Autor: Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I Wołosiaka
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z... więcej >
Autor: Lidia Reczek, Magdalena M. Michel, Tadeusz Siwiec
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Podręcznik swym zakresem obejmuje tematykę oczyszczania wody i ścieków. Został podzielony na pięć części: oczyszczanie wody, oczyszczanie ścieków, metodyka oznaczeń wybranych parametrów wody i ścieków, interpretacja wyników i... więcej >
Autor: Małgorzata Maśko
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Rekreacja to główny kierunek użytkowania koni wierzchowych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Związana jest z częstą zmianą jeźdźców, którzy charakteryzują się zróżnicowanymi umiejętnościami jeździeckimi, budową ciała i czasem... więcej >
Autor: Tomasz Motyl
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Malując mikroświat, odnoszę się do obiektów i zjawisk, które są niedostrzegane ludzkim okiem bez specjalistycznych przyrządów, a które są również składową naszego żyjącego świata. Przedstawiam tu przejawy życia, które było mi... więcej >
Autor: Andrzej Hornowski, Andrzej Parzonko
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: ibuk
Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania... więcej >
Autor: Karolina Pietrzak, Henryk Runowski
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Monografia przedstawia tematykę funkcjonowania współczesnych spółdzielni mleczarskich. Rys historyczny ruchu spółdzielczego stanowi wstęp do omówienia prawnych aspektów działalności spółdzielni oraz podstawowych zasad jej... więcej >
Wybór tekstów będących próbą identyfikacji współczesnych instytucji kultury oraz oceny ścieżek rozwoju sektorów gospodarki kreatywnej. Autorzy podjęli rozważania nad istotą biznesowego i humanistycznego wymiaru instytucji kultury,... więcej >
Zbiór tekstów wpisujących się w nurt badań nad wpływem przemian społeczno-gospodarczych na logistykę w obliczu globalnego kryzysu. Poszczególne rozdziały poświęcono różnym aspektom ewolucji tej branży, jej potrzebom i wyzwaniom w... więcej >
Autor: Anna Rekiel
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: pdf, ibuk
Unikatowe na polskim rynku wydawniczym kompendium egzotycznych krewnych swojskiego dzika. Studium uwzględnia najnowszą taksonomię przedstawicieli rodziny świniowatych z rejonu Afryki i Azji, ich morfologię, biologię oraz behawior na wszystkich... więcej >
Autor: Wielu Autorów
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: ibuk
Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwamazowieckiego.Cele szczegółowe... więcej >
Autor: Małgorzata Błażejowska, Katarzyna Brodzińska, Maria Parlińska, Alicja Stolarska
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: ibuk
W monografii omówiono zagadnienia przedsiębiorczości na terenie województwa mazowieckiego z podziałem na dwa regiony: mazowiecki regionalny i warszawski stołeczny, która jest istotnym czynnikiem rozwoju obszarów wiejskich i przyczynia się... więcej >
Autor: Pod Redakcją Krystyny Gutkowskiej
Wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie
Format: ibuk
Publikacja porusza zagadnienia związane z problematyką kompetencji pracowników w sektorze spożywczym w kontekście zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, uwarunkowań społeczno-gospodarczych oraz jakości żywności. Stanowi... więcej >