POLECAMY
Autor:
Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka
Wydawca:
Format:
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:
wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.
Adresaci:
Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".
prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow
"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".
prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".
prof. dr hab. Iwona Wawer
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-264-5509-4 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów str. | 7 |
Wstęp str. | 13 |
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia str. | 15 |
Dział I | |
Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych str. | 25 |
Dział II | |
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności str. | 351 |
Rozdział 1. Przepisy ogólne str. | 351 |
Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze str. | 369 |
Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki str. | 402 |
Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności str. | 420 |
Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym str. | 433 |
Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego str. | 452 |
Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności str. | 512 |
Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu str. | 543 |
Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe str. | 589 |
Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe str. | 607 |
Rozdział 11. Znakowanie żywności str. | 625 |
Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne str. | 690 |
Dział III | |
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością str. | 732 |
Dział IV | |
Wymagania higieniczne str. | 748 |
Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych str. | 748 |
Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów str. | 783 |
Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny str. | 835 |
Dział V | |
Urzędowe kontrole żywności str. | 879 |
Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności str. | 879 |
Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne str. | 958 |
Rozdział 3. System RASFF str. | 988 |
Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia str. | 992 |
Dział VI | |
Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności str. | 997 |
Dział VII | |
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze str. | 1028 |
Dział VIII | |
Przepisy karne i kary pieniężne str. | 1063 |
Rozdział 1. Przepisy karne str. | 1094 |
Rozdział 2. Kary pieniężne str. | 1143 |
Dział IX | |
Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe str. | 1168 |
Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących str. | 1168 |
Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe str. | 1168 |
Bibliografia str. | 1181 |
Indeks terminów str. | 1201 |
O autorach str. | 1215 |