INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Pierwsza w Polsce publikacja na temat medycyny stylu życia napisana na podstawie najnowszych badań EBM. Zawiera rzetelne informacje na temat zdrowego stylu życia i skutecznego zalecania go pacjentom. Pokazuje jego wpływ na terapię i prewencję chorób cywilizacyjnych, co w wielu przypadkach jest skuteczniejsze niż leczenie farmakologiczne. Książka podzielona została na części, które obejmują wszystkie filary zdrowia. Skierowana jest zarówno do lekarzy, specjalistów zdrowia publicznego, dietetyków, fizjoterapeutów, jak i fanów zdrowego stylu życia.
W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną „Medycyna stylu życia”, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju.
prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski, Instytut Kardiologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
Dzisiaj medycyna zbyt często przegrywa walkę z chorobami cywilizacyjnymi. Cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, choroby nowotworowe i depresja, to jednostki chorobowe, które dominują w gabinetach polskich lekarzy. Jednocześnie choroby sercowo-naczyniowe i nowotworowe stanowią ponad ¾ przyczyn zgonów w krajach pierwszego świata. Pomimo dynamicznego rozwoju farmakoterapii i inwazyjnych metod leczenia wciąż nie udaje się opanować rosnącej liczby nowych zachorowań. Z pewnością wpływ na to mają zmiany demograficzne i szybkie starzenie się naszych społeczeństw. Ale główna przyczyna leży w stylu życia „nowoczesnego” człowieka. Brak aktywności, złe, niepełnowartościowe pożywienie, stres, palenie tytoniu to czynniki ryzyka, które stanowią wspólny mianownik dla chorób cywilizacyjnych. Tymczasem media zalewają odbiorców szerokim strumieniem „sposobów na zdrowie”. Należy jednak podkreślić, że wiele z tych informacji nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych, a część ma działanie wręcz szkodliwe. Dlatego bardzo potrzebna jest w naszym kraju promocja wiedzy na temat profilaktyki i niefarmakologicznego leczenia chorób niezakaźnych oparta na rzetelnych faktach. Monografia Medycyna Stylu Życia pod redakcją dra Daniela Śliża oraz profesora Artura Mamcarza stanowi bardzo cenną rekapitulację wiedzy opartej o solidne fundamenty naukowe. Warto bowiem pamiętać, iż medycyna behawioralna stanowi fundament leczenia wielu chorób cywilizacyjnych, a interwencje z zakresu medycyny stylu życia mają bardzo wysoką skuteczność zarówno w leczeniu, jak i prewencji chorób niezakaźnych. Skuteczność tych interwencji w wielu przypadkach, nie tylko nie ustępuje, lecz także przewyższa leczenie farmakologiczne. Książka zawiera aktualne informacje na temat metod żywienia, projektowania prawidłowej diety, a także skutecznych metod jej zalecania. W oparciu o rzetelną analizę obowiązujących wytycznych, a także aktualne doniesienia naukowe autorzy rozprawiają się z popularnymi mitami i dają wskazówki jak prawidłowo projektować model żywienia. [fragment]
dr hab. med. Tomasz Zdrojewski, prof. nadzw. , Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 502 |
Kategoria | Choroby wewnętrzne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5622-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Medycyna zagrożeń i urazów radiacyjnych
