 |
Dieta low-FODMAP | 142 |
Modyfikacje dietetyczne NICE/BDA | 148 |
Dieta bezglutenowa | 150 |
Dieta oparta na ocenie stężeń przeciwciał w klasie IgG przeciwko antygenom pokarmowym | 151 |
Suplementacja błonnika | 153 |
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i postbiotyki | 155 |
Transfer mikrobioty jelitowej | 157 |
Terapie psychologiczne (poznawczo-behawioralna, hipnoterapia) | 157 |
Aktywność fizyczna | 158 |
Biofeedback | 159 |
Homeopatia, akupunktura i osteopatia | 160 |
Farmakoterapia | 160 |
Piśmiennictwo | 164 |
9 Dieta z ograniczeniem FODMAP u dzieci | 173 |
9.1 Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha | 173 |
9.2 Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego u dzieci – konsultacja z pediatrą lub gastroenterologiem dziecięcym | 174 |
Diagnostyka różnicowa | 175 |
9.3 Leczenie dzieci z zespołem jelita drażliwego | 175 |
9.4 Dieta low-FODMAP u dzieci – dowody naukowe i rekomendacje | 176 |
Podsumowania dowodów naukowych | 176 |
Rekomendacje ESPGHAN (2022) | 177 |
9.5 Prowadzenie pacjenta pediatrycznego na diecie low-FODMAP | 179 |
Konsultacja z dietetykiem | 179 |
Ryzyko niedoborów pokarmowych | 180 |
Mikrobiota a dieta low-FODMAP u dzieci | 182 |
9.6 Inne metody leczenia zaburzeń czynnościowych przebiegających z bólem brzucha u dzieci | 183 |
Piśmiennictwo | 186 |
10 Inne potencjalne zastosowania diety low-FODMAP – przegląd dowodów naukowych i rekomendacji | 189 |
10.1 Nieswoiste zapalenia jelit | 189 |
Low-FODMAP w nieswoistych zapaleniach jelit | 190 |
10.2 Endometrioza | 192 |
10.3 Kolka niemowlęca | 194 |
10.4 Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) | 195 |
10.5 Dyspepsja czynnościowa | 196 |
Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd badań | 197 |
Dyspepsja czynnościowa a FODMAP – przegląd rekomendacji | 199 |
10.6 Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa | 199 |
10.7 Fibromialgia | 201 |
10.8 Dieta low-FODMAP u osób uprawiających sport | 202 |
Piśmiennictwo | 205 |
Załącznik 1 | 209 |
Załącznik 2 | 221 |
Załącznik 3 | 244 |
Załącznik 4 | 250 |
Załącznik 5 | 252 |
Załącznik 6 | 254 |
Załącznik 7 | 256 |
Skorowidz | 259 |