Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Prawidłowo zaplanowana dieta przyśpiesza bowiem powrót do zdrowia i, co najważniejsze, skraca czas pobytu w szpitalu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych. Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym.


Rok wydania2010
Liczba stron80
KategoriaChoroby wewnętrzne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4080-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Ogólne informacje o niedożywieniu     9
  
  Typy niedożywienia    9
  Przyczyny niedożywienia     10
  Jak rozpoznać niedożywienie?     11
  
  2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych     15
  
  Brak apetytu     15
  Utrata masy ciała     16
  Problemy z połykaniem     17
  Uczucie suchości w ustach     18
  Problemy z gryzieniem     19
  Nudności     19
  Wymioty     20
  
  3. Główne składniki diety w niedożywieniu    21
  
  Składniki diety    21
  Zapotrzebowanie na energię    31
  
  4. Dieta w niedożywieniu     35
  
  Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne)     38
  Przykładowe jadłospisy    39
  Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?     43
  
  5. Diety specjalne     45
  
  Dieta płynna    45
  Dieta płynna z produktów naturalnych     46
  Dieta papkowata    48
  Dieta kleikowa    50
  
  6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem     53
  
  Dieta przemysłowa    53
  Zalety gotowych diet przemysłowych    54
  Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej    55
  
  7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego     59
  
  Wskazania do żywienia dojelitowego    60
  Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego    60
  Metody podawania pokarmu    62
  
  8. Żywienie dojelitowe (enteralne) w wybranych jednostkach chorobowych     63
  
  Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania    63
  Preparaty do żywienia    63
  Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego    65
  Preparaty do żywienia    66
  Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc    68
  Preparaty do żywienia    69
  Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek     69
  Preparaty do żywienia    69
  Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory    71
  Preparaty do żywienia    72
  Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą    73
  Preparaty do żywienia    74
  
  9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - HEN (Home Enteral Nutrition)     75
RozwińZwiń