POLECAMY
-33%
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Analizując współczesne tendencje w sektorze agrobiznesu, dostrzec można, że zarówno rolnictwo, jak i cały przemysł spożywczy realizują nie tylko cel produkcyjny, ale pełnią również funkcje środowiskowe, społeczne, socjalne czy kulturowe. Śledząc zachowania konsumentów na rynku artykułów rolno-spożywczych, a także możliwości wytwórcze producentów, można stwierdzić, że istnieje zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości, posiadające unikatowe walory smakowe i odżywcze udostępniane w sposób bezpośredni, z zachowaniem w ten sposób świeżości i nieprzetworzonego charakteru. Tendencje w sektorze agrobiznesu, które wskazują na reorganizację konwencjonalnych łańcuchów dostaw, powrót do bezpośrednich relacji pomiędzy producentem a konsumentem i regionalizację produkcji żywności, są nazywane lokalnymi systemami żywnościowymi (ang. Local Food Systems). Pojęcie to, utożsamiane jest z krótkimi łańcuchami dostaw, alternatywnymi systemami żywnościowymi, lokalną produkcją czy sprzedażą bezpośrednią. Głównym przedmiotem badań prezentowanych w niniejszej monografii są podmioty funkcjonujące w ramach krótkich łańcuchów dostaw, zajmujące się produkcją, przetwórstwem lub sprzedażą produktów pochodzenia zwierzęcego, oraz determinanty ich przestrzennej koncentracji. Przeprowadzone badania pozwalają na doskonalenie koncepcji rozwoju działalności w ramach lokalnych systemów żywnościowych w układach przestrzennych, a także dostarczają informacji o czynnikach warunkujących działalność lokalną w danym regionie.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 184 |
Kategoria | Logistyka |
Wydawca | Uniwersytet Przyrodniczo Humanistyczny w Siedlcach |
ISBN-13 | 978-83-671-6267-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje