Organizacja i techniki sprzedaży. Kwalifikacja AU.20 (A.18)

Prowadzenie sprzedaży, tom 2 – podręcznik

1 opinia

Wydawca:

Empi2

Format:

pdf

KUP I POBIERZ

Format: pdf

22,10  26,00 (-15%)

Najniższa cena z 30 dni: 26,00 zł 

W podręczniku przedstawiono:
– ogólną charakterystykę handlu (klasyfikację i formy handlu, funkcje przedsiębiorstw handlowych)
– dostawy towarów (zagadnienia dot. popytu, zakupu i przyjmowania towarów)
– gospodarkę magazynową
– przygotowanie i sprzedaż towarów (wyposażenie punktów handlowych, zasady rozmieszczania towarów, organizację sprzedaży, gospodarkę opakowaniami)
– ustalanie cen (marże, podatki, odliczenia)
– czynności pozasprzedażowe (inwentaryzjację, odpowiedzialność materialną pracowników, zabezpieczenie towarów przed kradzieżą, ubezpieczenie punktów sprzedaży)
– bezpieczne wykonywanie pracy w handlu (bhp, ergonomię pracy, choroby zawodowe, wypadki przy pracy, ochrona przeciwpożarowa, ochrona środowiska, organy i instytucje ochrony środowiska)
Na końcu rozdziałów zamieszczono pytania testowe i zadania.


Z recenzji rzeczoznawcy MEN – Marii Gaertner:
Podręcznik jest poprawny pod względem merytorycznym i dydaktycznym, uwzględnia aktualny stan wiedzy naukowej, w tym metodycznej, jest w wysokim stopniu przystosowany do danego poziomu kształcenia, zwłaszcza pod względem stopnia trudności, formy przekazu, właściwego doboru pojęć, nazw, terminów i sposobu ich wyjaśniania, zawiera materiał rzeczowy i materiał ilustracyjny odpowiedni do przedstawianych treści nauczania, ma logiczną konstrukcję. (...) Obszerna warstwa informacyjna podręcznika pozwoli uczniom i nauczycielom na elastyczne wykorzystanie treści w dostosowaniu do potrzeb i zdolności uczniów w kształceniu praktycznym oraz ich aktywizowaniu.


Rok wydania2018
Liczba stron252
KategoriaInne
WydawcaEmpi2
ISBN-13978-83-67041-06-5
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp
  
