Autor: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Celem pracy było stwierdzenie, czy na podstawie określenia charakterystyki strukturalnej wyrobów mięsnych można różnicować ich jakość. Założono, że otrzymane wyniki pozwolą wykazać wpływ procesu technologicznego na strukturę, a w... więcej >
Nanotechnologia jako interdyscyplinarna dziedzina nauki znajduje swoje zastosowanie również w drzewnictwie. Jednym z najbardziej wszechstronnych i wielofunkcyjnych nanomateriałów jest syntetyczna krzemionka płomieniowa (nano-SiO2), która... więcej >
Problematykę pracy należy ocenić jako bardzo ważną, aktualną i w tak szerokim zakresie dotychczas w Polsce niepodejmowaną. Od początku transformacji gospodarstwa rolnicze (szczególnie polskie) borykają się z zatorami płatniczymi, które... więcej >
Autor: Krzysztof Pilarski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Literatura przedmiotu potwierdza, że większa część badań najczęściej odnosi się do warunków laboratoryjnych. Dotyczą one głównie ilości uzyskanego biogazu, jego składu z badanego substratu wraz z podstawowymi parametrami fizycznymi i... więcej >
Autor: Sylwester M. Grajewski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Od wprowadzenia obowiązku wyznaczania dojazdów pożarowych na terenach leśnych minęło blisko 20 lat. Dominacja w strukturze leśnych sieci drogowych, których zasadniczym elementem są dojazdy pożarowe, niskonośnych nawierzchni gruntowych... więcej >
Autor: Anna Jędrusek-Golińska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
W związku ze starzeniem społeczeństw, zwłaszcza w krajach rozwiniętych, które obejmuje wzrost średniej długości życia oraz zwiększenie odsetka osób powyżej 60. r.ż. w populacji, szczególnego znaczenia nabiera wykorzystanie żywności... więcej >
Autor: Agnieszka Makowska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono... więcej >
Celem badań było wskazanie potencjału dostępnych na polskim rynku zapraw nasiennych, opartych na substancjach z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) w ograniczaniu porażenia przez patogeny oraz ich wpływu na wybrane... więcej >
Autor: Joanna Le Thanh-Blicharz
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Pomimo dużej liczby prac na temat fizykochemii emulsji rola poszczególnych składników w ich tworzeniu i stabilizacji nadal pozostaje niejasna. W szczególności dotyczy to stabilizującej i/lub emulgującej roli hydrokoloidów. Celem podjętych... więcej >
Autor: Agnieszka Faligowska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Głównym celem badań było określenie wpływu trzech systemów uprawy roli (konwencjonalnego, uproszczonego i siewu bezpośredniego) na rozwój roślin, plonowanie, wartość siewną i paszową nasion oraz efekty ekonomiczne uprawy łubinu... więcej >
Autor: Włodzimierz Krzesiński
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Format: ibuk
Celem pracy było pogłębienie wiedzy na temat wzrostu i plonowania szparaga z uwzględnieniem bilansu cukrów w roślinach, jak również przeanalizowanie wpływu przebiegu warunków klimatycznych na plonowanie szparaga, zarówno w latach przed... więcej >
Możliwość zastosowania partii wysuszonej tarcicy do produkcji wyrobów z drewna, po spełnieniu innych wymagań, ostatecznie określana jest na podstawie rozrzutu wilgotności. Różnorodność sposobów pozyskiwania i składowania surowca... więcej >