POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.
Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 250 |
Kategoria | Geriatria |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5787-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 9 |
Część I Zrozumieć starość 13 | |
1. Czym jest starzenie się organizmu? 15 | |
2. Kiedy zaczyna się starość 18 | |
3. Starzenie się społeczeństwa 20 | |
4. Postrzeganie starości | 22 |
4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia | 22 |
4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych | 25 |
5. Teorie starzenia się 29 | |
5.1. Teoria zegarowa | 29 |
5.2. Teoria błędów Orgela | 30 |
5.3. Teoria wiązań krzyżowych | 30 |
5.4. Teoria immunologiczna | 31 |
5.5. Teoria wolnych rodników | 32 |
6. Co zmienia proces starzenia? 33 | |
6.1. Układ pokarmowy | 35 |
6.2. Układ oddechowy | 36 |
6.3. Układ sercowo-naczyniowy | 36 |
6.4. Układ moczowy | 37 |
6.5. Układ odpornościowy | 37 |
6.6. Układ ruchu | 37 |
6.7. Układ nerwowy | 38 |
6.8. Układ hormonalny | 38 |
6.9. Narządy wzroku i słuchu | 38 |
6.10. Skóra | 39 |
6.11. Nowotwory | 40 |
7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów 41 | |
7.1. Wielkie zespoły geriatryczne | 41 |
7.2. Syndrom słabości | 43 |
Część II Dieta seniora 45 | |
8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku 47 | |
8.1. Psychologiczne znaczenie żywności | 47 |
8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia | 49 |
9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 52 | |
10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych 55 | |
11. Stan odżywienia 58 | |
11.1. Co wpływa na stan odżywienia osób starszych? | 58 |
11.2. Pomiary antropometryczne | 60 |
11.3. Wskaźnik WHR | 64 |
11.4. Badanie składu ciała | 65 |
11.5. Badania biochemiczne | 66 |
11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywienia | 67 |
12. Niedożywienie 69 | |
12.1. Typy niedożywienia | 70 |
12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? | 72 |
12.3. Test na ryzyko niedożywienia | 73 |
12.4. Lista kontrolna | 75 |
12.5. Konsekwencje niedożywienia | 78 |
12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych | 80 |
12.7. Zespół ponownego odżywienia | 84 |
12.8. Zaburzenia łaknienia – metody na poprawę apetytu | 85 |
13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku 88 | |
13.1. Podstawowa przemiana materii | 89 |
13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne | 91 |
13.3. Rozkład energii na posiłki | 95 |
14. Składniki odżywcze w diecie seniora 96 | |
14.1. Białka | 96 |
14.2. Tłuszcz | 98 |
14.3. Węglowodany | 100 |
14.4. Błonnik pokarmowy | 101 |
14.5. Witaminy | 104 |
14.6. Składniki mineralne | 110 |
14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole | 114 |
15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia 116 | |
15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych | 117 |
15.2. Zasada 5U | 119 |
15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych | 120 |
16. Przegląd grup produktów spożywczych 121 | |
16.1. Produkty zbożowe | 121 |
16.2. Warzywa i owoce | 122 |
16.3. Mleko i produkty mleczne | 123 |
16.4. Mięso, ryby, jaja126 | |
16.5. Tłuszcze jadalne | 129 |
17. Woda 130 | |
17.1. Rola wody w starzejącym się organizmie | 130 |
17.2. Skutki odwodnienia organizmu | 132 |
17.3. Zapotrzebowanie na wodę | 133 |
18. Higiena i bezpieczeństwo żywności | 136 |
18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności | 137 |
18.2. Rozkład produktów w lodówce | 141 |
19. Jadłospis seniora 143 | |
19.1. Śniadanie | 143 |
19.2. Drugie śniadanie | 144 |
19.3. Obiad | 145 |
19.4. Podwieczorek | 146 |
19.5. Kolacja | 146 |
19.6. Przykładowe jadłospisy | 147 |
20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 162 | |
20.1. Ocena sposobu żywienia | 163 |
20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych | 167 |
21. Żywność funkcjonalna 169 | |
21.1. Probiotyki | 172 |
21.2. Prebiotyki | 174 |
22. Suplementacja diety seniora 175 | |
23. Interakcje leków z żywnością 179 | |
23.1. Wchłanianie | 180 |
23.2. Metabolizm | 181 |
23.3. Interakcje leków z alkoholem | 182 |
24. Charakterystyka wybranych diet 184 | |
24.1. Dieta podstawowa | 184 |
24.2. Dieta łatwo strawna | 185 |
24.3. Diety o zmienionej konsystencji | 194 |
Część III Żywienie w różnych jednostkach chorobowych 205 | |
25. Choroby przewodu pokarmowego 207 | |
25.1. Jama ustna i przełyk | 207 |
25.2. Choroba refluksowa | 215 |
25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka | 219 |
25.4. Choroba wrzodowa | 222 |
25.5. Nieżyt jelit | 225 |
25.6. Zaparcia nawykowe | 231 |
25.7. Wzdęcia | 238 |
25.8. Zespół jelita drażliwego | 240 |
25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit243 | |
26. Choroby wątroby 248 | |
27. Choroby dróg żółciowych | 253 |
27.1 Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych | 253 |
27.2. Kamica żółciowa | 255 |
28. Choroby zapalne trzustki 258 | |
28.1. Ostre zapalenie trzustki | 258 |
28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki | 260 |
29. Choroby metaboliczne 263 | |
29.1. Cukrzyca i insulinooporność | 263 |
29.2. Dna moczanowa | 272 |
29.3. Otyłość osób starszych | 274 |
30. Choroby serca i naczyń 285 | |
30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca | 285 |
30.2. Nadciśnienie tętnicze | 293 |
31. Udar mózgu | 298 |
32. Choroby nerek i dróg moczowych | 301 |
32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek | 302 |
32.2. Przewlekła choroba nerek | 304 |
32.3. Kamice układu moczowego | 312 |
32.4. Nietrzymanie moczu | 315 |
33. Choroby układu ruchu | 321 |
33.1. Osteoporoza | 321 |
33.2. Sarkopenia | 324 |
34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku | 331 |
34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych331 | |
34.2. Cechy treningu zdrowotnego | 333 |
34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów | 336 |
35. Choroby nowotworowe | 341 |
35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów | 341 |
35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku | 343 |
35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego | 346 |
36. Choroby neurodegeneracyjne | 350 |
36.1. Choroba Parkinsona | 350 |
36.2. Choroba Alzheimera356 | |
36.3. Demencja | 357 |
37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym | 367 |
37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem | 368 |
37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych | 370 |
38. Żywienie osób ze stomią | 372 |
Piśmiennictwo | 378 |
Skorowidz | 389 |