do koszyka
Medycyna a normy
do koszyka
Medycyna chińska dla każdego
do koszyka
Medycyna defensywna
do koszyka
Medycyna estetyczna
do koszyka
Spis treści
Rozdział. Epidemiologia – największe wyzwania Wojciech Stefan Zgliczyński, Jarosław Pinkas | 1 |
Czynniki ryzyka zdrowotnego związane ze stylem życia | 1 |
Palenie tytoniu | 2 |
Spożycie alkoholu | 5 |
Nadwaga i otyłość | 8 |
Aktywność fizyczna | 11 |
Spożycie warzyw i owoców | 13 |
Piśmiennictwo | 15 |
Rozdział 2. Aktywność fizyczna | 17 |
Korzyści wynikające z aktywności fizycznej, czyli wpływ aktywności fizycznej na organizm oraz aktualne zalecenia Tomasz Chomiuk, Paulina Bernatek | 17 |
Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu sercowo-naczyniowego | 18 |
Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu oddechowego | 18 |
Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu ruchu | 19 |
Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu nerwowego | 19 |
Korzyści psychiczne wynikające ze stosowania aktywności fizycznej | 20 |
Zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej | 24 |
Zindywidualizowanie aktywności fizycznej Piotr Pietras, Marta Pietras | 27 |
Rodzaje aktywności polecane dla osób starszych | 28 |
Metody oceny wydolności fizycznej | 32 |
Jak skutecznie zalecać aktywność fizyczną Paulina Bernatek | 34 |
Czy sport to zdrowie? Andrzej Folga | 39 |
Aktywność a sytuacje szczególne (ciąża, choroby endokrynologiczne, urazy) Sylwia Skorupska | 44 |
Aktywność fizyczna w ciąży | 45 |
Cukrzyca | 47 |
Choroby tarczycy | 48 |
Menopauza | 49 |
Urazy | 50 |
Piśmiennictwo | 51 |
Rozdział 3. Odżywianie | 55 |
Historia żywności Agnieszka Olech | 55 |
Paleolit – starsza epoka kamienia (ok. 2,8 mln lat temu – ok. 10 tys. lat temu) | 56 |
Neolit – młodsza epoka kamienia (ok. 10 tys. lat temu – ok. 4 tys. lat temu) | 56 |
Starożytność (ok. IV tys. p.n.e. – V w. n.e.) | 57 |
Średniowiecze (koniec V w. n.e. – poł. XV w. n.e.) | 57 |
Nowożytność (poł. XV w. – poł. XIX w.) | 59 |
Współczesność (poł. XIX w. – XXI w.) | 59 |
Zakończenie . | 60 |
Energia i makroskładniki Damian Parol | 60 |
Energia | 60 |
Białka | 65 |
Węglowodany | 70 |
Błonnik | 73 |
Tłuszcze | 75 |
Witaminy Paweł Szewczyk, Damian Parol | 79 |
Witaminy z grupy B | 80 |
Witamina B1 – tiamina | 81 |
Witamina B2 – ryboflawina | 81 |
Witamina B3 /PP – niacyna | 82 |
Witamina B5 – kwas pantotenowy | 82 |
Witamina B6 – pirydoksyna | 83 |
Witamina B12 – kobalamina | 83 |
Foliany – kwas foliowy, witamina B9 | 85 |
Witamina C – kwas askorbinowy | 85 |
Witamina A – retinol, β-karoten | 86 |
Witamina D – cholekalcyferol, ergokalcyferol | 87 |
Witamina E | 88 |
Witamina K – fitochinon, menachinon | 89 |
Składniki mineralne Urszula Somow, Damian Parol | 90 |
Wapń | 90 |
Fosfor | 91 |
Magnez | 92 |
Żelazo | 93 |
Cynk | 95 |
Miedź | 96 |
Jod | 96 |
Selen | 97 |
Fluor | 98 |
Sód | 99 |
Potas | 101 |
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik | 103 |
Nowelizacja Piramidy i zasad zdrowego żywienia | 105 |
Warzywa i owoce | 107 |
Produkty zbożowe | 108 |
Produkty mleczne | 109 |
Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych | 110 |
Tłuszcze | 112 |
