POLECAMY
Wydawca:
Format:
W podręczniku przedstawiono:
– ogólną charakterystykę handlu (klasyfikację i formy handlu, funkcje przedsiębiorstw handlowych)
– dostawy towarów (zagadnienia dot. popytu, zakupu i przyjmowania towarów)
– gospodarkę magazynową
– przygotowanie i sprzedaż towarów (wyposażenie punktów handlowych, zasady rozmieszczania towarów, organizację sprzedaży, gospodarkę opakowaniami)
– ustalanie cen (marże, podatki, odliczenia)
– czynności pozasprzedażowe (inwentaryzjację, odpowiedzialność materialną pracowników, zabezpieczenie towarów przed kradzieżą, ubezpieczenie punktów sprzedaży)
– bezpieczne wykonywanie pracy w handlu (bhp, ergonomię pracy, choroby zawodowe, wypadki przy pracy, ochrona przeciwpożarowa, ochrona środowiska, organy i instytucje ochrony środowiska)
Na końcu rozdziałów zamieszczono pytania testowe i zadania.
Z recenzji rzeczoznawcy MEN – Marii Gaertner:
Podręcznik jest poprawny pod względem merytorycznym i dydaktycznym, uwzględnia aktualny stan wiedzy naukowej, w tym metodycznej, jest w wysokim stopniu przystosowany do danego poziomu kształcenia, zwłaszcza pod względem stopnia trudności, formy przekazu, właściwego doboru pojęć, nazw, terminów i sposobu ich wyjaśniania, zawiera materiał rzeczowy i materiał ilustracyjny odpowiedni do przedstawianych treści nauczania, ma logiczną konstrukcję. (...) Obszerna warstwa informacyjna podręcznika pozwoli uczniom i nauczycielom na elastyczne wykorzystanie treści w dostosowaniu do potrzeb i zdolności uczniów w kształceniu praktycznym oraz ich aktywizowaniu.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 252 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Empi2 |
ISBN-13 | 978-83-67041-06-5 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Organizacja gospodarcza jako podmiot...
do koszyka
Organizacja i architektura systemu...
do koszyka
Organizacja i funkcjonowanie rady gminy
do koszyka
Spis treści
Wstęp | |
1. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA HANDLU | |
1.1. Znaczenie działalności handlowej | |
1.2. Zadania handlu | |
1.3. Klasyfikacja handlu | |
1.4. Formy handlu detalicznego | |
1.4.1. Handel stacjonarny | |
1.4.2. Handel ruchomy | |
1.4.3. Handel wysyłkowy | |
1.4.4. Centra handlowo-usługowe | |
1.5. Sieć handlowa | |
1.6. Funkcje przedsiębiorstw handlowych | |
1.7. Organizacja wewnętrzna przedsiębiorstw handlowych | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
2. DOSTAWY TOWARÓW | |
2.1. Popyt na towary i jego rodzaje | |
2.1.1. Czynniki wpływające na kształtowanie się popytu konsumpcyjnego | |
2.1.2. Metody badania popytu | |
2.2. Zakup towarów | |
2.2.1. Źródła zakupu towarów | |
2.2.2. Czynniki wpływające na wybór dostawcy | |
2.2.3. Procedura zamawiania towarów | |
2.2.4. Zasady zaopatrzenia w towary | |
2.2.5. Harmonogram dostaw | |
2.2.6. Wpływ sprzedaży akwizycyjnej na zaopatrzenie punktów sprzedaży detalicznej | |
2.3. Przyjmowanie towarów | |
2.3.1. Dokumentacja związana z dostawą towarów | |
2.3.2. Technika odbioru ilościowego | |
2.3.3. Technika odbioru jakościowego | |
2.3.4. Reklamacje związane z przyjmowaniem towaru | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
3. GOSPODARKA MAGAZYNOWA | |
3.1. Rodzaje magazynów handlowych | |
3.2. Zadania magazynów handlowych | |
3.3. Obiekty magazynowe | |
