Dieta seniora

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

50,40  84,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 84,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 50,40 zł  


50,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę.


Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.


Książkę kierujemy do wszystkich seniorów, członków ich rodzin i opiekunów, a także pielęgniarek, lekarzy, dietetyków, pracowników placówek opieki krótko- i długoterminowej i wszystkich innych, którzy pragną dowiedzieć się w jaki sposób, za pomocą racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia opóźnić procesy starzenia, zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego osób, a także jak zachować siły i witalność, by jak najdłużej cieszyć się niezależnym życiem i sprawnością fizyczną.


Rok wydania2019
Liczba stron250
KategoriaGeriatria
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5787-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     9
  Część I Zrozumieć starość 13
    1. Czym jest starzenie się organizmu? 15
    2. Kiedy zaczyna się starość 18
    3. Starzenie się społeczeństwa 20
  4. Postrzeganie starości    22
    4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia    22
    4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych    25
  5. Teorie starzenia się 29
    5.1. Teoria zegarowa    29
    5.2. Teoria błędów Orgela    30
    5.3. Teoria wiązań krzyżowych    30
    5.4. Teoria immunologiczna    31
    5.5. Teoria wolnych rodników    32
  6. Co zmienia proces starzenia? 33
    6.1. Układ pokarmowy    35
    6.2. Układ oddechowy    36
    6.3. Układ sercowo-naczyniowy    36
    6.4. Układ moczowy    37
    6.5. Układ odpornościowy    37
    6.6. Układ ruchu    37
    6.7. Układ nerwowy    38
    6.8. Układ hormonalny    38
    6.9. Narządy wzroku i słuchu    38
    6.10. Skóra    39
    6.11. Nowotwory    40
  7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów 41
    7.1. Wielkie zespoły geriatryczne    41
    7.2. Syndrom słabości    43
  Część II Dieta seniora 45
  8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku 47
    8.1. Psychologiczne znaczenie żywności    47
    8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia    49
  9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 52
  10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych 55
  11. Stan odżywienia 58
    11.1. Co wpływa na stan odżywienia osób starszych?    58
    11.2. Pomiary antropometryczne    60
    11.3. Wskaźnik WHR    64
    11.4. Badanie składu ciała    65
    11.5. Badania biochemiczne    66
    11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywienia    67
  12. Niedożywienie 69
    12.1. Typy niedożywienia     70
    12.2. Jak rozpoznać niedożywienie?    72
    12.3. Test na ryzyko niedożywienia    73
    12.4. Lista kontrolna    75
    12.5. Konsekwencje niedożywienia    78
    12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych    80
    12.7. Zespół ponownego odżywienia    84
    12.8. Zaburzenia łaknienia – metody na poprawę apetytu    85
  13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku 88
    13.1. Podstawowa przemiana materii    89
    13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne    91
    13.3. Rozkład energii na posiłki    95
  14. Składniki odżywcze w diecie seniora 96
    14.1. Białka    96
    14.2. Tłuszcz    98
    14.3. Węglowodany    100
    14.4. Błonnik pokarmowy    101
    14.5. Witaminy    104
    14.6. Składniki mineralne    110
    14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole    114
  15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia 116
    15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych    117
    15.2. Zasada 5U    119
    15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych    120
  16. Przegląd grup produktów spożywczych 121
    16.1. Produkty zbożowe    121
    16.2. Warzywa i owoce    122
    16.3. Mleko i produkty mleczne    123
    16.4. Mięso, ryby, jaja126
    16.5. Tłuszcze jadalne    129
  17. Woda 130
    17.1. Rola wody w starzejącym się organizmie    130
    17.2. Skutki odwodnienia organizmu    132
    17.3. Zapotrzebowanie na wodę    133
  18. Higiena i bezpieczeństwo żywności     136
    18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności    137
    18.2. Rozkład produktów w lodówce    141
  19. Jadłospis seniora 143
    19.1. Śniadanie    143
    19.2. Drugie śniadanie    144
    19.3. Obiad    145
    19.4. Podwieczorek    146
    19.5. Kolacja    146
    19.6. Przykładowe jadłospisy    147
  20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 162
    20.1. Ocena sposobu żywienia    163
    20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych    167
  21. Żywność funkcjonalna 169
    21.1. Probiotyki    172
    21.2. Prebiotyki    174
  22. Suplementacja diety seniora 175
  23. Interakcje leków z żywnością 179
    23.1. Wchłanianie    180
    23.2. Metabolizm    181
    23.3. Interakcje leków z alkoholem    182
  24. Charakterystyka wybranych diet 184
    24.1. Dieta podstawowa    184
    24.2. Dieta łatwo strawna    185
    24.3. Diety o zmienionej konsystencji    194
  Część III Żywienie w różnych jednostkach chorobowych 205
  25. Choroby przewodu pokarmowego 207
    25.1. Jama ustna i przełyk    207
    25.2. Choroba refluksowa    215
    25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka    219
    25.4. Choroba wrzodowa    222
    25.5. Nieżyt jelit    225
    25.6. Zaparcia nawykowe    231
    25.7. Wzdęcia    238
    25.8. Zespół jelita drażliwego    240
    25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit243
  26. Choroby wątroby 248
  27. Choroby dróg żółciowych     253
    27.1 Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych    253
    27.2. Kamica żółciowa    255
  28. Choroby zapalne trzustki 258
    28.1. Ostre zapalenie trzustki    258
    28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki    260
  29. Choroby metaboliczne 263
    29.1. Cukrzyca i insulinooporność    263
    29.2. Dna moczanowa    272
    29.3. Otyłość osób starszych    274
  30. Choroby serca i naczyń 285
    30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca     285
    30.2. Nadciśnienie tętnicze    293
  31. Udar mózgu    298
  32. Choroby nerek i dróg moczowych    301
    32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek     302
    32.2. Przewlekła choroba nerek    304
    32.3. Kamice układu moczowego    312
    32.4. Nietrzymanie moczu    315
  33. Choroby układu ruchu    321
    33.1. Osteoporoza    321
    33.2. Sarkopenia     324
  34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku    331
    34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych331
    34.2. Cechy treningu zdrowotnego    333
    34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów    336
  35. Choroby nowotworowe    341
    35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów    341
    35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku    343
    35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego    346
  36. Choroby neurodegeneracyjne    350
    36.1. Choroba Parkinsona    350
    36.2. Choroba Alzheimera356
    36.3. Demencja    357
  37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym     367
    37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem    368
    37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych    370
  38. Żywienie osób ze stomią    372
  Piśmiennictwo    378
  Skorowidz    389
RozwińZwiń