Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

1 opinia

Redakcja:

Anatol Panasiuk

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

101,40  169,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 169,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 101,40 zł  


101,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płciowym i pokarmowym. Koegzystencja drobnoustrojów z człowiekiem modyfikuje jego metabolizm, odporność, a także wpływa na predys¬pozycje występowania różnych chorób. Znaczna większość drobnoustrojów nie jest w stanie pokonać bariery odporności, jednak części udaje się wniknąć do organizmu. Najbardziej różnorodny jest mikrobiom przewodu pokarmowego. Występuje w nim ponad 1000 gatunków bakterii oraz wiele gatunków archeonów, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Są wśród nich drobnoustroje niechorobotwórcze, ale też i takie, które wywołują uszkodzenie oraz choroby jelit. U zdrowego człowieka mikrobiom je¬litowy pozostaje w równowadze i uczestniczy w wielu ważnych procesach życiowych, jak trawienie, przyswajanie związków odżywczych, jest też źródłem witamin oraz substancji, które chronią organizm przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwór¬czych.
To obszerne opracowanie, przygotowane przez wybitnych polskich specjalistów. W sposób przejrzysty i praktyczny dostarczające dużą dawkę aktualnej wiedzy zawierające informacje z pogranicza fizjologii, chorób zakaźnych, mikrobiologii oraz gastroenterologii, pediatrii, geriatrii, intensywnej terapii, dietetyki czy medycyny podróży.
Z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej.