Orzechy i nasiona | 113 |
Sól, zioła i przyprawy | 113 |
Cukier i słodycze | 114 |
Napoje | 115 |
Alkohol | 116 |
Podsumowanie | 117 |
Kontrowersje w żywieniu | 117 |
Diety roślinne Urszula Somow, Damian Parol | 117 |
Gluten Damian Parol | 122 |
Wpływ mleka i przetworów mlecznych na zdrowie Damian Parol | 125 |
Dieta paleo Paweł Szewczyk, Damian Parol | 133 |
Superfoods Urszula Somow | 137 |
Medycyna kulinarna Alicja Baska | 140 |
Co to jest medycyna kulinarna? – definicja, cele i założenia | 140 |
Edukacja żywieniowa na uczelniach medycznych | 141 |
Medycyna kulinarna w praktyce – studium przypadków | 142 |
Miejsce medycyny kulinarnej w systemie ochrony zdrowia | 145 |
Żywienie osób aktywnych fizycznie i sportowców Damian Parol, Urszula Somow, Paweł Szewczyk . | 146 |
Zapotrzebowanie na energię u sportowców | 146 |
Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych | 149 |
Węglowodany w diecie osób aktywnych | 151 |
Nawodnienie | 153 |
Żywienie okołowysiłkowe | 154 |
Suplementy stosowane w sporcie | 155 |
Zmiana komponentów ciała – odchudzanie a odtłuszczanie Damian Parol, Paulina Bernatek | 157 |
Ocena postępów przy zmianach komponentów masy ciała | 160 |
Trening podczas zmiany komponentów ciała | 161 |
Dieta podczas zmiany komponentów ciała | 164 |
Podsumowanie | 166 |
Piśmiennictwo | 166 |
Rozdział 4. Uzależnienia | 175 |
Uzależnienia biochemiczne | 175 |
Alkohol i styl życia Magdalena Wilk, Bartosz Łoza | 175 |
Substancje psychoaktywne Bartosz Łoza | 180 |
Nikotynizm Krzysztof Królikowski | 184 |
Uzależnienia behawioralne /nawyki cywilizacyjne | 193 |
Wstęp Bartosz Łoza | 193 |
Kompulsyjne zaangażowanie. Od przepracowania do wypalenia Bartosz Łoza | 194 |
Internet Maja Herman | 198 |
Uzależnienie od gier i hazardu Piotr Matyja | 202 |
Hedonizm Katarzyna Bobrowska-Jabłońska | 205 |
Uzależnienie od sprawności Olga Łoza | 208 |
Kompulsyjne zachowania związane z prokreacją Maja Herman | 214 |
Inne nawyki. Przynależność pokoleniowa Bartosz Łoza, Piotr Smolaga | 218 |
Zaburzenia odżywiania | 221 |
Pierwotne zaburzenia odżywiania Maja Herman | 221 |
Wtórne zaburzenia odżywiania Małgorzata Reszczyńska | 225 |
Wpływ cywilizacyjny na zaburzenia emocjonalne i behawioralne u dzieci Ewa Racicka-Pawlukiewicz | 231 |
Teoria przywiązania | 231 |
Rozwód rodziców | 232 |
Zatrudnienie rodziców | 233 |
Podsumowanie | 235 |
Piśmiennictwo | 235 |
Rozdział 5. Czynniki środowiskowe Barbara Piekarska, Bolesław K. Samoliński | 243 |
Zanieczyszczenia powietrza | 244 |
Źródła zanieczyszczeń i ich klasyfikacja | 244 |
Toksyczne pyły i smog | 246 |
Jakość powietrza w Polsce | 247 |
Zanieczyszczenia wody | 249 |
Źródła zanieczyszczeń i ich wpływ na człowieka | 250 |
Zanieczyszczenia gleb | 252 |
Substancje chemiczne w glebie | 253 |
Metale ciężkie | 255 |
Zagrożenia dla zdrowia | 255 |
„Metale śmierci” | 256 |
Piśmiennictwo | 258 |
Rozdział 6. Dobrostan psychiczny | 261 |
Równowaga psychiczna – czy wiesz, jak o nią zadbać? Aleksandra Urbaszek | 261 |
Przekonania jako źródło | 262 |
Ucisz swojego wewnętrznego krytyka | 264 |
Perfekcjonizm to niekoniecznie zaleta | 264 |
Odkryj, kiedy, tak naprawdę, czułeś się szczęśliwy | 266 |
Obudź w sobie wdzięczność | 267 |
