KOCIOŁ PEŁEN RYB

KOCIOŁ PEŁEN RYB

1 opinia

Wydawca:

Petrus

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

49,90

Format: pdf

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 49,90 zł  


49,90

w tym VAT

Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście – przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał – podobnie jak dorsz – doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?


O tych rybach – i o wielu, wielu innych – opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki – specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej – wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...


Owe ryby! łososie suche, dunajeckie,


Wyżyny, kawijary, weneckie, tureckie,


Szczuki główne i szczuki podgłówne, łokietne,


Flądry i karpie ćwiki, i karpie szlachetne!


W końcu sekret kucharski; ryba nie krojona,


U głowy przysmażona, we środku pieczona,


A mająca potrawkę z sosem u ogona.


Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz


Rok wydania2023
Liczba stron306
KategoriaHistoria powszechna
WydawcaPetrus
ISBN-13978-83-7720-724-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje