POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Niedomiar wiedzy z tego zakresu powoduje, że wielu lekarzy nie potrafi rozpoznać niedożywienia i wykorzystać współczesne możliwości leczenia żywieniowego, aby zapobiec niedożywieniu szpitalnemu, które jest najczęstszym jatrogennym powikłaniem terapii w warunkach szpitalnych. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. Autorzy zachowali właściwe proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, ułatwiających korzystanie z książki w praktyce klinicznej.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 152 |
Kategoria | Choroby wewnętrzne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4333-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa - Bruno Szczygieł | 7 |
1. Niedożywienie - Bruno Szczygieł | 9 |
1.1. Rodzaje niedożywienia | 10 |
1.2. Niedożywienie szpitalne | 11 |
1.3. Następstwa niedożywienia | 14 |
1.4. Ekonomiczne następstwa niedożywienia | 16 |
1.5. Wyniszczenie | 18 |
1.6. Głodzenie proste i stresowe | 19 |
1.7. Identyfikacja chorych niedożywionych | 21 |
2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze - Bruno Szczygieł | 25 |
2.1. Zapotrzebowanie na energię | 25 |
2.2. Zapotrzebowanie na białko | 27 |
2.3. Zapotrzebowanie na glukozę | 27 |
2.4. Zapotrzebowanie na tłuszcze | 27 |
2.5. Zapotrzebowanie na wodę | 27 |
3. Rozpoznanie niedożywienia - Bruno Szczygieł | 29 |
3.1. Badania przesiewowe | 29 |
3.2. Nutrition Screening Tool | 29 |
3.3. Malnutrition Universal Screening Tool dla dorosłych | 32 |
3.4. Nutritional Risk Screening | 33 |
3.5. Subjective Global Assessment | 35 |
3.6. Short Nutritional Assessment Questionnaire | 36 |
3.7. Nutritional Risk Index | 37 |
4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne - Bruno Szczygieł | 39 |
4.1. Wywiad żywieniowy | 39 |
4.2. Wywiad zdrowotny | 40 |
4.3. Badanie kliniczne | 40 |
4.4. Badania antropometryczne | 41 |
4.5. Masa ciała | 41 |
4.6. Należna masa ciała | 42 |
4.7. Wskaźnik masy ciała | 42 |
4.8. Oznaczanie zasobów tkanki tłuszczowej | 43 |
4.9. Oznaczanie zasobów białka somatycznego mięśni szkieletowych | 46 |
4.10. Pomiar obwodu ramienia i obwodu mięśni ramienia | 46 |
4.11. Dynamometria ręczna | 48 |
5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne - Bruno Szczygieł | 51 |
5.1. Albuminy | 51 |
5.2. Transferyna | 52 |
5.3. Prealbumina | 53 |
5.4. Całkowita liczba limfocytów | 53 |
5.5. Bilans azotowy | 54 |
6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej - Beata Sińska | 57 |
6.1. Bioimpedancja elektryczna | 57 |
6.2. Standaryzacja procedury BIA | 61 |
6.3. Przeciwwskazania do BIA | 64 |
6.4. Rodzaje urządzeń do pomiarów bioimpedancji elektrycznej | 65 |
7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością - Bruno Szczygieł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka | 69 |
7.1. Otyłość a stan odżywienia | 70 |
7.2. Otyłość - ocena stanu odżywienia | 71 |
7.3. Wywiad żywieniowy | 72 |
7.4. Wywiad chorobowy | 72 |
7.5. Badania antropometryczne | 72 |
7.6. Badania biochemiczne | 73 |
7.7. Ocena wydolności narządów i układów | 73 |
7.8. Otyłość a zapotrzebowanie na składniki odżywcze | 73 |
8. Ocena stanu odżywienia u dzieci - Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna | 77 |
8.1. Wywiad ogólny. Badanie podmiotowe i przedmiotowe | 78 |
8.2. Ocena sposobu żywienia i stylu życia | 79 |
8.3. Ocena pomiarów antropometrycznych u dzieci | 79 |
8.4. Wskaźniki proporcji wagowo-wzrostowych | 82 |
8.5. Ocena prawidłowości pomiarów antropometrycznych oraz wskaźników wagowo-wzrostowych. Biologiczne układy odniesienia | 84 |
8.6. Ocena składu ciała u dzieci | 87 |
8.7. Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej | 90 |
8.8. Ocena wskaźników biochemicznych u dzieci | 90 |
9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym - Bruno Szczygieł | 93 |
9.1. Badania uzupełniające ocenę stanu odżywienia | 93 |
9.2. Zapotrzebowanie na energię | 97 |
9.3. Badania przesiewowe stanu odżywienia | 100 |
9.4. Przesiew wstępny z zastosowaniem skróconej wersji MNA dla chorych w podeszłym wieku | 101 |
9.5. Minimalna ocena stanu odżywienia | 102 |
9.6. Badania antropometryczne u osób w podeszłym wieku | 109 |
9.7. Alternatywne metody badań antropometrycznych stosowane u niepełnosprawnych osób w wieku podeszłym | 110 |
9.8. Sarkopenia | 115 |
9.9. Badania laboratoryjne | 116 |
10. Metody oceny sposobu żywienia - Anna Ukleja, Lucyna Pachocka | 121 |
10.1. Cel badań sposobu żywienia | 122 |
10.2. Metody badania spożycia żywności | 123 |
10.3. Metody oceny sposobu żywienia | 128 |
10.4. Etapy uzyskania informacji o żywieniu respondenta | 129 |
10.5. Jakościowe, ilościowe i jakościowo-ilościowe oceny sposobu żywienia | 131 |
Skorowidz | 147 |