3.4. Wyposażenie magazynów | |
3.5. Dokumentacja obrotu magazynowego | |
3.6. Gospodarka zapasami | |
3.6.1. Klasyfikacja zapasów towarowych | |
3.6.2. Rotacja towarów | |
3.6.3. Rodzaje niedoborów towarowych | |
3.6.4. Limity ubytków towarowych | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
4. PRZYGOTOWANIE I SPRZEDAŻ TOWARÓW | |
4.1. Wymagania stawiane lokalom sklepowym | |
4.2. Zasady planowania wnętrza sklepu | |
4.3. Rozplanowanie sali sprzedażowej | |
4.4. Wyposażenie punktów handlowych | |
4.4.1. Meble sklepowe | |
4.4.2. Wagi i inne urządzenia miernicze | |
4.4.3. Urządzenia kasowe | |
4.4.4. Urządzenia chłodnicze | |
4.4.5. Urządzenia transportowe | |
4.4.6. Inny sprzęt techniczny i pomocniczy | |
4.5. Przygotowanie towarów do sprzedaży | |
4.6. Zasady rozmieszczania towarów | |
4.6.1. Rozmieszczanie towarów w sali sprzedażowej | |
4.6.2. Rozmieszczanie towarów na zapleczu | |
4.7. Organizacja sprzedaży | |
4.7.1. Organizacja sprzedaży w tradycyjnej metodzie sprzedaży | |
4.7.2. Organizacja sprzedaży w nowoczesnych metodach sprzedaży | |
4.8. Gospodarka opakowaniami w jednostkach handlu detalicznego | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
5. USTALANIE CEN | |
5.1. Pojęcie i rodzaje cen | |
5.2. Marże | |
5.2.1. Pojęcie i rodzaje marż | |
5.2.2. Obliczanie marży | |
5.3. Struktura ceny detalicznej | |
5.4. Podatek VAT | |
5.4.1. Charakterystyka podatku VAT | |
5.4.2. Sposoby obliczania podatku VAT | |
5.5. Podatek akcyzowy | |
5.6. Odliczenia od cen | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
6. CZYNNOŚCI POZASRZEDAŻOWE | |
6.1. Inwentaryzacja w pracy sprzedawcy | |
6.1.1. Inwentaryzacja | |
6.1.2. Rodzaje inwentaryzacji | |
6.1.3. Rozliczenie inwentaryzacji | |
6.2. Odpowiedzialność materialna pracowników handlu | |
6.2.1. Odpowiedzialność materialna pracownika (na zasadach ogólnych) | |
6.2.2. Zakres czynności pracownika a odpowiedzialność materialna | |
6.2.3. Odpowiedzialność materialna za mienie powierzone z obowiązkiem wyliczenia się lub zwrotu | |
6.2.4. Odpowiedzialność porządkowa | |
6.2.5. Odpowiedzialność karna pracowników | |
6.3. Zabezpieczenie towarów przed kradzieżą | |
6.4. Ubezpieczenie punktów sprzedaży | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
7. BEZPIECZNE WYKONYWANIE PRACY W HANDLU | |
7.1. Podstawowe pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy | |
7.2. Odpowiedzialność i obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy | |
7.3. Prawa i obowiązki pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy | |
7.4. Zadania i uprawnienia instytucji w zakresie ochrony pracy w Polsce | |
7.5. Ergonomia pracy | |
7.6. Wymagania dotyczące pomieszczeń pracy | |
7.7. Wymagania dotyczące stanowiska pracy | |
7.8. Czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w środowisku pracy | |
7.9. Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych | |
7.10. Choroby zawodowe | |
7.11. Wypadki przy pracy | |
7.11.1. Pojęcia i podział wypadków przy pracy | |
7.11.2. Postępowanie powypadkowe | |
7.12. Ochrona przeciwpożarowa | |
7.13. Ochrona środowiska | |
7.13.1. Obowiązki przedsiębiorcy korzystającego ze środowiska | |
7.13.2. Opłata produktowa przedsiębiorcy | |
7.14. Organy i instytucje ochrony środowiska | |
Sprawdź, czy potrafisz | |
Literatura | |
Indeks | |