POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Wszystko o fizycznych, chemicznych i biologicznych aspektach uzdatniania wody!
W nowym wydaniu podręcznika omówiono kolejne jednostkowe procesy stosowane w technologii uzdatniania wody, przy czym wyjaśniono nie tylko podstawy stosowanych procesów, ale podano także aktualną wiedzę w dziedzinie i szeroko omówiono najnowsze kierunki rozwojowe w technologii wody (procesy zaawansowanego utleniania, ozonowanie katalityczne, proces MIEX, wykorzystanie przepuszczalnych, reaktywnych barier).
W tomie II omówiono:
* proces wymiany jonowej,
* procesy membranowe,
* biologiczne metody uzdatniania wody,
* uzdatnianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej,
* po raz pierwszy technologie produkcji wód butelkowanych.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów, wykładowców i pracowników naukowych takich kierunków, jak: chemia, biotechnologia, inżynieria i ochrona środowiska, inżynieria chemiczna i procesowa, technologia chemiczna. Sięgną po nią także inżynierowie praktycy, pracownicy firm konsultingowych, firm zajmujących się uzdatnianiem wody, stacji sanitarno-epidemiologicznych, a także inspektoratów ochrony środowiska.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 397 |
Kategoria | Inżynieria środowiska |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-16435-5 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
6. WYMIANA JONOWA (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Jacek Nawrocki, Joanna Świetlik) | 1 |
6.1. Wstęp | 1 |
6.2. Wymieniacze jonowe | 2 |
6.3. Właściwości wymieniaczy jonowych | 13 |
6.4. Równowaga reakcji wymiany jonowej | 17 |
6.5. Kinetyka wymiany jonowej | 21 |
6.6. Technologiczna charakterystyka procesu wymiany jonowej | 23 |
6.6.1. Charakterystyka procesów kolumnowych | 24 |
6.6.2. Cykl pracy wymieniaczy jonowych | 25 |
6.6.3. Metody fluidalne | 26 |
6.6.4. Złoża wielowarstwowe | 27 |
6.6.5. Złoża mieszane | 28 |
6.6.6. Wpływ zanieczyszczeń na jonity | 28 |
6.7. Zastosowanie wymiany jonowej w technologii uzdatniania wody | 29 |
6.7.1. Usuwanie azotu amonowego metodą selektywnej wymiany jonowej na klinoptylolicie | 30 |
6.7.2. Usuwanie azotanów(V) z wody przez zastosowanie wymiany jonowej | 34 |
6.7.3. Tlenki metali jako wymieniacze jonowe | 40 |
6.7.4. Usuwanie substancji organicznych | 46 |
6.7.5. Zmiękczanie wody | 54 |
6.7.6. Dekarbonizacja wody | 55 |
6.7.7. Dekationizacja i demineralizacja wody | 57 |
6.7.8. Odtlenianie wody | 59 |
Literatura | 60 |
7. PROCESY MEMBRANOWE W UZDATNIANIU WODY (Sylwia Mozia, Jacek Przepiórski, Antoni W. Morawski) | 63 |
7.1. Wprowadzenie do procesów membranowych. Podstawowe pojęcia i definicje | 63 |
7.2. Membrany i moduły membranowe | 70 |
7.3. Ciśnieniowe procesy membranowe | 84 |
7.3.1. Ogólna charakterystyka ciśnieniowych procesów membranowych | 84 |
7.3.2. Transport masy w ciśnieniowych procesach membranowych | 93 |
7.3.3. Metody zapobiegania blokowaniu membran | 103 |
7.3.4. Metody czyszczenia membran | 106 |
7.3.5. Zastosowania ciśnieniowych procesów membranowych w uzdatnianiu wody | 109 |
7.4. Inne procesy membranowe stosowane w uzdatnianiu wody | 126 |
7.4.1. Elektrodializa | 126 |
7.4.2. Destylacja membranowa (MD) | 132 |
7.5. Podsumowanie | 136 |
Literatura | 137 |
8. BIOLOGICZNE METODY UZDATNIANIA WODY (Sławomir Biłozor, Jacek Nawrocki) | 141 |
8.1. Informacje wstępne | 141 |
8.2. Fazy rozwoju kultur bakteryjnych | 144 |
8.3. Podstawy biologicznych metod uzdatniania wody | 148 |
8.4. Błona biologiczna | 149 |
8.5. Procesy biochemiczne wykorzystywane w uzdatnianiu wody | 150 |
8.5.1. Aerobowe utlenianie materii organicznej | 151 |
8.5.2. Nitryfikacja | 154 |
8.5.3. Denitryfikacja | 156 |
8.5.4. Biologiczne utlenianie żelaza i manganu | 159 |
8.6. Zastosowanie procesów biochemicznych w uzdatnianiu wody | 160 |
8.6.1. Uzdatnianie wody w reaktorach do nitryfikacji | 160 |
8.6.2. Uzdatnianie wody w reaktorach do denitryfikacji | 163 |
8.6.3. Filtry powolne | 169 |
8.6.4. Procesy biochemiczne w filtrach pospiesznych | 171 |
8.6.5. Biologicznie aktywne filtry węglowe (BAF) | 171 |
