POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 128 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5693-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dieta oczyszczająca i regeneracyjna
do koszyka
Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie
do koszyka
Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie
do koszyka
Dieta antymiażdżycowa
do koszyka
Dieta antynowotworowa i metody leczenia
do koszyka
Dieta antyrakowa
do koszyka
Dieta antyreumatyczna
do koszyka
Spis treści
WPROWADZENIE | 9 |
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA | 11 |
Co to jest histamina? | 12 |
Diaminooksydaza | 14 |
Definicja nietolerancji histaminy | 16 |
Rozpoznanie nietolerancji histaminy | 17 |
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH | 21 |
Podstawowe informacje | 22 |
Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? | 23 |
Wyroby z mleka i sery | 24 |
Czekolada | 26 |
Mięso i wyroby mięsne | 26 |
Ryby i produkty rybne | 27 |
Ocet | 28 |
Owoce i warzywa | 29 |
Alkohol | 30 |
Aminy biogenne | 31 |
Uwalniacze histaminy | 33 |
Dodatki spożywcze | 35 |
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY | 37 |
Dorośli | 38 |
Dzieci | 38 |
Leki | 41 |
Nietolerancja środków cieniujących | 41 |
Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne | 42 |
Histamina w ciąży | 43 |
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ? | 44 |
Tolerowane produkty spożywcze | 46 |
Nietolerowane produkty spożywcze | 47 |
Produkty spożywcze – tabela wymienników | 49 |
PRZEPISY | 51 |
Podstawowe informacje o gotowaniu | 52 |
Zupy | 58 |
Sałatki | 67 |
Dania główne | 72 |
Desery | 94 |
Ciasta i torty | 100 |
Ciasteczka | 106 |
Pasty do pieczywa | 112 |
Literatura źródłowa | 117 |
DODATEK | 118 |
Leki | 118 |
Dodatki spożywcze, symbole E | 121 |