INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia, pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Prawidłowo zaplanowana dieta przyśpiesza bowiem powrót do zdrowia i, co najważniejsze, skraca czas pobytu w szpitalu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i przemysłowych. Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w opiece nad przewlekle chorym.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 80 |
Kategoria | Choroby wewnętrzne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4080-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Ogólne informacje o niedożywieniu | 9 |
Typy niedożywienia | 9 |
Przyczyny niedożywienia | 10 |
Jak rozpoznać niedożywienie? | 11 |
2. Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych niedożywionych | 15 |
Brak apetytu | 15 |
Utrata masy ciała | 16 |
Problemy z połykaniem | 17 |
Uczucie suchości w ustach | 18 |
Problemy z gryzieniem | 19 |
Nudności | 19 |
Wymioty | 20 |
3. Główne składniki diety w niedożywieniu | 21 |
Składniki diety | 21 |
Zapotrzebowanie na energię | 31 |
4. Dieta w niedożywieniu | 35 |
Zasady przygotowywania potraw (uwagi technologiczne) | 38 |
Przykładowe jadłospisy | 39 |
Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? | 43 |
5. Diety specjalne | 45 |
Dieta płynna | 45 |
Dieta płynna z produktów naturalnych | 46 |
Dieta papkowata | 48 |
Dieta kleikowa | 50 |
6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem | 53 |
Dieta przemysłowa | 53 |
Zalety gotowych diet przemysłowych | 54 |
Charakterystyka gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej | 55 |
7. Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego | 59 |
Wskazania do żywienia dojelitowego | 60 |
Przeciwwskazania do żywienia dojelitowego | 60 |
Metody podawania pokarmu | 62 |
8. Żywienie dojelitowe (enteralne) w wybranych jednostkach chorobowych | 63 |
Żywienie dojelitowe (enteralne) w niewydolności przewodu pokarmowego, w zaburzeniach trawienia i wchłaniania | 63 |
Preparaty do żywienia | 63 |
Żywienie dojelitowe w stanach ostrego stresu metabolicznego | 65 |
Preparaty do żywienia | 66 |
Żywienie dojelitowe w przewlekłych chorobach płuc | 68 |
Preparaty do żywienia | 69 |
Żywienie dojelitowe chorych z niewydolnością nerek | 69 |
Preparaty do żywienia | 69 |
Żywienie dojelitowe chorych na nowotwory | 71 |
Preparaty do żywienia | 72 |
Żywienie dojelitowe chorych z cukrzycą | 73 |
Preparaty do żywienia | 74 |
9. Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - HEN (Home Enteral Nutrition) | 75 |