Autor: Ewa Kisielewska, Monika Kordowska-Wiater
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf, ibuk
Autor: Pod Red. Krzysztofa Kowalczyka, Magdalena Sozoniuk, Katarzyna Masternak, Jacek Gawroński, Katarzyna Głębocka, Magdalena Dyduch-Siemińska
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf
Autor: Mirosława Chwil, Michał M. Skoczylas
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
At the beginning of the third decade of the 21st century, it is possible to investigate the beneficial effects, therapeutic application, and safety of many bioactive compounds contained in herbal blends and food. To highlight this potential, we... więcej >
Autor: Grzegorz Tatar, Franciszek Kluza, Dariusz Góral, Katarzyna Kozłowicz
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: pdf, ibuk
Autor: Anna Krzepiłko, Monika Kordowska-Wiater, Bożena Sosnowska, Monika Pytka
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał rośliny do leczenia chorób infekcyjnych. Niektóre z tych preparatów są nadal stosowane w tradycyjnej medycynie. Odkrycie i zastosowanie antybiotyków oraz innych leków przeciwdrobnoustrojowych... więcej >
Autor: Pod Red. Mirosławy Chwil, I Michała M. Skoczylasa
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Monografia pt. „Współczesne badania nad stanem środowiska i leczniczym wykorzystaniem w jednej publikacji wyniki badań obserwacyjnych i eksperymentalnych wraz z odniesieniami do wcześniejszego piśmiennictwa na temat środowiska życia... więcej >
Autor: Armand Kasztelan, Anna Nowak, Barbara Bujanowicz-Haraś
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Format: ibuk
Na przestrzeni wieków rolnictwo odgrywało dominującą rolę w rozwoju gospodarki oraz w rozwoju obszarów wiejskich. W ostatnich kilkunastu latach w efekcie oddziaływania różnorodnych czynników, zwłaszcza na skutek proce-sów transformacji... więcej >
Duży postęp w rolnictwie, szczególnie w XX w. spowodował, że na mniejszej powierzchni gruntów rolnych jesteśmy w stanie wyprodukować więcej żywności. Obecnie spowodowane jest to głównie postępem genetycznym w hodowli nowych odmian. W... więcej >
W Polsce istnieją 23 parki narodowe, które zajmują łączną powierzchnię ok, 315 tys. ha, co stanowi zaledwie 1% powierzchni naszego kraju. Są to miejsca o unikatowych wartościach przyrodniczych oraz kulturowych, stanowiące najwyższą... więcej >