EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności. Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych. Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 232 |
Kategoria | Onkologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6559-6 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 11 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 11 |
Składniki pokarmowe | 12 |
Białka | 12 |
Tłuszcze | 13 |
Węglowodany | 14 |
Błonnik | 15 |
Witaminy | 16 |
Witamina A | 17 |
Witamina E | 17 |
Witamina K | 17 |
Witamina C | 18 |
Witaminy z grupy B | 18 |
Witamina PP | 19 |
Składniki mineralne | 19 |
Wapń | 19 |
Magnez | 20 |
Żelazo | 20 |
Cynk | 20 |
Miedź | 21 |
Selen | 21 |
Chrom | 21 |
Sod i potas | 21 |
Równowaga kwasowo-zasadowa | 22 |
Woda | 22 |
Zasady zdrowego żywienia | 23 |
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia | 27 |
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych | 30 |
Produkty zbożowe | 30 |
Pieczywo | 31 |
Otręby | 31 |
Kiełki | 32 |
Mąka | 32 |
Kasze | 33 |
Muesli | 33 |
Całe ziarno — pszenica | 33 |
Makarony | 34 |
Nasiona roślin strączkowych | 34 |
Mleko | 35 |
Mleko kozie | 36 |
Sery | 36 |
Tofu | 36 |
Ziemniaki | 36 |
Bataty (słodkie ziemniaki) | 37 |
Warzywa i owoce | 37 |
Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób | |
nowotworowych | 38 |
Tłuszcze | 42 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 43 |
Jaja | 43 |
Cukier i słodycze | 43 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 44 |
Miary gospodarcze | 44 |
Naczynia kuchenne | 44 |
Konserwowanie i przechowywanie żywności | 49 |
Sposoby przyrządzania potraw | 50 |
Obróbka wstępna surowca | 50 |
Obróbka cieplna | 51 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 54 |
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu | |
chorób nowotworowych | 55 |
Przyprawy ziołowe | 55 |
Warzywa przyprawowe | 59 |
Przyprawy korzenne | 61 |
Żywienie a choroby nowotworowe | 63 |
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe | |
metody leczenia | 64 |
Przykłady tygodniowych jadłospisów | 69 |
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię | 77 |
Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych | 77 |
Dieta w chemioterapii | 78 |
Zapalenie jamy ustnej | 79 |
Nudności i wymioty | 81 |
Zaparcia | 82 |
Biegunka | 84 |
Dieta w radioterapii | 85 |
Część szczegółowa | 88 |
Napoje | 88 |
Uwagi ogólne | 88 |
Przepisy | 89 |
Chleb domowy | 97 |
Uwagi ogólne | 97 |
Przepisy | 97 |
Dodatki do pieczywa | 103 |
Uwagi ogólne | 103 |
Przepisy | 103 |
Zupy | 108 |
Uwagi ogólne | 108 |
Przygotowanie wywaru z warzyw | 108 |
Przygotowanie wywaru z owoców | 109 |
Przygotowanie zup mlecznych | 109 |
Przygotowanie głównego składnika | 109 |
Podprawianie zup | 109 |
Przyprawianie zup | 110 |
Zakwasy | 110 |
Przepisy | 111 |
Dodatki do zup | 124 |
Przepisy | 124 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb | 129 |
Uwagi ogólne | 129 |
Obróbka wstępna mięsa | 130 |
Obróbka właściwa (termiczna) | 130 |
Przepisy | 131 |
Potrawy z mięsa cielęcego | 131 |
Potrawy z drobiu i dziczyzny | 140 |
Potrawy z ryb | 143 |
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb | 150 |
Uwagi ogólne | 150 |
Przepisy | 151 |
Potrawy jarskie | 170 |
Uwagi ogólne | 170 |
Przepisy | 171 |
Potrawy z warzyw i ziemniaków | 184 |
Uwagi ogólne | 184 |
Obróbka wstępna | 185 |
Obróbka termiczna | 186 |
Surówki | 186 |
Sałatki | 187 |
Warzywa gotowane | 187 |
Przepisy | 188 |
Surówki | 188 |
Sałatki | 198 |
Warzywa gotowane | 203 |
Potrawy z ziemniaków | 206 |
Sosy | 208 |
Uwagi ogólne | 208 |
Przepisy | 209 |
Sosy zimne | 209 |
Sosy gorące | 211 |
Sosy do potraw słodkich | 215 |
Desery | 216 |
Uwagi ogólne | 216 |
Przepisy | 217 |
Piśmiennictwo | 224 |
Spis potraw | |