POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Zrozumienie i wykorzystanie w praktyce wyników badań laboratoryjnych jest jedną z bardzo ważnych umiejętności każdego dietetyka. Dzięki tej publikacji Czytelnicy mogą poznać aktualny stan wiedzy dotyczący zarówno diagnostyki, jak i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych z uwzględnieniem rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych. W każdym rozdziale zawarto definicję danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki i zasady interpretacji wyników badań oraz zalecenia dotyczące wyboru optymalnej diety z uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki odżywcze. Obecne, zaktualizowane wydanie zostało rozszerzone nie tylko o najnowsze rekomendacje, lecz także praktyczne wskazania właściwego żywienia dotyczące poszczególnych chorób oraz zagadnienia towarzyszące zaburzeniom odżywiania związanym zarówno z utratą masy ciała, jak i jej wzrostem.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 430 |
Kategoria | Diagnostyka laboratoryjna |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23288-7 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa XI | |
I. WSTĘP | 1 |
1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal | 1 |
1.1. Krew jako materiał diagnostyczny | 1 |
1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny | 3 |
1.3. Inne materiały diagnostyczne | 3 |
2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal | 5 |
2.1. Zmienność biologiczna | 5 |
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych | 7 |
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal | 9 |
II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I STANÓW KLINICZNYCH | 11 |
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 11 |
4.1. Definicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych | 11 |
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych | 16 |
4.2.1. Ocena składu elektrolitowego osocza krwi | 16 |
4.2.2. Luka anionowa | 19 |
4.2.3. Osmolalność surowicy i moczu | 19 |
4.2.4. Stężenie białka w surowicy krwi | 20 |
4.2.5. Morfologia krwi obwodowej | 20 |
4.2.6. Badanie ogólne moczu | 20 |
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny | 22 |
4.3.1. Bilans wodny, rodzaje wód | 22 |
4.3.2. Postępowanie przy odwodnieniu/przewodnieniu | 27 |
5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 29 |
5.1. Definicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej | 29 |
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej | 32 |
5.2.1. Gazometria i równowaga kwasowo-zasadowa krwi | 34 |
5.2.2. Stężenie elektrolitów | 36 |
5.2.3. Luka anionowa | 37 |
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej | 37 |
6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 41 |
6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych | 41 |
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) | 41 |
6.1.2. Niedobory składników mineralnych | 45 |
6.1.3. Niedobory witamin | 51 |
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych | 57 |
6.2.1. Morfologia krwi obwodowej | 57 |
6.2.2. Wskaźniki biochemiczne niedoboru wapnia | 64 |
6.2.3. Wskaźniki biochemiczne niedoboru fosforu | 66 |
6.2.4. Wskaźniki biochemiczne niedoboru magnezu | 67 |
6.2.5. Wskaźniki biochemiczne niedoboru żelaza | 67 |
6.2.6. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru pierwiastków śladowych | 69 |
6.2.7. Diagnostyka laboratoryjna niedoboru witamin | 70 |
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych | 72 |
6.3.1. Niedobory wybranych składników pokarmowych a niedokrwistość | 72 |
6.3.2. Makro- i mikroelementy | 80 |
6.3.3. Witaminy | 96 |
7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 113 |
7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie | 113 |
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia | 117 |
7.2.1. Stężenie albuminy w surowicy krwi | 117 |
7.2.2. Stężenie prealbuminy (transtyretyny) w surowicy krwi | 118 |
7.2.3. Stężenie transferyny w surowicy krwi | 118 |
7.2.4. Białko wiążące retinol (RBP) | 119 |
7.2.5. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) | 119 |
7.2.6. Całkowita liczba limfocytów (CLL) | 119 |
7.2.7. Wyliczane wskaźniki stanu niedożywienia | 119 |
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu | 120 |
7.3.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe drogą sztuczną | 129 |
7.3.2. Żywienie pozajelitowe | 130 |
8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 135 |
8.1. Definicja i powikłania otyłości | 135 |
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań | 141 |
8.2.1. Profil lipidowy | 141 |
8.2.2. Glikemia | 142 |
8.2.3. Aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT) i asparaginianowej (AST) | 143 |
8.2.4. Diagnostyka zaburzeń funkcji tarczycy u osób otyłych | 143 |
8.2.5. Diagnostyka zaburzeń funkcji nadnerczy u osób otyłych | 143 |
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości | 146 |
9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz | 153 |
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała | 153 |
9.1.1. Anoreksja | 153 |
9.1.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA) | 156 |
9.1.3. Ortoreksja | 157 |
9.1.4. Bulimia | 159 |
9.1.5. Bigoreksja | 161 |
9.1.6. ARFID | 162 |
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała | 163 |
9.2.1. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED) | 163 |
9.2.2. Syndrom jedzenia nocnego (NES) | 165 |
9.2.3. Uzależnienie od jedzenia | 166 |
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania | 167 |
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania | 171 |
9.4.1. Anoreksja | 171 |
9.4.2. Syndrom gotowości anorektycznej (SGA) | 174 |
9.4.3. Ortoreksja | 175 |
9.4.4. Bulimia | 176 |
9.4.5. Bigoreksja | 178 |
9.4.6. ARFID | 178 |
9.4.7. Zespół kompulsywnego jedzenia (BED) | 179 |
9.4.8. Syndrom jedzenia nocnego (NES) | 181 |
9.4.9. Uzależnienie od jedzenia | 181 |
10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 185 |
10.1. Cukrzyca typu 2 | 185 |
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 | 185 |
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 | 188 |
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 | 196 |
10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej | 206 |
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii | 206 |
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii | 210 |
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej | 214 |
10.3. Dna moczanowa | 225 |
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej | 225 |
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej | 229 |
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej | 233 |
10.4. Osteoporoza | 238 |
10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy | 238 |
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy | 242 |
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie | 248 |
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 259 |
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego | 259 |
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego | 259 |
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego | 262 |
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego | 266 |
11.2. Przewlekła niewydolność serca | 272 |
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca | 272 |
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca | 275 |
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca | 278 |
11.3. Nadciśnienie tętnicze | 282 |
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) | 282 |
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących | 286 |
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym | 289 |
12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 296 |
12.1. Choroby trzustki | 296 |
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki | 296 |
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki | 302 |
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki | 307 |
12.2. Choroby wątroby | 316 |
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych | 316 |
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych | 325 |
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych | 332 |
13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 344 |
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek | 344 |
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek | 344 |
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek | 349 |
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek | 360 |
13.2. Kamica nerkowa | 376 |
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej | 376 |
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej | 379 |
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej | 382 |
14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 389 |
14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy | 389 |
14.1.1. Niedoczynność tarczycy | 390 |
14.1.2. Choroba Hashimoto | 391 |
14.1.3. Nadczynność tarczycy | 393 |
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy | 394 |
14.2.1. TSH | 395 |
14.2.2. Wolna tyroksyna (fT4) | 395 |
14.2.3. Wolna trijodotyronina (fT3) | 396 |
14.2.4. Przeciwciała przeciwtarczycowe | 396 |
14.2.5. Kalcytonina | 397 |
14.2.6. Tyreoglobulina | 397 |
14.2.7. Stężenie cholesterolu całkowitego | 398 |
14.2.8. Wydalanie jodu z moczem | 398 |
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy | 399 |
14.3.1. Niedoczynność tarczycy | 399 |
14.3.2. Nadczynność tarczycy | 404 |
Skorowidz | 407 |