INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Tematem pracy jest istotny obecnie obszar innowacyjnej działalności człowieka w sferze produktowej. Wskazano w niej ważniejsze źródła innowacyjności zarówno w wymiarze indywidualnym, jak i w wymiarze organizacji. Następnie omówiono najistotniejsze uwarunkowania innowacyjności oddziałujące z zewnątrz na organizację oraz uwarunkowania wewnętrzne. Wprowadzono pojęcie kreatora innowacji i zaprezentowano przykłady wybitnych innowatorów. Omówiono również zagadnienie zarządzania procesami tworzenia innowacji, w tym dostrzegany ostatnio coraz częściej szerszy kontekst zarządzania innowacjami w wymiarze cyklu życia produktów. Dokonano przeglądu różnych aspektów wprowadzania innowacji w życie, skupiając się na zagadnieniu przedsiębiorczości oraz na różnych działaniach biznesowych, a także prezentując specyfikę tworzenia przedsięwzięć biznesowych opartych na zaawansowanych technologiach. Przedstawiono na przykładach wpływ innowacji na sukcesy rynkowe organizacji. Zaprezentowano specyfikę innowacyjności w funkcjonowaniu zarówno dużych, jak i małych oraz średnich przedsiębiorstw. Zasygnalizowano praktyczne aspekty rozwiązywania problemów innowacyjnych z wykorzystaniem intuicji.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 252 |
Kategoria | Komunikacja społeczna |
Wydawca | Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej |
ISBN-13 | 978-83-7775-476-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
STRESZCZENIE | 5 |
1. WPROWADZENIE | 7 |
2. ŹRÓDŁA INNOWACYJNOŚCI I INNOWACJI 11 | |
2.1. Najważniejsze pojęcia | 11 |
2.2. Geneza i źródła innowacyjności | 14 |
2.2.1. Oczekiwania, potrzeby, wymagania | 14 |
2.2.2. Świadome działania innowacyjne | 21 |
2.3. Wiedza | 26 |
2.4. Twórczość, kreatywność | 33 |
2.5. Intuicja | 49 |
3. UWARUNKOWANIA POWSTAWANIA INNOWACJI | 53 |
3.1. Kategorie uwarunkowań | 53 |
3.2. Uwarunkowania zewnętrzne | 54 |
3.3. Uwarunkowania wewnętrzne | 73 |
3.3.1. Uwagi wstępne | 73 |
3.3.2. Klimat w organizacji | 79 |
3.3.2.1. Środowisko kulturowe | 79 |
3.3.2.2. Inne czynniki | 91 |
3.3.3. Specjalizacja produktowa | 95 |
3.3.3.1. Przyczyny aktywności | 95 |
3.3.3.2. Tworzenie innowacji produktowych | 100 |
3.3.3.3. Zarządzanie procesami | 103 |
3.3.4. Kreator innowacji | 105 |
3.3.4.1. Pojęcie kreatora innowacji i przykłady innowatorów | 105 |
3.3.4.2. Kształtowanie innowatorów | 112 |
3.3.5. Stosowane techniki zarządzania innowacjami | 117 |
3.3.6. Wybrane konteksty zarządzania procesami tworzenia innowacji | 123 |
3.3.6.1. TQM | 124 |
3.3.6.2. Zarządzanie cyklem życia (life cycle management) | 130 |
3.3.6.3. Bezpieczeństwo w zarządzaniu informacjami | 148 |
3.4. Zasady innowacyjnego biznesu | 154 |
4. WPROWADZANIE INNOWACYJNYCH ROZWIĄZAŃ | 157 |
4.1. Etapy. Działania przedsiębiorcze | 157 |
4.2. Wdrażanie innowacyjnych rozwiązań | 163 |
4.2.1. Podjęcie działalności biznesowej | 163 |
4.2.2. Stworzenie zespołu | 167 |
4.2.3. Wejście firmy na rynek | 176 |
4.2.4. Przedsięwzięcia w segmencie zaawansowanych technologii | 184 |
4.2.5. Uruchomienie działalności | 192 |
5. WPŁYW INNOWACYJNOŚCI NA SUKCESY RYNKOWE 197 | |
5.1. Innowacje produktowe – Rafako SA | 197 |
5.2 Innowacje w usługach – Virgin | 211 |
5.3. Wizjoner – Elon Musk | 213 |
6. SPECYFIKA INNOWACYJNOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWACH | 217 |
6.1. Innowacje w dużych organizacjach | 217 |
6.2. Innowacje w małych i średnich przedsiębiorstwach | 219 |
7. ZAKOŃCZENIE | 227 |
LITERATURA | 231 |
ZAŁĄCZNIK – Wprowadzenie do praktycznego rozwiązywania problemów innowacyjnych z wykorzystaniem intuicji (dr Jacek Kłos) | 243 |
SUMMARY | 251 |