INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
W niniejszej pracy podjęta została próba wypełnienia luki w zakresie analiz innowacyjności w przemyśle spożywczym, a przede wszystkim poszczególnych jego branż (na poziomie klas PKD) w kontekście rozwoju i konkurencyjności. W dotychczas stosowanych ujęciach brak jest tego typu analiz. W pracy na tle teoretycznych rozważań ekonomicznych stawiane są tezy weryfikowane z zastosowaniem metod ilościowych, w tym zwłaszcza statystyki wielowymiarowej oraz regresji panelowej. Co istotne, w niniejszych badaniach podjęto próbę budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika innowacyjności zarówno na szczeblu przemysłu spożywczego ogółem, jak i niższych szczeblach agregacji (na poziomie klas lub grup klas PKD). Analiza ma charakter mezoekonomiczny, gdyż branże przemysłu spożywczego uznano za mezosystemy gospodarcze w odniesieniu do całego przemysłu.
Celem głównym autorki pracy jest dokonanie oceny stopnia innowacyjności przemysłu spożywczego w Polsce oraz określenie wpływu tej innowacyjności na rozwój i konkurencyjność całego kierunku tej działalności wytwórczej, jak i jego klas lub grup klas.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 264 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-7525-709-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 5 |
1. Procesy innowacyjne w gospodarce – wybrane aspekty teoretyczne | 11 |
Wprowadzenie | 11 |
1.1. Zmiany a innowacje | 11 |
1.2. Definicje innowacji | 14 |
1.3. Systematyka innowacji | 21 |
1.4. Modele innowacji | 31 |
1.5. Innowacje w teorii ekonomii | 36 |
1.6. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy | 39 |
1.7. Innowacje a konkurencja i konkurencyjność | 44 |
Podsumowanie | 49 |
2. Innowacyjność polskiej gospodarki w świetle badań statystycznych | 51 |
Wprowadzenie | 51 |
2.1. Pojęcie i istota Narodowych Systemów Innowacji | 51 |
2.1.1. Narodowe Systemy Innowacji w wybranych krajach europejskich | 57 |
2.1.2. Specyfika Narodowego Systemu Innowacji w Polsce | 60 |
2.1.3. Nakłady, zatrudnienie w działalności B+R krajów Unii Europejskiej | 65 |
2.2. Teoria i praktyka statystyczna badań nad innowacyjnością | 69 |
2.2.1. Metodologia OECD | 69 |
2.2.2. Metodologia Unii Europejskiej | 77 |
2.2.3. Metodologia badań GUS | 80 |
2.3. Ranking innowacyjności krajów UE według sumarycznego wskaźnika innowacyjności | 82 |
Podsumowanie | 86 |
3. Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji przemysłu spożywczego w Polsce | 87 |
Wprowadzenie | 87 |
3.1. Miejsce przemysłu spożywczego w polskiej gospodarce | 87 |
3.2. Tendencje rozwojowe przemysłu spożywczego w latach 1999–2008 | 93 |
3.2.1. Rozwój i przemiany struktury produkcji przemysłu spożywczego | 93 |
3.2.2. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne | 98 |
3.2.3. Produktywność przemysłu spożywczego | 101 |
3.2.4. Wyniki ekonomiczno-finansowe przemysłu spożywczego | 109 |
3.3. Ocena konkurencyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2002–2008 | 113 |
Podsumowanie | 124 |
4. Analiza innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce | 127 |
Wprowadzenie | 127 |
4.1. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce w latach 1999–2008 | 127 |
4.1.1. Nakłady na działalność innowacyjną | 129 |
4.1.2. Efekty działalności innowacyjnej | 134 |
4.1.3. Współpraca w zakresie działalności innowacyjnej | 142 |
4.1.4. Bariery rozwoju innowacji | 144 |
4.2. Miejsce przemysłu spożywczego w przetwórstwie przemysłowym – analiza innowacyjności według głównych składowych | 145 |
4.2.1. Metodologia głównych składowych | 146 |
4.2.2. Ranking działów przetwórstwa przemysłowego według innowacyjności | 151 |
Podsumowanie | 158 |
5. Ocena innowacyjności przedsiębiorstw w poszczególnych branżach przemysłu spożywczego – próba budowy i empirycznej weryfikacji syntetycznego miernika | 161 |
Wprowadzenie | 161 |
5.1. Wskaźniki innowacyjności przedsiębiorstw przemysłowych | 161 |
5.2. Procedura porządkowania liniowego | 163 |
5.3. Wybrane zagadnienia metod analizy skupień | 171 |
5.4. Wstępna analiza danych – dobór wskaźników diagnostycznych | 179 |
5.5. Syntetyczna ocena innowacyjności branż przemysłu spożywczego w latach 2004–2008 | 186 |
6. Ekonometryczna analiza efektów innowacyjności w przemyśle spożywczym | 207 |
Wprowadzenie | 207 |
6.1. Przegląd ekonomicznych modeli wzrostu gospodarczego | 207 |
6.2. Ocena wpływu innowacjności na konkurencyjność przedsiębiorstw funkcjonujących w przemyśle spożywczym | 213 |
6.2.1. Przemysł spożywczy ogółem | 215 |
6.2.1.1. Model produkcji sprzedanej | 215 |
6.2.1.2. Model wydajności pracy | 218 |
6.2.1.3. Model wartości dodanej brutto | 220 |
6.2.1.4. Model łącznej produktywności czynników produkcji (TFP) | 221 |
6.2.2. Branże przemysłu spożywczego | 224 |
Podsumowanie | 233 |
Zakończenie | 237 |
Bibliografia | 243 |
Spis rysunków | 255 |
Spis tabel | 257 |
Innovativeness of the Food Industry in Poland (summary) | 259 |
Od redakcji | 263 |