Rok wydania2018
Liczba stron485
KategoriaChoroby wewnętrzne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5635-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  ROZDZIAŁ    1
  Fizjologiczne mechanizmy motoryki i wydzielania żołądka i jelit Tomasz Brzozowski     1
  1.1. Wprowadzenie     1
  1.2. Neurogenna i endokrynna regulacja przyjmowania pokarmu     2
  1.3. Aktywność mioelektryczna i motoryczna żołądka     3
  1.4. Wydzielanie żołądkowe i jego nerwowo-hormonalna kontrola     5
  1.5. Regulacja wydzielania żołądkowego     8
  1.6. Aktywność elektryczna, czynności motoryczne i wydzielnicze jelit     11
  Piśmiennictwo     13
  ROZDZIAŁ 2    15
  Mikrobiota jelitowa Anatol Panasiuk     15
  2.1. Mikrobiota przewodu pokarmowego     16
  2.2. Rola mikrobioty jelitowej w procesach fizjologicznych     20
  2.3. Badania mikrobioty jelitowej     22
  2.4. Dysbioza     23
  2.5. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego     25
    2.5.1. Diagnostyka     27
    2.5.2. Objawy     28
    2.5.3. Leczenie     29
    2.5.4. Dieta     29
    2.5.5. Modulacja mikrobioty – antybiotykoterapia     30
  2.6. Mikrobiota jelitowa z zespół jelita nadwrażliwego     31
    2.6.1. Leczenie     32
  2.7. Mikrobiota w zaburzeniach metabolicznych (otyłość/cukrzyca)     32
  2.8. Mikrobiota w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby     33
    2.8.1. Mechanizmy uczestniczące w oddziaływaniu mikrobioty na NAFLD     34
    2.8.2. Modyfikacje mikrobioty w NAFLD     36
  2.9. Mikrobiota w nieswoistych chorobach zapalnych jelit     36
  2.10. Mikrobiota a rak jelita grubego     37
  Piśmiennictwo     38
  ROZDZIAŁ 3    41
  Diagnostyka mikrobiologiczna infekcji przewodu pokarmowego Dominika Ojdana, Piotr Wieczorek, Elżbieta Tryniszewska     41
  3.1. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego     41
    3.1.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań bakteriologicznych     41
    3.1.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach tlenowych     43
    3.1.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach mikroaerofilnych     49
    3.1.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach bezwzględnie beztlenowych     50
  3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji wirusowych przewodu pokarmowego     55
    3.2.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań wirusologicznych     56
    3.2.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego rotawirusami     56
    3.2.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego adenowirusami     57
    3.2.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego astrowirusami     57
    3.2.5. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego norowirusami     57
  3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych parazytoz przewodu pokarmowego     58
    3.3.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań parazytologicznych     58
    3.3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna giardiozy     58
    3.3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna pełzakowicy     61
    3.3.4. Diagnostyka mikrobiologiczna kryptosporydiozy     63
    3.3.5. Diagnostyka mikrobiologiczna tasiemczyc     64
    3.3.6. Diagnostyka mikrobiologiczna fascjolozy     64
    3.3.7. Diagnostyka mikrobiologiczna owsicy     64
    3.3.8. Diagnostyka mikrobiologiczna glistnicy     64
    3.3.9. Diagnostyka mikrobiologiczna włosogłówczycy     65
    3.3.10. Diagnostyka mikrobiologiczna węgorczycy     65
    3.3.11. Diagnostyka mikrobiologiczna choroby tęgoryjcowej     65
  Piśmiennictwo     65
  ROZDZIAŁ 4    67
  Choroby infekcyjne jamy ustnej Małgorzata Pietruska     67
  4.1. Choroby dziąseł     69
    4.1.1. Choroby dziąseł wywołane przez płytkę nazębną     69
    4.1.2. Choroby dziąseł niewywołane przez płytkę nazębną     72
  4.2. Przewlekłe zapalenie przyzębia     80
  4.3. Agresywne zapalenie przyzębia     81
  4.4. Zapalenie przyzębia jako objaw chorób ogólnych     85
  4.5. Martwicze choroby przyzębia     86
  Piśmiennictwo     87
  ROZDZIAŁ 5    89
  Choroba infekcyjna żołądka – Helicobacter pylori Andrzej Dąbrowski     89
  5.1. Opis patogenu     89
  5.2. Epidemiologia i sposoby zakażenia     89
  5.3. Diagnostyka     92
    5.3.1. Wskazania do diagnostyki i leczenia zakażenia H. pylori     92
    5.3.2. Metody diagnostyki zakażenia H. pylori     93
  5.4. Objawy zakażenia     94
  5.5. Leczenie zakażenia H. pylori     94
    5.5.1. Terapia eradykacyjna pierwszego rzutu     95
    5.5.2. Terapia eradykacyjna drugiego rzutu     96
    5.5.3. Terapia eradykacyjna trzeciego rzutu     97
    5.5.4. Rola probiotyków w eradykacji H. pylori     97
    5.5.5. Monitorowanie pacjentów po leczeniu zakażenia H. pylori     97
  5.6. Profilaktyka     98
  Piśmiennictwo     98
  ROZDZIAŁ 6    99
  Infekcje wirusowe przewodu pokarmowego Michał Kukla     99
  6.1. Adenowirusy     102
    6.1.1. Budowa     102
    6.1.2. Patogeneza     102
    6.1.3. Epidemiologia, sposoby zakażenia, okres wylęgania     102
    6.1.4. Diagnostyka     103
    6.1.5. Objawy     103
    6.1.6. Leczenie i profilaktyka     104
  6.2. Rotawirusy     104
    6.2.1. Budowa     104
    6.2.2. Patogeneza     105
    6.2.3. Epidemiologia, drogi zakażenia, okres wylęgania     105
    6.2.4. Diagnostyka     106
    6.2.5. Objawy     106
    6.2.6. Następstwa zakażenia     106
    6.2.7. Leczenie i profilaktyka     107
  6.3. Enterowirusy i parechowirusy     109
    6.3.1. Budowa     109
    6.3.2. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji     109
    6.3.3. Diagnostyka i objawy     110
