INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Monografia stanowi część cyklu prac poświęconych wyzwaniom w obszarze nauki i praktyki zarządzania oraz jakości w przemyśle piwowarskim, ze szczególnym uwzględnieniem sektora piwowarstwa rzemieślniczego, dynamicznie rozwijającego się w Polsce i na świecie. W opracowaniu zaprezentowano tło rozwoju przedsiębiorczości rzemieślniczej w branży piwowarskiej – produktu wraz z technologią jego produkcji – oraz zwrócono uwagę na problem oceny jakości piwa będącego wytworem browarów rzemieślniczych.
Dla zrozumienia istoty piwowarstwa rzemieślniczego oraz jego znaczenia w wymiarze społecznym i ekonomicznym dokonano analizy istoty produktu i jego historii. Zaprezentowano specyfikę piwa, zwracając uwagę na surowce niezbędne do jego produkcji oraz cechy charakterystyczne i etapy procesu technologicznego. Przedstawiono zarys dziejów piwowarstwa w Polsce i na świecie z uwzględnieniem jego znaczenia ekonomicznego oraz wyłaniających się wyzwań dla praktyki i teorii zarządzania. Przybliżono zagadnienia dotyczące jakości piwa rzemieślniczego, która ma kluczowe znaczenie w zarządzaniu ukierunkowanym na satysfakcję klienta i w rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 122 |
Kategoria | Historia kultury |
Wydawca | Politechnika Częstochowska |
ISBN-13 | 978-83-7193-784-2 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | |
Rozdział | 1 |
Specyfika piwa jako produktu na rynku piwowarstwa rzemieślniczego | |
1.1. Istota piwa | |
1.2. Surowce niezbędne do produkcji piwa i ich specyfika jako fundament cech produktu wytwarzanego przez branżę piwowarstwa rzemieślniczego | |
1.3. Proces produkcyjny | |
1.4. Wyzwania technologiczne w produkcji piwa bezalkoholowego jako odpowiedź piwowarstwa rzemieślniczego na zapotrzebowanie rynku | |
Rozdział | 2 |
Rozwój piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce i na świecie | |
2.1. Geneza piwowarstwa | |
2.2. Początki piwowarstwa europejskiego | |
2.3. Społeczno-gospodarcze aspekty dziejów piwa na świecie | |
2.4. Produkcja piwa w Polsce | |
2.5. Rozwój polskiej branży piwowarskiej po 1989 roku | |
2.6. Gospodarcze znaczenie sektora piwowarskiego | |
Rozdział | 3 |
Jakość piwa rzemieślniczego – zarządzanie w kierunku satysfakcji klienta | |
3.1. Główne przesłanki wyzwań w zakresie jakości w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego jako tło rozwoju branży | |
3.2. Analiza sensoryczna jako wyznacznik rozwoju oraz kierunku w zarządzaniu jakością i produkcją w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego | |
3.3. Praktyczne aspekty analizy sensorycznej piwa rzemieślniczego w Polsce | |
Podsumowanie | |
Literatura | |
Załącznik | 1 |