Uważność | 267 |
Twórz dobre cele | 268 |
Lista priorytetów | 269 |
Podsumowanie | 270 |
Jak radzić sobie ze stresem? Aleksandra Urbaszek | 271 |
Jak sami podtrzymujemy negatywne skutki stresu i jak bardziej konstruktywnie możemy sobie z nim radzić? | 271 |
Zmień swoje myślenie o stresie | 272 |
Jak działać w stresie, by działać efektywnie? | 273 |
Przede wszystkim oceń sytuację | 273 |
Działaj, gdy coś zależy od ciebie, akceptuj to, czego nie możesz zmienić | 274 |
Bądź tu i teraz | 275 |
Szukaj wsparcia i pomagaj innym | 275 |
Jak pomóc tym, którzy się stresują? | 276 |
Cywilizacyjne zaburzenia emocji | 278 |
Zaburzenia depresyjne Bartosz Łoza | 278 |
Zaburzenia okołodepresyjne Bartosz Łoza | 285 |
Motywacja i kontakt z pacjentem Paulina Bernatek, Zbigniew Kowalski | 290 |
Skąd się bierze motywacja do działania? Jak może wyglądać motywacja do leczenia w relacji z pacjentem? | 290 |
Motywacja a nagrody | 295 |
Tajemnice relacji z pacjentem | 296 |
Wyznaczanie celów metodą SMART | 299 |
Piśmiennictwo | 302 |
Rozdział 7. Zdrowie seksualne Zbigniew Lew-Starowicz | 307 |
Zdrowie seksualne i reprodukcyjne | 307 |
Wybrane aspekty promocji zdrowia seksualnego | 309 |
Zakończenie | 311 |
Zaburzenia erekcji | 311 |
Zapobieganie zaburzeniom erekcji | 312 |
Przyczyny zaburzeń erekcji | 313 |
Badania diagnostyczne | 314 |
Typologia zaburzeń erekcji | 314 |
Leczenie zaburzeń erekcji | 315 |
Rola seksu dla zdrowia psychicznego | 315 |
Zmiany postaw wobec roli seksu dla zdrowia psychicznego | 317 |
Seks a zdrowie psychiczne: typowe warianty | 317 |
Seksualne przyczyny zaburzeń zdrowia psychicznego | 318 |
Czy można być zdrowym psychicznie bez seksu? | 319 |
Piśmiennictwo | 320 |
Rozdział 8. Starzenie się | 321 |
Niedobory żywieniowe Maria Łukasiewicz, Emilian Snarski | 321 |
Niedożywienie w wieku podeszłym – problem większy, niż się wydaje | 321 |
Niedożywienie – definicja | 322 |
Niedożywienie – metody oceny stanu odżywienia | 323 |
Niedożywienie w wieku podeszłym – główne przyczyny | 324 |
Niedożywienie w wieku podeszłym – możliwości terapeutyczne | 325 |
Profity z prewencji oraz leczenia niedożywienia | 326 |
Aspekty etyczne | 327 |
Słońce i skóra Dominika Dąbrowska | 327 |
Budowa skóry | 327 |
Starzenie się skóry | 329 |
Promieniowanie UV | 330 |
Fotostarzenie | 331 |
Skóra jako narząd immunologiczny | 332 |
Nowotwory skóry | 332 |
Zapobieganie | 333 |
Choroby przewlekłe Dariusz Garecki, Dominika Dąbrowska | 334 |
Statystyka | 334 |
Choroby przewlekłe – cele | 336 |
Problem wielu schorzeń u jednego pacjenta | 337 |
Piśmiennictwo | 340 |
Rozdział 9. Zdrowa ONA | 343 |
Pozycja społeczna kobiet Anna Adamska-Wełnicka, Marcin Wełnicki | 343 |
Feminizm w teorii | 344 |
Polski feminizm w praktyce | 344 |
Kobieta w modelu rodziny | 345 |
Podsumowanie | 346 |
Badania skriningowe Anna Adamska-Wełnicka | 347 |
Nowotwory u kobiet | 347 |
Badania skriningowe u kobiet w ciąży | 352 |
Prewencja sercowo-naczyniowa | 353 |
Osteoporoza | 353 |
Podsumowanie | 354 |
Szczepienia | 354 |
Strategia kokonowa szczepień ochronnych Aneta Nitsch-Osuch | 354 |
Szczepionka przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego Ewa Zwolińska, Aneta Nitsch-Osuch | 362 |
Żywienie kobiet w okresie ciąży i laktacji Małgorzata Jackowska, Damian Parol | 363 |
Ciąża | 363 |
Laktacja | 367 |
Piśmiennictwo | 371 |
Rozdział 10. Zdrowy ON | 375 |
Pozycja społeczna mężczyzny Marcin Wełnicki | 375 |
Teoretycznie o społeczeństwie | 376 |
Mężczyzna w tradycyjnym i partnerskim modelu rodziny | 377 |
Praktyczne implikacje oczekiwań społecznych | 378 |
Podsumowanie | 379 |
Badania skriningowe Marcin Wełnicki | 380 |
Męska onkologia | 381 |
Skrining kardiologiczno-metaboliczny | 383 |
Skrining w kierunku POChP | 385 |
Podsumowanie | 386 |
Zdrowy mężczyzna i szczepienia ochronne Ewa Zwolińska, Aneta Nitsch-Osuch | 387 |
Styl życia podróżnika – jak bezpiecznie połączyć pasję i zdrowie | 387 |
Jak przygotować się do podróży? | 387 |
Szczepienia przed podróżą | 388 |
Piśmiennictwo | 397 |
Rozdział 11. Zdrowe dziecko | 401 |
Poczęcie i kalendarz kontrolny Anna Adamska-Wełnicka | 401 |
Opieka przedkoncepcyjna | 402 |
Kalendarz badań w ciąży | 403 |
Podsumowanie | 406 |
Szczepienia ochronne Ewa Talarek, Maria Pokorska-Śpiewak, Magdalena Marczyńska | 406 |
Szczepienia obowiązkowe | 409 |
Szczepienia zalecane | 411 |
Niepożądane odczyny poszczepienne i ruchy antyszczepionkowe | 413 |
Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Katarzyna Wolnicka, Anna Taraszewska | 415 |
Żywienie niemowląt i małych dzieci | 415 |
Wybrane produkty w żywieniu dzieci | 419 |
Prawidłowe żywienie dzieci starszych i młodzieży (4-18 lat) | 421 |
Zasady zdrowego żywienia związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży wraz z komentarzem | 426 |
Suplementacja diety dzieci zdrowych | 429 |
Problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży a zdrowie publiczne | 431 |
Aktywność fizyczna dziecka Ewa Wujek-Krajewska | 434 |
Piśmiennictwo | 437 |
Rozdział 12. Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu | 441 |
Choroby układu krążenia Daniel Śliż | 441 |
Epidemiologia | 441 |
Czynniki ryzyka | 442 |
Otyłość Agnieszka Sosnowska | 447 |
Definicja | 447 |
Metody oceny | 448 |
Epidemiologia | 449 |
Etiologia | 449 |
Otyłość trzewna | 450 |
Choroby związane z otyłością | 450 |
Prewencja otyłości | 454 |
Podsumowanie | 455 |
Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób gastroenterologicznych Mirosław Jarosz | 455 |
Częstość występowania i główne przyczyny rozwoju chorób przewodu pokarmowego | 455 |
Żywienie i styl życia a choroby czynnościowe przewodu pokarmowego | 457 |
Żywienie i styl życia a choroby organiczne przewodu pokarmowego | 459 |
Medycyna stylu życia w prewencji chorób nowotworowych Daniel Śliż | 462 |
Definicja | 462 |
Epidemiologia | 462 |
Czynniki ryzyka | 464 |
Modyfikacje stylu życia | 464 |
Składniki protekcyjne | 466 |
Aktywność fizyczna | 466 |
Podsumowanie | 466 |
Insulinooporność, cukrzyca Wiesława B. Duda-Król | 467 |
Insulinooporność | 468 |
Podsumowanie | 474 |
Prewencja zaburzeń psychicznych Bartosz Łoza | 474 |
Choroby płuc Krzysztof Królikowski | 476 |
Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób jamy ustnej Rafał Dąbrowski | 477 |
Budowa zęba | 477 |
Budowa przyzębia | 477 |
Choroby zębów | 478 |
Choroby dziąseł i przyzębia | 480 |
Profilaktyka | 481 |
Piśmiennictwo | 484 |
Skorowidz | 489 |