Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji

Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji jest problemem złożonym, ponieważ na jakość wody od momentu, gdy opuszcza ona zakład uzdatniania, do chwili dostarczenia jej finalnemu odbiorcy, wpływa wiele różnorodnych czynników. Do najważniejszych z nich zalicza się: jakość wody surowej pobieranej z ujęcia, sposób jej uzdatnia, a także korozyjność, zdolność do wytrącania osadów, stan sanitarny sieci wodociągowej, armatury, urządzeń i zbiorników magazynujących wodę. System dystrybucji wody powinien spełniać nie tylko wymagania jakościowe, ale również ilościowe, polegające na zapewnieniu ciągłości dostaw wody o stabilnym ciśnieniu zasilania. Przede wszystkim chodzi tu o zapobieganie wtórnemu rozpowszechnianiu się zanieczyszczeń wody w sieci, które może powodować: pogorszenie smaku lub zapachu, wzrost intensywności barwy lub mętności, rozwój mikroorganizmów, wzrost zapotrzebowania na środki dezynfekcyjne, a w konsekwencji wzrost stężenia ubocznych produktów dezynfekcji.
Problematyka zawarta w monografii stanowi wynik kilkuletnich badań dotyczących diagnozy stanu jakości wody w miejskiej sieci wodociągowej zasilającej aglomerację krakowską, a zwłaszcza stosowanych metod uzdatniania jako czynników determinujących jakość wody pitnej. Wyniki analiz cech jakości wody poddano interpretacji z wykorzystaniem metod statystycznych celem oceny stosowanych metod uzdatniania, a także opracowania modelu stanu jakości wody, który może być użyteczny w procesie zarządzania jakością wody w miejskiej sieci dystrybucyjnej Krakowa.


Rok wydania2020
Liczba stron148
KategoriaInżynieria środowiska
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
ISBN-13978-83-7252-817-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów     7
  
  Wprowadzenie     9
  
  Rozdział 1 15
  ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM WODY PITNEJ     15
    1.1. Zarządzanie jakością wody pitnej     15
    1.2. Wymagania prawne dotyczące wody pitnej     16
    1.3. Zarządzanie bezpieczeństwem wody pitnej     19
      1.3.1. Uwagi wstępne     19
      1.3.2. Metody analizy ryzyka w systemach zaopatrzenia w wodę     21
      1.3.3. Plany bezpieczeństwa wody     24
      1.3.4. Zarządzanie ryzykiem w miejskiej sieci wodociągowej     25
    1.4. Charakterystyka procesu monitorowania jakości wody     30
      1.4.1. Monitoring sieci wodociągowej     30
      1.4.2. Monitoring jakości wody w miejskim systemie dystrybucji     32
      1.4.3. Pomiary parametrów jakościowych wody     34
  
  Rozdział 2 35
  METODY UZDATNIANIA WODY ZASILAJĄCEJ MIEJSKIE SIECI DYSTRYBUCYJNE     35
    2.1. Wybór sposobu uzdatniania wody     35
    2.2. Metody uzdatniania wód     38
    2.3. Metody dezynfekcji wody     42
    2.4. Procesy technologiczne uzdatniania wody pitnej     50
    2.5. Efektywność uzdatniania wody w układzie konwencjonalnym     56
  
  Rozdział 3 63
  CHARAKTERYSTYKA MIEJSKICH SIECI DYSTRYBUCYJNYCH     63
    3.1. System dystrybucji wody     63
    3.2. Struktura miejskich sieci wodociągowych     64
      3.2.1. Rodzaje przewodów wodociągowych     64
      3.2.2. Rodzaje sieci wodociągowych     65
      3.2.3. Charakterystyka badanego systemu dystrybucji wody     66
    3.3. Czynniki kształtujące jakość wody w systemie dystrybucji     68
  
  Rozdział 4 73
  BADANIA JAKOŚCI WODY I ICH ZASTOSOWANIE     73
    4.1. Badania jakości wody przeznaczonej do uzdatniania     73
      4.1.1. Czynniki kształtujące jakość wody przeznaczonej do uzdatniania     73
      4.1.2. Charakterystyka wody ujmowanej do uzdatniania     77
      4.1.3. Ocena wód powierzchniowych ujmowanych do celów konsumpcyjnych     78
      4.1.4. Analiza czynników kształtujących chemizm wód surowych     82
    4.2. Badania jakości wody po jej uzdatnianiu     86
      4.2.1 Uwagi wstępne     86
      4.2.2. Wskaźniki mikrobiologiczne     87
      4.2.3. Wskaźniki fizykochemiczne     88
      4.2.4. Skład chemiczny wody pitnej     92
      4.2.5. Ocena twardości wody uzdatnionej     95
      4.2.6. Ocena jakości wody uzdatnionej     97
    4.3. Badanie jakości wody w sieci wodociągowej     100
      4.3.1. Uwagi wstępne     100
      4.3.2. Wskaźniki mikrobiologiczne     102
      4.3.3. Wskaźniki fizykochemiczne     103
      4.3.4. Skład chemiczny wody wodociągowej     107
      4.3.5. Ocena jakości wody w sieci wodociągowej     112
  
  Rozdział 5    115
  MODELOWANIE JAKOŚCI WODY W MIEJSKIEJ SIECI DYSTRYBUCYJNEJ     115
    5.1. Modelowanie sieci wodociągowej     115
      5.1.1. Uwagi wstępne     115
      5.1.2. Modelowanie hydrauliczne sieci wodociągowej     115
      5.1.3. Modelowanie matematyczne sieci wodociągowej     116
    5.2. Model oceny jakości wody wodociągowej     118
      5.2.1. Budowa modelu oceny jakości wody wodociągowej     118
      5.2.2. Porównanie jakości wody wodociągowej     119
      5.2.3. Hierarchiczna analiza skupień     121
      5.2.4. Czynniki kształtujące chemizm wody w systemie dystrybucji     122
      5.2.5. Ocena jakości wody w sieci w ujęciu modelowym     126
  
  Zakończenie     130
  
  Literatura     134
  Spis tabel     145
  Spis rysunków     146
RozwińZwiń