  1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA HANDLU
   1.1. Znaczenie działalności handlowej
   1.2. Zadania handlu
   1.3. Klasyfikacja handlu
   1.4. Formy handlu detalicznego
   1.4.1. Handel stacjonarny
   1.4.2. Handel ruchomy
   1.4.3. Handel wysyłkowy
   1.4.4. Centra handlowo-usługowe
   1.5. Sieć handlowa
   1.6. Funkcje przedsiębiorstw handlowych
   1.7. Organizacja wewnętrzna przedsiębiorstw handlowych
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  2. DOSTAWY TOWARÓW
   2.1. Popyt na towary i jego rodzaje
   2.1.1. Czynniki wpływające na kształtowanie się popytu konsumpcyjnego
   2.1.2. Metody badania popytu
   2.2. Zakup towarów
   2.2.1. Źródła zakupu towarów
   2.2.2. Czynniki wpływające na wybór dostawcy
   2.2.3. Procedura zamawiania towarów
   2.2.4. Zasady zaopatrzenia w towary
   2.2.5. Harmonogram dostaw
   2.2.6. Wpływ sprzedaży akwizycyjnej na zaopatrzenie punktów sprzedaży detalicznej
   2.3. Przyjmowanie towarów
   2.3.1. Dokumentacja związana z dostawą towarów
   2.3.2. Technika odbioru ilościowego
   2.3.3. Technika odbioru jakościowego
   2.3.4. Reklamacje związane z przyjmowaniem towaru
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  3. GOSPODARKA MAGAZYNOWA
   3.1. Rodzaje magazynów handlowych
   3.2. Zadania magazynów handlowych
   3.3. Obiekty magazynowe
   3.4. Wyposażenie magazynów
   3.5. Dokumentacja obrotu magazynowego
   3.6. Gospodarka zapasami
   3.6.1. Klasyfikacja zapasów towarowych
   3.6.2. Rotacja towarów
   3.6.3. Rodzaje niedoborów towarowych
   3.6.4. Limity ubytków towarowych
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  4. PRZYGOTOWANIE I SPRZEDAŻ TOWARÓW
   4.1. Wymagania stawiane lokalom sklepowym
   4.2. Zasady planowania wnętrza sklepu
   4.3. Rozplanowanie sali sprzedażowej
   4.4. Wyposażenie punktów handlowych
   4.4.1. Meble sklepowe
   4.4.2. Wagi i inne urządzenia miernicze
   4.4.3. Urządzenia kasowe
   4.4.4. Urządzenia chłodnicze
   4.4.5. Urządzenia transportowe
   4.4.6. Inny sprzęt techniczny i pomocniczy
   4.5. Przygotowanie towarów do sprzedaży
   4.6. Zasady rozmieszczania towarów
   4.6.1. Rozmieszczanie towarów w sali sprzedażowej
   4.6.2. Rozmieszczanie towarów na zapleczu
   4.7. Organizacja sprzedaży
   4.7.1. Organizacja sprzedaży w tradycyjnej metodzie sprzedaży
   4.7.2. Organizacja sprzedaży w nowoczesnych metodach sprzedaży
   4.8. Gospodarka opakowaniami w jednostkach handlu detalicznego
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  5. USTALANIE CEN
   5.1. Pojęcie i rodzaje cen
   5.2. Marże
   5.2.1. Pojęcie i rodzaje marż
   5.2.2. Obliczanie marży
   5.3. Struktura ceny detalicznej
   5.4. Podatek VAT
   5.4.1. Charakterystyka podatku VAT
   5.4.2. Sposoby obliczania podatku VAT
   5.5. Podatek akcyzowy
   5.6. Odliczenia od cen
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  6. CZYNNOŚCI POZASRZEDAŻOWE
   6.1. Inwentaryzacja w pracy sprzedawcy
   6.1.1. Inwentaryzacja
   6.1.2. Rodzaje inwentaryzacji
   6.1.3. Rozliczenie inwentaryzacji
   6.2. Odpowiedzialność materialna pracowników handlu
   6.2.1. Odpowiedzialność materialna pracownika (na zasadach ogólnych)
   6.2.2. Zakres czynności pracownika a odpowiedzialność materialna
   6.2.3. Odpowiedzialność materialna za mienie powierzone z obowiązkiem wyliczenia się lub zwrotu
   6.2.4. Odpowiedzialność porządkowa
   6.2.5. Odpowiedzialność karna pracowników
   6.3. Zabezpieczenie towarów przed kradzieżą
   6.4. Ubezpieczenie punktów sprzedaży
   Sprawdź, czy potrafisz
  
  7. BEZPIECZNE WYKONYWANIE PRACY W HANDLU
   7.1. Podstawowe pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy
   7.2. Odpowiedzialność i obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
   7.3. Prawa i obowiązki pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
   7.4. Zadania i uprawnienia instytucji w zakresie ochrony pracy w Polsce
   7.5. Ergonomia pracy
   7.6. Wymagania dotyczące pomieszczeń pracy
   7.7. Wymagania dotyczące stanowiska pracy
   7.8. Czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w środowisku pracy
   7.9. Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych
   7.10. Choroby zawodowe
   7.11. Wypadki przy pracy
   7.11.1. Pojęcia i podział wypadków przy pracy
   7.11.2. Postępowanie powypadkowe
   7.12. Ochrona przeciwpożarowa
   7.13. Ochrona środowiska
   7.13.1. Obowiązki przedsiębiorcy korzystającego ze środowiska
   7.13.2. Opłata produktowa przedsiębiorcy
   7.14. Organy i instytucje ochrony środowiska
   Sprawdź, czy potrafisz
  Literatura
  Indeks
RozwińZwiń