POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Prezentuje nowoczesne spojrzenie na mikrobiotę, która determinuje zdrowie jak też choroby organizmu. W książce opisano najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mikrobiologii, genetyki dotyczące skomplikowanych zależności między gatunkami różnych drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających przewód pokarmowy. Przedstawiono możliwości modyfikacji składu mikrobioty jelitowej w stanach dysbiozy.
Interdyscyplinarność dzieła sprawia, że znajdzie ona z pewnością zainteresowanie u lekarzy wielu specjalności w szczególności gastroenterologów, internistów, lekarzy chorób zakaźnych, medycyny rodzinnej i mikrobiologów.
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 250 |
Kategoria | Choroby wewnętrzne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5936-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Wstęp | 1 |
2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna | 4 |
3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej | 9 |
3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej | 15 |
3.1.1. Konkretne patogeny | 15 |
3.1.2. Kombinacje poszczególnych patogenów/bakterii | 16 |
3.1.3. Mikrobiom | 18 |
3.1.4. Nowotwory jamy ustnej | 19 |
4. Charakterystyka mikrobioty przełyku | 22 |
4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych | 24 |
4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku | 24 |
4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku | 28 |
5. Mikrobiota żołądka | 37 |
5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka | 39 |
5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka | 41 |
5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka | 41 |
5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka | 43 |
5.5. Choroby żołądka | 43 |
6. Mikrobiota jelitowa | 47 |
6.1. Skład mikrobioty | 47 |
6.2. Funkcje mikrobioty | 50 |
7. Czynniki wpływające na mikrobiotę | 55 |
7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową | 55 |
7.1.1. Wiek | 55 |
7.1.2. Płeć | 63 |
7.1.3. Skład krwi | 63 |
7.1.4. BMI | 65 |
7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne | 68 |
7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza | 70 |
7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową | 70 |
7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową | 76 |
7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową | 76 |
7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI) | 76 |
7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe | 77 |
7.4.3. Metformina | 77 |
7.4.4. Statyny | 78 |
7.4.5. Antybiotyki | 79 |
7.4.6. Inne leki | 79 |
7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową | 81 |
7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS) | 82 |
7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) | 85 |
7.5.3. Celiakia | 87 |
7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego | 88 |
7.5.5. Rak jelita grubego | 90 |
7.5.6. Biegunka infekcyjna | 92 |
7.5.7. Choroby układu oddechowego | 93 |
7.5.8. Choroby wątroby | 94 |
7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD) | 99 |
7.5.10. Kamica nerkowa | 101 |
7.5.11. Fibromialgia | 103 |
7.5.12. Zaburzenia metaboliczne | 104 |
7.5.13. Osteoporoza | 109 |
7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego | 110 |
7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego | 114 |
7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO) | 115 |
7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego | 119 |
8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej | 121 |
8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki | 123 |
8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα) | 125 |
8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA) | 130 |
9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej za pomocą czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745 | 131 |
9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces | 131 |
9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania | 132 |
9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne) | 132 |
9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe | 133 |
9.2.3. Działanie metaboliczne | 133 |
9.2.4. Działanie przeciwzapalne | 134 |
9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne | 137 |
9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne | 148 |
10. Modyfikacja mikrobioty za pomocą czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624 | 168 |
10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę | 171 |
11. Podsumowanie | 172 |
Piśmiennictwo | 175 |
Skorowidz | 189 |