Dieta wegańska na cztery pory roku

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

epub, mobi, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

32,84  44,99

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 44,99 zł (-27%)

Najniższa cena z 30 dni: 32,84 zł  


32,84

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka.
W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.
W książce znajdziesz:
– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.


Rok wydania2020
Liczba stron248
KategoriaPoradniki
WydawcaRM
ISBN-13978-83-8151-148-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  ZAUFAJ NATURZE!
  
  DIETA ROŚLINNA – MODA CZY ZDROWIE?
  
  Korzyści płynące z diety roślinnej
  
  Stanowiska naukowców – niedobory w diecie roślinnej
  
  MAKRO- I MIKROSKŁADNIKI W DIECIE WEGAŃSKIEJ
  
  Białko
  
  Główne funkcje białek
  
  Zapotrzebowanie na białko pokarmowe w codziennej diecie
  
  Pełnowartościowe białko
  
  Źródła białka w diecie wege
  
  Niedobory białka w diecie wege
  
  Tłuszcze
  
  Jakie tłuszcze wybierać?
  
  Niedobory tłuszczów
  
  Węglowodany
  
  Funcje węglowodanów
  
  Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany
  
  Pokarmowe źródła węglowodanów
  
  Składniki mineralne potencjalnie niedoborowe w diecie wegańskiej
  
  Witamina D
  
  Witamina B12
  
  Żelazo
  
  Wapń
  
  Selen
  
  Jod
  
  Cynk
  
  Suplementacja w diecie wegańskiej
  
  Witamina D
  
  Witamina B12
  
  SKŁADNIKI ANTYODŻYWCZE W DIECIE WEGAŃSKIEJ
  
  Sposoby na lepszą biodostępność
  
  SUPERFOODS DLA WEGAN
  
  Soja
  
  Kasza gryczana
  
  Czosnek
  
  Olej rzepakowy
  
  Siemię lniane
  
  Natka pietruszki
  
  Jarmuż
  
  Pomidory i przetwory pomidorowe
  
  Awokado
  
  Płatki owsiane
  
  PUŁAPKI DIETY WEGAŃSKIEJ
  
  Czytamy etykiety
  
  Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości
  
  Skład produktu
  
  Wartość odżywcza
  
  JAK ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z DIETĄ ROŚLINNĄ?
  
  Talerz zdrowego weganina
  
  Owoce
  
  Warzywa
  
  Produkty zbożowe
  
  Rośliny strączkowe
  
  Orzechy, nasiona i pestki
  
  Źródła jodu
  
  Zasady ogólne
  
  WEGAŃSKIE PRZYSMAKI I ZAMIENNIKI
  
  Napoje roślinne
  
  Masła orzechowe, migdałowe, sezamowe (tahini)
  
  Tofu
  
  Tempeh
  
  Miso
  
  Edamame
  
  Seitan
  
  Granulat sojowy
  
  Aquafaba
  
  Wegańskie sery żółte
  
  Pasty warzywne
  
  Tofucznica
  
  Nernik
  
  Tofurnik
  
  PRZEPISY
  
  Wiosna
  
  Owsianka na wynos
  
  Twarożek z tofu
  
  Zielony koktajl
  
  Pasta z zielonego groszku i mięty
  
  Sałatka z kuskusem i szparagami
  
  Sałatka à la tabbouleh
  
  Sałatka z awokado
  
  Sałatka z botwinki z rzodkiewkami i ogórkiem
  
  Makaron z sosem z czerwonych warzyw
  
  Kasza z soczewicą i pomidorami
  
  Spring rollsy z warzywnym miksem
  
  Sos pomarańczowo-imbirowy z kolendrą
  
  Kasza bulgur ze szparagami
  
  Chłodnik z botwinki
  
  Kapuśniak z młodej kapusty
  
  Lato
  
  Bananowa owsianka z owocami jagodowymi
  
  Czekoladowy budyń jaglany z malinami
  
  Kakaowe babeczki z owocami
  
  Sałatka ze szparagami i truskawkami
  
  Pietruszkowe pesto
  
  Ogórkowe guacamole
  
  Pico de gallo
  
  Faszerowany bakłażan
  
  Ekspresowe ratatouille
  
  Warzywne placki z dipem jogurtowym
  
  Tagliatelle bazyliowe
  
  Bulgur z warzywami curry
  
  Cukiniowe spaghetti
  
  Chłodnik pomidorowy
  
  Chłodnik ogórkowo-orzechowy
  
  Jesień
  
  Koktajl bananowo-ananasowy
  
  Smoothie daktylowe
  
  Koktajl jarmużowy
  
  Pasta z bakłażana z orzechami
  
  Sałatka z dyni z sosem jogurtowo-koperkowym
  
  Sałatka z brukselki i fasolki z żurawiną
  
  Zupa krem z dyni
  
  Krem z buraka
  
  Papryka faszerowana kaszą
  
  Smażone boczniaki
  
  Warzywny lunchowy bowl
  
  Kasza jaglana z kalafiorem
  
  Chili marchewkowo-paprykowe
  
  Placki z cukinii z ciecierzycą
  
  Salsa pomidorowa
  
  Zima
  
  Rozgrzewający koktajl z pomarańczą i burakiem
  
  Pudding chia na jogurcie kokosowym z owocowym musem
  
  Sałatka z karmelizowanym burakiem, tofu i sosem musztardowym
  
  Lunchowa sałatka z buraków i orzechów
  
  Sałatka z tofu i mango
  
  Sałatka z komosy ryżowej i awokado
  
  Kotlety mielone z ciecierzycy
  
  Kimchi – koreańska kiszonka
  
  Zupa z kimchi
  
  Placki z kimchi
  
  Zapiekane łódeczki ziemniaczane z dipem czosnkowym
  
  Zupa krem z pora i selera
  
  Zupa marchewkowo-imbirowa
  
  Krokiety z soczewicą i pieczarkami
  
  Sos jogurtowy
  
  Cały rok
  
  Tofucznica
  
  Domowa granola
  
  Owsianka z masłem orzechowym i owocami
  
  Placuszki bananowo-czekoladowe
  
  Mus czekoladowy z tofu
  
  Krem czekoladowy à la nutella
  
  Waniliowy budyń jaglany
  
  Pasta sojowa
  
  Pasta z awokado
  
  Paprykowy humus
  
  Pasta tahini
  
  Zupa krem z pomidorów
  
  Pieczone kotlety z soczewicy
  
  Kotlety gryczane
  
  Spaghetti z pieczarkami
  
  Warzywa z grilla z pesto i tofu
  
  Wegański parmezan
  
  Chipsy jarmużowe
  
  Prażona ciecierzyca
  
  Prażona soczewica
  
  Kulki jaglane
  
  BIBLIOGRAFIA
RozwińZwiń