INNE EBOOKI AUTORA
Format:
ibuk
Marketing należy do nowych zjawisk społeczno-gospodarczych w Polsce, które wiążą się z powrotem Polski do gospodarki wolnorynkowej. W okresie, jaki upłynął od 1989 r., marketing w Polsce rozwinął się i umocnił. Stanowi ważny czynnik w procesie rozwoju społeczno-gospodarczego kraju i wzmacnia konkurencyjność tych podmiotów, które lepiej realizują zarządzanie marketingowe. Marketing produktów spożywczych jest bardzo ważny. Jego znaczenie społeczne i gospodarcze wynika z tego, że żywność stanowi najważniejszą grupę towarową artykułów konsumpcyjnych. Stąd rynek żywnościowy jest najważniejszym rynkiem branżowym interesującym konsumentów. Marketing aktywnie uczestniczy w procesie dynamicznych zmian zachodzących na rynku spożywczym.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 290 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-549-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Rozdział 1. Zarys teorii marketingu oraz jego znaczenie na rynku żywnościowym 11 | |
1.1. Zarys teorii marketingu | 11 |
1.2. Rodzaje marketingu | 16 |
1.3. Istota marketingu produktów spożywczych | 22 |
Rozdział 2. Wybrane informacje o konsumpcji żywności 25 | |
2.1. Zachowanie się konsumentów na rynku | 25 |
2.2. Zachowanie się przedsiębiorstw na rynku | 30 |
2.3. Dokonywanie zakupu | 32 |
Rozdział 3. Rola marketingu w kształtowaniu konsumpcji żywności 36 | |
3.1. Czynniki kształtujące poziom spożycia żywności | 36 |
3.2. Konsumenckie kryteria oceny żywności | 40 |
3.2.1. Uwagi wstępne | 40 |
3.2.2. Konsumenckie kryteria oceny jakości mięsa | 43 |
3.2.3. Konsumenckie kryteria oceny produktów mleczarskich | 46 |
3.3. Wpływ marketingu na konsumpcję | 48 |
Rozdział 4. Informacje marketingowe na rynku żywnościowym 51 | |
4.1. Źródła informacji marketingowych i ich charakterystyka | 51 |
4.2. Systemy informacji marketingowej | 55 |
4.3. Przepływ informacji w biznesie | 58 |
4.4. Informacja w agrobiznesie | 59 |
Rozdział 5. Badania marketingowe 64 | |
5.1. Istota, cel i zadania badań marketingowych | 64 |
5.2. Rodzaje i metody badań marketingowych | 70 |
5.3. Przykładowe rozwiązania w zakresie badań marketingowych | 74 |
5.4. Analiza rozwoju | 78 |
Rozdział 6. Produkt jako instrument marketingu artykułów spożywczych 83 | |
6.1. Istota produktu i jego rozwój | 83 |
6.2. Zarządzanie produktem | 90 |
6.3. Wybrane problemy zarządzania produktami spożywczymi | 94 |
6.4. Konkurencyjność produktów | 97 |
Rozdział 7. Polityka cenowa | 104 |
7.1. Ceny w gospodarce rynkowej | 104 |
7.2. Posługiwanie się cenami w marketingu | 106 |
7.3. Strategie cenowe | 110 |
7.4. Strategia ceny nowego produktu | 111 |
7.5. Ceny psychologiczne | 112 |
7.6. Polityka cenowa firmy | 113 |
7.7. Ceny jako instrument marketingu żywności | 115 |
Rozdział 8. Dystrybucja żywności | 117 |
8.1. Dystrybucja jako instrument marketingu | 117 |
8.2. Zarządzanie sprzedażą126 | |
Rozdział 9. Promocja produktów spożywczych 130 | |
9.1. Promocja mix i jej instrumenty | 130 |
9.2. Opracowywanie reklamy | 136 |
9.3. Budżet promocji i reklamy | 139 |
9.4. Degustacje jako szczególny instrument promocji produktów spożywczych | 142 |
Rozdział 10. Marketing we współczesnym przedsiębiorstwie 148 | |
10.1. Ewolucja podejścia do wykorzystania marketingu w zarządzaniu firmą | 148 |
10.2. Najważniejsze trendy w funkcjonowaniu współczesnych firm | 152 |
10.3. Wybrane kierunki rozwoju współczesnego marketingu | 155 |
Rozdział 11. Strategia i taktyka marketingu produktów spożywczych 160 | |
11.1. Charakterystyka strategii i taktyki marketingu | 160 |
11.2. Cele marketingowe | 163 |
11.3. Rodzaje strategii marketingowych | 166 |
11.4. Taktyka marketingowa | 170 |
Rozdział 12. Marketing w rolnictwie | 173 |
12.1. Marketing w gospodarstwach rolnych | 173 |
12.2. Gospodarstwo rolne jako system marketingowy | 179 |
12.3. Marketing ekologiczny | 186 |
Rozdział 13. Marketing w przemyśle spożywczym | 188 |
13.1. Komórki organizacyjne ds. marketingu w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego i jego zadania | 188 |
13.2. Stan marketingu w przemyśle spożywczym | 195 |
Rozdział 14. Marketing w handlu żywnością | 200 |
14.1. Marketing w handlu detalicznym | 200 |
14.2. Marketing w handlu hurtowym | 205 |
14.3. Funkcje marketingowe sklepów firmowych | 207 |
Rozdział 15. Marketing w gastronomii | 212 |
15.1. Uwagi wstępne | 212 |
15.2. Produkt – usługa w gastronomii | 213 |
15.3. Ceny w gastronomii | 220 |
15.4. Dystrybucja produktów i usług w gastronomii | 227 |
15.5. Działania promocyjne w gastronomii | 231 |
15.6. Personel i jego znaczenie w placówkach gastronomicznych | 236 |
Rozdział 16. Neuromarketing produktów spożywczych i gastronomii 240 | |
16.1. Teoretyczne podstawy neuromarketingu | 240 |
16.2. Manipulacje zachowaniami konsumentów za pośrednictwem zmysłów | 242 |
16.3. Cele marketingu sensorycznego | 245 |
16.4. Strategie neuromarketingu i ich praktyczne wykorzystanie | 247 |
16.5. Skuteczność marketingu sensorycznego | 252 |
16.6. Multisensoryczność w neuromarketingu | 253 |
16.7. Wykorzystanie nowych technologii w neuromarketingu | 255 |
Rozdział 17. Marketing w Internecie 258 | |
17.1. Rozwój usług i możliwości Internetu | 258 |
17.2. Internet w działalności marketingowej firm | 260 |
17.2.1. Produkt w Internecie | 260 |
17.2.2. Dystrybucja przez Internet | 261 |
17.2.3. Polityka cen w sprzedaży za pośrednictwem Internetu | 263 |
17.2.4. Promocja w Internecie | 264 |
17.3. Koszty związane z marketingiem internetowym | 269 |
Rozdział 18. Marketing wybranych produktów spożywczych 271 | |
18.1. Marketing mięsa i przetworów mięsnych | 271 |
18.2. Marketing produktów mleczarskich | 275 |
18.3. Marketing owoców i warzyw | 278 |
18.4. Marketing cukru | 280 |
Literatura | 284 |
Spis rysunków | 289 |
Spis tabel | 289 |