POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji jest problemem złożonym, ponieważ na jakość wody od momentu, gdy opuszcza ona zakład uzdatniania, do chwili dostarczenia jej finalnemu odbiorcy, wpływa wiele różnorodnych czynników. Do najważniejszych z nich zalicza się: jakość wody surowej pobieranej z ujęcia, sposób jej uzdatnia, a także korozyjność, zdolność do wytrącania osadów, stan sanitarny sieci wodociągowej, armatury, urządzeń i zbiorników magazynujących wodę. System dystrybucji wody powinien spełniać nie tylko wymagania jakościowe, ale również ilościowe, polegające na zapewnieniu ciągłości dostaw wody o stabilnym ciśnieniu zasilania. Przede wszystkim chodzi tu o zapobieganie wtórnemu rozpowszechnianiu się zanieczyszczeń wody w sieci, które może powodować: pogorszenie smaku lub zapachu, wzrost intensywności barwy lub mętności, rozwój mikroorganizmów, wzrost zapotrzebowania na środki dezynfekcyjne, a w konsekwencji wzrost stężenia ubocznych produktów dezynfekcji.
Problematyka zawarta w monografii stanowi wynik kilkuletnich badań dotyczących diagnozy stanu jakości wody w miejskiej sieci wodociągowej zasilającej aglomerację krakowską, a zwłaszcza stosowanych metod uzdatniania jako czynników determinujących jakość wody pitnej. Wyniki analiz cech jakości wody poddano interpretacji z wykorzystaniem metod statystycznych celem oceny stosowanych metod uzdatniania, a także opracowania modelu stanu jakości wody, który może być użyteczny w procesie zarządzania jakością wody w miejskiej sieci dystrybucyjnej Krakowa.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 148 |
Kategoria | Inżynieria środowiska |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
ISBN-13 | 978-83-7252-817-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów | 7 |
Wprowadzenie | 9 |
Rozdział 1 15 | |
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM WODY PITNEJ | 15 |
1.1. Zarządzanie jakością wody pitnej | 15 |
1.2. Wymagania prawne dotyczące wody pitnej | 16 |
1.3. Zarządzanie bezpieczeństwem wody pitnej | 19 |
1.3.1. Uwagi wstępne | 19 |
1.3.2. Metody analizy ryzyka w systemach zaopatrzenia w wodę | 21 |
1.3.3. Plany bezpieczeństwa wody | 24 |
1.3.4. Zarządzanie ryzykiem w miejskiej sieci wodociągowej | 25 |
1.4. Charakterystyka procesu monitorowania jakości wody | 30 |
1.4.1. Monitoring sieci wodociągowej | 30 |
1.4.2. Monitoring jakości wody w miejskim systemie dystrybucji | 32 |
1.4.3. Pomiary parametrów jakościowych wody | 34 |
Rozdział 2 35 | |
METODY UZDATNIANIA WODY ZASILAJĄCEJ MIEJSKIE SIECI DYSTRYBUCYJNE | 35 |
2.1. Wybór sposobu uzdatniania wody | 35 |
2.2. Metody uzdatniania wód | 38 |
2.3. Metody dezynfekcji wody | 42 |
2.4. Procesy technologiczne uzdatniania wody pitnej | 50 |
2.5. Efektywność uzdatniania wody w układzie konwencjonalnym | 56 |
Rozdział 3 63 | |
CHARAKTERYSTYKA MIEJSKICH SIECI DYSTRYBUCYJNYCH | 63 |
3.1. System dystrybucji wody | 63 |
3.2. Struktura miejskich sieci wodociągowych | 64 |
3.2.1. Rodzaje przewodów wodociągowych | 64 |
3.2.2. Rodzaje sieci wodociągowych | 65 |
3.2.3. Charakterystyka badanego systemu dystrybucji wody | 66 |
3.3. Czynniki kształtujące jakość wody w systemie dystrybucji | 68 |
Rozdział 4 73 | |
BADANIA JAKOŚCI WODY I ICH ZASTOSOWANIE | 73 |
4.1. Badania jakości wody przeznaczonej do uzdatniania | 73 |
4.1.1. Czynniki kształtujące jakość wody przeznaczonej do uzdatniania | 73 |
4.1.2. Charakterystyka wody ujmowanej do uzdatniania | 77 |
4.1.3. Ocena wód powierzchniowych ujmowanych do celów konsumpcyjnych | 78 |
4.1.4. Analiza czynników kształtujących chemizm wód surowych | 82 |
4.2. Badania jakości wody po jej uzdatnianiu | 86 |
4.2.1 Uwagi wstępne | 86 |
4.2.2. Wskaźniki mikrobiologiczne | 87 |
4.2.3. Wskaźniki fizykochemiczne | 88 |
4.2.4. Skład chemiczny wody pitnej | 92 |
4.2.5. Ocena twardości wody uzdatnionej | 95 |
4.2.6. Ocena jakości wody uzdatnionej | 97 |
4.3. Badanie jakości wody w sieci wodociągowej | 100 |
4.3.1. Uwagi wstępne | 100 |
4.3.2. Wskaźniki mikrobiologiczne | 102 |
4.3.3. Wskaźniki fizykochemiczne | 103 |
4.3.4. Skład chemiczny wody wodociągowej | 107 |
4.3.5. Ocena jakości wody w sieci wodociągowej | 112 |
Rozdział 5 | 115 |
MODELOWANIE JAKOŚCI WODY W MIEJSKIEJ SIECI DYSTRYBUCYJNEJ | 115 |
5.1. Modelowanie sieci wodociągowej | 115 |
5.1.1. Uwagi wstępne | 115 |
5.1.2. Modelowanie hydrauliczne sieci wodociągowej | 115 |
5.1.3. Modelowanie matematyczne sieci wodociągowej | 116 |
5.2. Model oceny jakości wody wodociągowej | 118 |
5.2.1. Budowa modelu oceny jakości wody wodociągowej | 118 |
5.2.2. Porównanie jakości wody wodociągowej | 119 |
5.2.3. Hierarchiczna analiza skupień | 121 |
5.2.4. Czynniki kształtujące chemizm wody w systemie dystrybucji | 122 |
5.2.5. Ocena jakości wody w sieci w ujęciu modelowym | 126 |
Zakończenie | 130 |
Literatura | 134 |
Spis tabel | 145 |
Spis rysunków | 146 |