POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Wykorzystanie przedsiębiorczego potencjału pracowników do osiągania celów organizacji wydaje się obecnie kluczowym czynnikiem warunkującym przetrwanie i rozwój przedsiębiorstw na rynku. Aktywne włączanie pracowników w rozwiązywanie problemów organizacji może zwiększyć elastyczność firm w przystosowywaniu się do zmian, przyczyniając się do poprawy efektywności ich funkcjonowania.
Budowanie organizacji opartych na przedsiębiorczości pracowniczej wymaga podjęcia szeregu działań, tworzących warunki wewnątrzorganizacyjne sprzyjające kreatywności i innowacyjności. W budowę i rozwój firm powinni być zaangażowani wszyscy uczestnicy przedsiębiorstwa, bez względu na zajmowane stanowisko.
Książka została poświęcona zagadnieniu przedsiębiorczości pracowniczej, jej uwarunkowaniom oraz wpływowi przedsiębiorczości na efektywność organizacji. Zawarte w niej rozważania teoretyczne i wyniki badań empirycznych mają na celu popularyzację „przedsiębiorczego stylu zarządzania” w organizacjach, dając jednocześnie praktyczne wskazówki do wdrażania niezbędnych zmian.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 232 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-8088-374-1 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Przedsiębiorczość
do koszyka
Przedsiębiorczość
do koszyka
Przedsiębiorczość
do koszyka
Przedsiębiorczość
do koszyka
Przedsiębiorczość - biznes - edukacja
do koszyka
Przedsiębiorczość i obywatelskość w...
do koszyka
Przedsiębiorczość i zarządzanie...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 7 |
Rozdział I. Istota i znaczenie przedsiębiorczości | 11 |
1.1. Geneza i istota przedsiębiorczości | 11 |
1.2. Definicje przedsiębiorczości | 16 |
1.3. Przedsiębiorczość wewnątrzorganizacyjna | 22 |
1.3.1. Przedsiębiorczość organizacyjna | 23 |
1.3.2. Przedsiębiorczość pracownicza | 25 |
1.3.3. Komplementarność przedsiębiorczości organizacyjnej i pracowniczej | 28 |
Podsumowanie | 30 |
Rozdział II. Rola partycypacji w budowaniu przedsiębiorczości pracowniczej | 33 |
2.1. Definicja i istota partycypacji pracowniczej | 33 |
2.2. Znaczenie udziału pracowników w podejmowaniu decyzji w organizacji | 38 |
2.2.1. Doświadczenia XX i początku XXI wieku | 38 |
2.2.2. Wyzwania na przyszłość | 42 |
2.3. Rodzaje partycypacji pracowniczej | 46 |
2.3.1. Klasyfikacja partycypacji | 46 |
2.3.2. Partycypacja pośrednia | 51 |
2.3.3. Partycypacja bezpośrednia | 55 |
2.3.4. Partycypacja finansowa | 69 |
Podsumowanie | 73 |
Rozdział III. Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości pracowniczej | 75 |
3.1. Społeczno-kulturowe uwarunkowania przedsiębiorczości | 76 |
3.2. Wpływ warunków organizacyjnych na przedsiębiorczość pracowniczą | 80 |
3.2.1. Przedsiębiorcze modele zarządzania | 83 |
3.2.2. Kultura i klimat organizacyjny | 100 |
3.2.3. Rola kierownictwa w budowaniu zachowań przedsiębiorczych pracowników | 106 |
Podsumowanie | 111 |
Rozdział IV. Wpływ przedsiębiorczości wewnątrzorganizacyjnej na efektywność | 113 |
4.1. Pojęcie efektywności | 113 |
4.2. Finansowe i pozafinansowe miary efektywności | 121 |
4.3. Przedsiębiorczość a efektywność | 128 |
4.3.1. Orientacja przedsiębiorcza | 132 |
4.3.2. Intraprzedsiębiorczość | 138 |
4.3.3. Modele zintegrowane | 144 |
4.3.4. Pomiar przedsiębiorczości poprzez miary efektywności | 148 |
4.4. Wpływ partycypacji bezpośredniej na efektywność | 149 |
Podsumowanie | 158 |
Rozdział V. Przedsiębiorczość pracownicza i jej wpływ na efektywność organizacji – wyniki badań własnych | 161 |
5.1. Cel i metoda badawcza | 161 |
5.2. Charakterystyka grupy badawczej | 165 |
5.3. Przedsiębiorczość pracownicza w badanych organizacjach | 167 |
5.3.1. Uwarunkowania organizacyjne | 167 |
5.3.1.1. Kultura i klimat organizacyjny | 167 |
5.3.1.2. Upodmiotowienie pracowników w miejscu pracy | 169 |
5.3.1.3. Systemy zarządzania jakością | 171 |
5.3.2. Zakres i przedmiot przedsiębiorczości pracowniczej | 172 |
5.3.2.1. Stosowane formy partycypacji bezpośredniej | 173 |
5.3.2.2. Przedmiot i częstotliwość zasięgania opinii wśród pracowników | 180 |
5.3.2.3. Przedmiot i częstotliwość zgłaszania pomysłów przez pracowników | 182 |
5.4. Efektywność działań przedsiębiorczych | 184 |
Podsumowanie i wnioski | 190 |
Zakończenie | 195 |
Bibliografia | 199 |
Spis tabel | 219 |
Spis rysunków | 221 |
Aneks | 223 |