8.6.6. Infiltracja jako metoda oczyszczania wód powierzchniowych | 175 |
8.6.7. Uzdatnianie wody w warstwie wodonośnej (in situ) | 187 |
8.7. Stabilność biologiczna wody do picia | 189 |
Literatura | 191 |
9. WPŁYW ORGANIZMÓW WODNYCH NA JAKOŚĆ UJMOWANEJ WODY (Ryszard Gołdyn, Halina Szyper) | 194 |
9.1. Organizmy uciążliwe dla ujęć wodociągowych | 195 |
9.1.1. Bakterie | 195 |
9.1.2. Grzyby | 201 |
9.1.3. Fitoplankton | 202 |
9.1.4. Zooplankton | 206 |
9.1.5. Mikrobentos i peryfiton (porośla) | 207 |
9.1.6. Makrofity | 208 |
9.1.7. Makrozoobentos | 209 |
9.2. Rodzaje zagrożeń wywoływanych przez organizmy wodne | 210 |
9.2.1. Pogarszanie smaku i zapachu wody | 210 |
9.2.2. Wydzielanie związków toksycznych | 223 |
9.3. Organizmy w urządzeniach wodociągowych | 232 |
9.3.1. Organizmy w osadnikach wstępnych | 232 |
9.3.2. Organizmy w rurociągach dosyłowych i innych urządzeniach wodociągowych | 233 |
9.3.3. Organizmy na filtrach powolnych i pospiesznych | 235 |
9.3.4. Organizmy w sieci wodociągowej | 237 |
9.3.5. Organizmy w studniach kopanych i wierconych | 242 |
9.4. Metody zwalczania organizmów i zapobiegania ich rozwojowi | 243 |
9.4.1. Zapobieganie powstawaniu zakwitów | 243 |
9.4.2. Likwidacja zakwitów w zbiornikach wodnych | 244 |
9.4.3. Zwalczanie i usuwanie organizmów na stacjach uzdatniania wody | 253 |
9.5. Przykłady trudności wywoływanych przez organizmy wodne na ujęciach w Polsce | 260 |
9.5.1. Zapach wody | 260 |
9.5.2. Zarastanie przewodów, kolmatacja filtrów, przenikanie do wody uzdatnionej | 262 |
Literatura | 264 |
10. DEZYNFEKCJA WODY (Urszula Raczyk-Stanisławiak, Krystyna Katarzyna Danielak) | 271 |
10.1. Organizmy chorobotwórcze w wodach powierzchniowych i podziemnych | 272 |
10.2. Pierwotniaki pasożytnicze w wodach | 275 |
10.2.1. Charakterystyka wybranych organizmów | 275 |
10.2.2. Rozprzestrzenianie się chorób inwazyjnych drogą wodną | 280 |
10.3. Mikrobiologiczne badanie czystości wód do picia | 281 |
10.4. Mikrobiologiczne wskaźniki jakości wody do picia według WHO | 284 |
10.5. Dezynfekcja wody | 286 |
10.5.1. Kinetyka dezynfekcji | 289 |
10.5.2. Metody chemiczne | 291 |
10.5.3. Metody fizyczne | 302 |
10.5.4. Podsumowanie | 307 |
10.6. Dezynfekcja a uboczne produkty dezynfekcji | 311 |
Literatura | 313 |
11. UZDATNIANIE WÓD PODZIEMNYCH W WARSTWIE WODONOŚNEJ (Józef Górski) | 316 |
11.1. Wstęp | 316 |
11.2. Naturalne procesy hydrogeochemiczne w wodach podziemnych i możliwości ich wykorzystania w uzdatnianiu wód | 317 |
11.3. Odżelazianie i odmanganianie wód podziemnych w warstwie wodonośnej | 321 |
11.3.1. Podstawy hydrogeochemiczne metody | 322 |
11.3.2. Warianty rozwiązań technologicznych i technicznych | 324 |
11.3.3. Charakterystyka przeobrażeń środowiska hydrogeochemicznego oraz wpracowanie warstwy wodonośnej | 329 |
11.3.4. Efektywność uzdatniania | 334 |
11.3.5. Efekty uzdatniania w zakresie innych wskaźników hydrochemicznych (poza żelazem i manganem) | 338 |
11.3.6. Kolmatacja warstwy wodonośnej | 338 |
11.3.7. Zasady wdrażania metody | 341 |
11.3.8. Zalety i wady metody | 342 |
11.3.9. Efekty dotychczasowych wdrożeń metody w Polsce | 343 |
11.3.10. Ocena efektów dotychczasowych wdrożeń oraz perspektywy i uwarunkowania w zakresie wykorzystania metody w Polsce | 348 |
11.4. Wykorzystanie biodegradacji in situ do eliminacji zanieczyszczeń pochodzenia antropogenicznego | 350 |
11.5. Denitryfikacja | 351 |
11.6. Usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych z wód podziemnych przy użyciu przepuszczalnych reaktywnych barier | 355 |
Literatura | 356 |
12. WODY BUTELKOWANE (Agata Dąbrowska) | 358 |
12.1. Wody butelkowane jako alternatywa wody przeznaczonej do picia dostarczanej przez wodociągi | 358 |
12.2. Podział wód naturalnych i ich właściwości fizyczno-chemiczne | 359 |
12.3. Uzdatnianie wód mineralnych | 362 |
12.4. Zagrożenia, jakie mogą powodować opakowania i nieprawidłowe przechowywanie wód butelkowanych | 368 |
12.4.1. Migracja zanieczyszczeń organicznych z opakowań | 368 |
12.4.2. Magazynowanie wód butelkowanych | 372 |
Literatura | 375 |
Indeks rzeczowy | 376 |