POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Przedmiotem analizy w monografii są usługi gastronomiczne dla turystów zmotoryzowanych. Zaprezentowano w niej pierwszą w Polsce klasyfikację zwyczajów żywieniowych tej grupy konsumentów, zidentyfikowano strukturę czynników determinujących wymagania zmotoryzowanych turystów w stosunku do lokali gastronomicznych oraz zaprojektowano model wyjaśniający, w jaki sposób preferencje konsumentów z badanego segmentu uwzględniane są w dostępnej ofercie gastronomicznej. Wyniki przeprowadzonych badań stanowią pierwszy w Polsce zestaw danych pierwotnych dotyczących rynku gastronomicznego dla zmotoryzowanych podróżnych. Mogą one stanowić podstawę identyfikacji luk badawczych i wyznaczania kierunków dalszych badań.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 256 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
ISBN-13 | 978-83-7252-718-9 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Wymagania techniczne dla instalacji...
do koszyka
Wymagania wobec przewodów ochronnych...
do koszyka
Jakie wymagania powinna spełniać...
do koszyka
Oświetlenie awaryjne w budynkach -...
do koszyka
Wymagająca kochanka
do koszyka
Wymagający papież
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie | 9 |
Rozdział 1. METODYKA BADAWCZA | 21 |
1.1. Cel i zakres studiów literaturowych | 21 |
1.2. Metodyka i organizacja badań empirycznych | 22 |
1.2.1. Przebieg procesu badawczego | 22 |
1.2.2. Metodyka i organizacja badań jakościowych | 24 |
1.2.3. Metodyka i organizacja pilotażowych badań ilościowych | 26 |
1.2.4. Metodyka i organizacja badań głównych | 27 |
Rozdział 2. CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE WYMAGANIA KLIENTÓW W STOSUNKU DO LOKALI GASTRONOMICZNYCH – PRZEGLĄD LITERATURY | 35 |
2.1. Elementy modelu pojęciowego dla usług gastronomicznych oferowanych zmotoryzowanym turystom | 35 |
2.2. Wymagania klienta a definiowanie jakości | 35 |
2.2.1. Definiowanie jakości | 35 |
2.2.2. Wymagania klienta z punktu widzenia zarządzania jakością | 38 |
2.2.3. Marketingowe podejście do wymagań klienta | 41 |
2.3. Wybrane aspekty zachowań żywieniowych | 45 |
2.3.1. Uwagi wstępne | 45 |
2.3.2. Wyróżniki jakości żywności | 45 |
2.3.3. Czynniki kształtujące zwyczaje żywieniowe | 55 |
2.3.4. Zwyczaje żywieniowe Polaków | 61 |
2.3.5. Rola usług gastronomicznych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych Polaków | 67 |
2.4. Usługi gastronomiczne i ich jakość | 70 |
2.4.1. Uwagi wstępne | 70 |
2.4.2. Pojęcie usług gastronomicznych | 71 |
2.4.3. Wybrane metody badania i oceny jakości usług gastronomicznych | 76 |
2.5. Polski rynek gastronomiczny | 88 |
Rozdział 3. ŻYWIENIE W TRAKCIE PODRÓŻY TURYSTYCZNYCH SAMOCHODEM – WYNIKI BADAŃ JAKOŚCIOWYCH | 95 |
3.1. Przebieg badań jakościowych | 95 |
3.2. Wyżywienie podczas podróży samochodem | 96 |
3.2.1. Podróże turystyczne samochodem | 96 |
3.2.2. Podstawowe wymagania podróżujących samochodami w stosunku do miejsc spożywania posiłków | 97 |
3.2.3. Wyżywienie jako element planowania podróży | 99 |
3.2.4. Charakterystyczne cechy lokali gastronomicznych usytuowanych przy drogach | 103 |
3.3. Wymagania w stosunku do lokali gastronomicznych usytuowanych przy drogach – koncepcja poziomów produktu | 107 |
3.3.1. Zastosowanie danych jakościowych do konstrukcji modelu poziomów produktu | 107 |
3.3.2. Wymagania – poziom rdzenia produktu | 108 |
3.3.3. Wymagania – poziom produktu podstawowego | 110 |
3.3.4. Wymagania – poziom produktu oczekiwanego | 113 |
3.3.5. Wykorzystanie modelu poziomów produktu do identyfikacji obszarów przewagi konkurencyjnej | 116 |
3.3.6. Wymagania – poziom produktu poszerzonego | 119 |
3.4. Testowanie kwestionariusza do badań głównych | 120 |
Rozdział 4. ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE ZMOTORYZOWANYCH TURYSTÓW ORAZ ICH WYMAGANIA W STOSUNKU DO LOKALI GASTRONOMICZNYCH – WYNIKI BADAŃ ILOŚCIOWYCH | 123 |
4.1. Przebieg badań ilościowych | 123 |
4.2. Charakterystyka badanej populacji | 124 |
4.2.1. Profil społeczno-demograficzny | 124 |
4.2.2. Podział populacji ze względu na czas i długość turystycznych i rekreacyjnych podróży samochodem | 127 |
4.2.3. Charakterystyka grup podróżujących samochodami | 130 |
4.3. Zaspokajanie potrzeb żywieniowych w trakcie podróży samochodem – zachowania zmotoryzowanych turystów | 132 |
4.3.1. Uwagi wstępne | 132 |
4.3.2. Częstotliwość korzystania z usług gastronomicznych oraz wyżywienia we własnym zakresie w trakcie podróży samochodem | 133 |
4.3.3. Segmentacja konsumentów ze względu na zachowania dotyczące sposobu zaspokajania potrzeb żywieniowych w trakcie podróży samochodem | 139 |
4.4. Wymagania w stosunku do lokali gastronomicznych kierujących ofertę do zmotoryzowanych podróżnych | 149 |
4.4.1. Uwagi wstępne | 149 |
4.4.2. Istotność poszczególnych wymagań w stosunku do lokali gastronomicznych dla zmotoryzowanych turystów | 150 |
4.4.3. Klasyfikacja wymagań podróżujących samochodami wobec lokali gastronomicznych | 154 |
Rozdział 5. JAKOŚĆ WYBRANYCH USŁUG GASTRONOMICZNYCH W OPINII OSÓB PODRÓŻUJĄCYCH SAMOCHODAMI | 167 |
5.1. Przebieg badań jakości usług gastronomicznych | 167 |
5.2. Charakterystyka badanej populacji i ocena rzetelności narzędzia badawczego | 168 |
5.3. Jakość usług świadczonych przez lokale gastronomiczne najczęściej odwiedzane w trakcie podróży samochodem | 170 |
5.4. Jakość jako stopień wymagań klientów – propozycja metody badania jakości | 180 |
5.4.1. Uwagi wstępne | 180 |
5.4.2. Analiza stopnia spełnienia wymagań – adaptacja metody IPA | 182 |
5.4.3. Model analizy stopnia spełnienia kluczowych wymagań klienta – zarys koncepcji | 187 |
Podsumowanie i wnioski | 194 |
Załączniki | 200 |
Literatura | 222 |
Spis tabel | 240 |
Spis rysunków | 242 |
Streszczenie w języku angielskim | 244 |
Wykaz prac wydanych przez Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie w serii specjalnej Zeszytów Naukowych: Monografie | 247 |