POLECAMY
Redakcja:
Justyna Mrowiec, Aleksandra Żdan, Joanna Zioło, Marta Kruszyńska, Tomasz Zajbt, Marcin Fabijański
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka.
W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera.
W książce znajdziesz:
– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 248 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-8151-148-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
ZAUFAJ NATURZE! | |
DIETA ROŚLINNA – MODA CZY ZDROWIE? | |
Korzyści płynące z diety roślinnej | |
Stanowiska naukowców – niedobory w diecie roślinnej | |
MAKRO- I MIKROSKŁADNIKI W DIECIE WEGAŃSKIEJ | |
Białko | |
Główne funkcje białek | |
Zapotrzebowanie na białko pokarmowe w codziennej diecie | |
Pełnowartościowe białko | |
Źródła białka w diecie wege | |
Niedobory białka w diecie wege | |
Tłuszcze | |
Jakie tłuszcze wybierać? | |
Niedobory tłuszczów | |
Węglowodany | |
Funcje węglowodanów | |
Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany | |
Pokarmowe źródła węglowodanów | |
Składniki mineralne potencjalnie niedoborowe w diecie wegańskiej | |
Witamina D | |
Witamina B12 | |
Żelazo | |
Wapń | |
Selen | |
Jod | |
Cynk | |
Suplementacja w diecie wegańskiej | |
Witamina D | |
Witamina B12 | |
SKŁADNIKI ANTYODŻYWCZE W DIECIE WEGAŃSKIEJ | |
Sposoby na lepszą biodostępność | |
SUPERFOODS DLA WEGAN | |
Soja | |
Kasza gryczana | |
Czosnek | |
Olej rzepakowy | |
Siemię lniane | |
Natka pietruszki | |
Jarmuż | |
Pomidory i przetwory pomidorowe | |
Awokado | |
Płatki owsiane | |
PUŁAPKI DIETY WEGAŃSKIEJ | |
Czytamy etykiety | |
Termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości | |
Skład produktu | |
Wartość odżywcza | |
JAK ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z DIETĄ ROŚLINNĄ? | |
Talerz zdrowego weganina | |
Owoce | |
Warzywa | |
Produkty zbożowe | |
Rośliny strączkowe | |
Orzechy, nasiona i pestki | |
Źródła jodu | |
Zasady ogólne | |
WEGAŃSKIE PRZYSMAKI I ZAMIENNIKI | |
Napoje roślinne | |
Masła orzechowe, migdałowe, sezamowe (tahini) | |
Tofu | |
Tempeh | |
Miso | |
Edamame | |
Seitan | |
Granulat sojowy | |
Aquafaba | |
Wegańskie sery żółte | |
Pasty warzywne | |
Tofucznica | |
Nernik | |
Tofurnik | |
PRZEPISY | |
Wiosna | |
Owsianka na wynos | |
Twarożek z tofu | |
Zielony koktajl | |
Pasta z zielonego groszku i mięty | |
Sałatka z kuskusem i szparagami | |
Sałatka à la tabbouleh | |
Sałatka z awokado | |
Sałatka z botwinki z rzodkiewkami i ogórkiem | |
Makaron z sosem z czerwonych warzyw | |
Kasza z soczewicą i pomidorami | |
Spring rollsy z warzywnym miksem | |
Sos pomarańczowo-imbirowy z kolendrą | |
Kasza bulgur ze szparagami | |
Chłodnik z botwinki | |
Kapuśniak z młodej kapusty | |
Lato | |
Bananowa owsianka z owocami jagodowymi | |
Czekoladowy budyń jaglany z malinami | |
Kakaowe babeczki z owocami | |
Sałatka ze szparagami i truskawkami | |
Pietruszkowe pesto | |
Ogórkowe guacamole | |
Pico de gallo | |
Faszerowany bakłażan | |
Ekspresowe ratatouille | |
Warzywne placki z dipem jogurtowym | |
Tagliatelle bazyliowe | |
Bulgur z warzywami curry | |
Cukiniowe spaghetti | |
Chłodnik pomidorowy | |
Chłodnik ogórkowo-orzechowy | |
Jesień | |
Koktajl bananowo-ananasowy | |
Smoothie daktylowe | |
Koktajl jarmużowy | |
Pasta z bakłażana z orzechami | |
Sałatka z dyni z sosem jogurtowo-koperkowym | |
Sałatka z brukselki i fasolki z żurawiną | |
Zupa krem z dyni | |
Krem z buraka | |
Papryka faszerowana kaszą | |
Smażone boczniaki | |
Warzywny lunchowy bowl | |
Kasza jaglana z kalafiorem | |
Chili marchewkowo-paprykowe | |
Placki z cukinii z ciecierzycą | |
Salsa pomidorowa | |
Zima | |
Rozgrzewający koktajl z pomarańczą i burakiem | |
Pudding chia na jogurcie kokosowym z owocowym musem | |
Sałatka z karmelizowanym burakiem, tofu i sosem musztardowym | |
Lunchowa sałatka z buraków i orzechów | |
Sałatka z tofu i mango | |
Sałatka z komosy ryżowej i awokado | |
Kotlety mielone z ciecierzycy | |
Kimchi – koreańska kiszonka | |
Zupa z kimchi | |
Placki z kimchi | |
Zapiekane łódeczki ziemniaczane z dipem czosnkowym | |
Zupa krem z pora i selera | |
Zupa marchewkowo-imbirowa | |
Krokiety z soczewicą i pieczarkami | |
Sos jogurtowy | |
Cały rok | |
Tofucznica | |
Domowa granola | |
Owsianka z masłem orzechowym i owocami | |
Placuszki bananowo-czekoladowe | |
Mus czekoladowy z tofu | |
Krem czekoladowy à la nutella | |
Waniliowy budyń jaglany | |
Pasta sojowa | |
Pasta z awokado | |
Paprykowy humus | |
Pasta tahini | |
Zupa krem z pomidorów | |
Pieczone kotlety z soczewicy | |
Kotlety gryczane | |
Spaghetti z pieczarkami | |
Warzywa z grilla z pesto i tofu | |
Wegański parmezan | |
Chipsy jarmużowe | |
Prażona ciecierzyca | |
Prażona soczewica | |
Kulki jaglane | |
BIBLIOGRAFIA | |