POLECAMY
Redakcja:
Format:
ibuk
Monografia jest rezultatem wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas pięciu ogólnopolskich konferencji naukowo-turystycznych odbywających się w interdyscyplinarnej formule. Dotyczy aktualnych i istotnych zagadnień związanych z pracą przewodników turystycznych stanowiącą ważny element obsługi ruchu turystycznego. Opracowanie opiera się na bogatym zapleczu literaturowym i źródłowym, a prezentowane w nim zagadnienia opatrzono bogatą szatą graficzną. Ma ono charakter teoretyczny, empiryczny i aplikacyjny. Zaprezentowane w nim wnioski mogą być użyteczne zarówno dla przewodników turystycznych i organizatorów imprez turystycznych, będąc cenną wskazówką przy projektowaniu imprez turystycznych, jak i dla organizacji turystycznych oraz władz lokalnych, dla których mogą stanowić materiał ilustrujący możliwości wykorzystania wiedzy krajoznawczej przewodników turystycznych. Ze względu na swój kompleksowy charakter monografia z pewnością będzie się pozytywnie wyróżniać na rynku wydawniczym, na którym brakuje tego typu opracowań.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 250 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-880-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Determinanty atrakcyjności Polski w...
do koszyka
Determinanty chwiejności wyborczej
do koszyka
Determinanty efektów alokacji aktywów...
do koszyka
Determinanty efektywnego zarządzania...
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
Część 1. Turysta – aktualne trendy i nowe koncepcje | 11 |
1. Cechy ekoturystyki w świetle badań literaturowych | 13 |
2. Rola przedstawicielstw regionalnych Komisji Europejskiej oraz punktów informacyjnych Unii Europejskiej w kształtowaniu wiedzy o UE wśród obywateli państw członkowskich | 19 |
3. Historia dolnośląskiego leśnictwa. Wybór | 29 |
4. Znajomość uwarunkowań kulturowych w doskonaleniu jakości pracy przewodnickiej | 43 |
5. Aktywność fundacji „Poland helps Poland” oraz akcja „Mogiłę Pradziada ocal od zapomnienia” w kontekście turystyki wolontariuszy | 53 |
Część 2. Wpływ postępu w zakresie wiedzy o żywieniu i żywności na turystykę | 65 |
6. Naturalne a syntetyczne barwniki w żywności oferowanej turystom | 67 |
7. Przyprawy jako kulinarne pamiątki destynacji turystycznych | 83 |
8. Wybrane systemy żywności regionalnej i tradycyjnej w kontekście turystyki | 98 |
9. Gastronomia uliczna w Polsce | 112 |
10. Podróż po zdrowie, czyli o popularności diet w turystyce zdrowotnej | 120 |
Część 3. Turystyka osób o specjalnych potrzebach psychofizycznych | 129 |
11. Badania efektów uprawiania turystyki senioralnej i turystyki dla niepełnosprawnych | 131 |
12. Widoki zapierające dech w piersiach, czyli pierwsza pomoc turyście w wybranych stanach zagrożenia życia | 141 |
Część 4. Wiedza o obiektach i trasach turystycznych | 151 |
13. Koncepcja produktu turystycznego „Szlak Księgi Henrykowskiej” | 153 |
14. Atrakcje turystyczne i ciekawostki na Szlaku Piastowskim | 172 |
15. Alpy widziane ze Śnieżnika | 179 |
16. Architektura i sztuka protestancka na Śląsku jako znaczący czynnik wyróżniający region | 189 |
17. Barokizacja kościołów gotyckich na Dolnym Śląsku | 202 |
18. Historyczna ziemia przemyska jako transgraniczny produkt turystyczno-edukacyjny | 214 |
Zakończenie | 225 |
Literatura | 227 |
Spis rysunków | 244 |
Spis fotografii | 245 |
Spis map | 247 |
Spis tabel | 248 |
Summary | 249 |