    6.3.4. Leczenie i profilaktyka     110
  6.4. Echowirusy     111
    6.4.1. Budowa     111
    6.4.2. Patogeneza     111
    6.4.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia     111
    6.4.4. Diagnostyka     112
    6.4.5. Objawy     112
    6.4.6. Leczenie i profilaktyka     112
  6.5. Wirusy Norwalk     112
    6.5.1. Budowa     112
    6.5.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania     113
    6.5.3. Objawy     114
    6.5.4. Diagnostyka     114
    6.5.5. Leczenie i zapobieganie     115
  6.6. Astrowirusy     116
    6.6.1. Budowa     116
    6.6.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania     116
    6.6.3. Objawy     116
    6.6.4. Diagnostyka     116
    6.6.5. Leczenie i zapobieganie     117
  6.7. Wirus opryszczki zwykłej     117
    6.7.1. Budowa     117
    6.7.2. Patogeneza     117
    6.7.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji     118
  6.8. Wirus cytomegalii     121
    6.8.1. Budowa     121
    6.8.2. Patogeneza     121
    6.8.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres wylęgania     122
    6.8.4. Objawy     122
    6.8.5. Rozpoznanie     123
    6.8.6. Leczenie     123
  6.9. Wirus ospy wietrznej/półpaśca     124
  6.9.1. Leczenie i profilaktyka     124
  6.10. Wirus Epsteina-Barr (EBV)     124
    6.10.1. Epidemiologia. Patogeneza. Okres inkubacji     125
    6.10.2. Objawy     125
    6.10.3. Rozpoznanie     125
    6.10.4. Leczenie     125
  Piśmiennictwo     125
  ROZDZIAŁ 7    127
  Infekcje bakteryjne jelit Alicja Wiercińska-Drapało     127
  7.1. Zatrucia pokarmowe     127
    7.1.1. Staphylococcus aureus     127
    7.1.2. Bacillus cereus     129
    7.1.3. Clostridium botulinum     130
    7.1.4. Clostridium perfringens     132
  7.2. Bakteryjne zapalenie jelit     134
    7.2.1. Listeria monocytogenes     134
    7.2.2. Vibrio cholerae     135
    7.2.3. Escherichia coli     137
    7.2.4. Salmonella typhi     140
    7.2.5. Salmonella species (inne niż S. typhi)     142
    7.2.6. Yersinia     144
    7.2.7. Campylobacter jejuni     146
    7.2.8. Czerwonka bakteryjna – Shigellosis     147
  7.3. Podsumowanie     149
  Piśmiennictwo     150
  ROZDZIAŁ 8    151
  Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego Katarzyna Sikorska     151
  8.1. Wprowadzenie     151
  8.2. Pełzakowica     151
    8.2.1. Etiologia     151
    8.2.2. Epidemiologia     152
    8.2.3. Obraz kliniczny     152
    8.2.4. Diagnostyka     153
    8.2.5. Leczenie     153
  8.3. Giardioza     154
    8.3.1. Etiologia     154
    8.3.2. Epidemiologia     154
    8.3.3. Obraz kliniczny     155
    8.3.4. Diagnostyka     155
    8.3.5. Leczenie     156
  8.4. Kryptosporydioza     156
    8.4.1. Etiologia     156
    8.4.2. Epidemiologia     157
    8.4.3. Obraz kliniczny     157
    8.4.4. Diagnostyka     158
    8.4.5. Leczenie     158
  8.5. Blastocystoza     158
    8.5.1. Etiologia     158
    8.5.2. Epidemiologia     159
    8.5.3. Obraz kliniczny     159
    8.5.4. Diagnostyka     159
    8.5.5. Leczenie     160
  8.6. Toksokaroza     160
    8.6.1. Etiologia     160
    8.6.2. Epidemiologia     161
    8.6.3. Obraz kliniczny     161
    8.6.4. Diagnostyka     161
    8.6.5. Leczenie     162
  8.7. Glistnica (askarioza)     162
    8.7.1. Etiologia     162
    8.7.2. Epidemiologia     163
    8.7.3. Obraz kliniczny     163
    8.7.4. Diagnostyka     164
    8.7.5. Leczenie     164
  8.8. Owsica     165
    8.8.1. Etiologia     165
    8.8.2. Epidemiologia     165
    8.8.3. Obraz kliniczny     165
    8.8.4. Diagnostyka     166
    8.8.5. Leczenie     166
  8.9. Włosogłówczyca (trichurioza)     166
    8.9.1. Etiologia     166
    8.9.2. Epidemiologia     167
    8.9.3. Obraz kliniczny     167
    8.9.4. Diagnostyka     167
    8.9.5. Leczenie     168
  8.10. Węgorczyca (strongyloidoza)     168
    8.10.1. Etiologia     168
    8.10.2. Epidemiologia     168
    8.10.3. Obraz kliniczny     169
    8.10.4. Diagnostyka     169
    8.10.5. Leczenie     170
  8.11. Tęgoryjczyca     170
    8.11.1. Etiologia     170
    8.11.2. Epidemiologia     171
    8.11.3. Obraz kliniczny     171
    8.11.4. Diagnostyka     171
    8.11.5. Leczenie     171
  8.12. Anisakioza/anisakidioza     172
    8.12.1. Etiologia     172
    8.12.2. Epidemiologia     172
    8.12.3. Obraz kliniczny     172
    8.12.4. Diagnostyka     173
    8.12.5. Leczenie     173
  8.13. Tasiemczyce jelitowe     173
    8.13.1. Etiologia     173
    8.13.2. Epidemiologia     175
    8.13.3. Obraz kliniczny     176
    8.13.4. Diagnostyka     176
    8.13.5. Leczenie     177
  8.14. Włośnica     177
    8.14.1. Etiologia     177
    8.14.2. Epidemiologia     178
    8.14.3. Obraz kliniczny     178
    8.14.4. Diagnostyka     179
    8.14.5. Leczenie     180
  Piśmiennictwo     180
  ROZDZIAŁ 9    183
  Grzybice przewodu pokarmowego Bożena Panasiuk     183
  9.1. Opis patogenu     183
  9.2. Patogeneza kandydoz     184
  9.3. Sposoby zakażenia     185
  9.4. Diagnostyka     185
  9.5. Objawy zakażenia     187
    9.5.1. Grzybica jamy ustnej     187
    9.5.2. Grzybica przełyku     188
    9.5.3. Grzybica żołądka     188
    9.5.4. Grzybica jelit     188
    9.5.5. Inwazyjna kandydoza układu pokarmowego     189
  9.6. Leczenie     190
    9.6.1. Leczenie profilaktyczne     192
    9.6.2. Leczenie empiryczne     192
    9.6.3. Leczenie wyprzedzające     193
    9.6.4. Leczenie celowane     193
    9.6.5. Leczenie kandydozy jamy ustnej     193
    9.6.6. Leczenie kandydozy przełyku     194
    9.6.7. Leczenie kandydemii chorych bez neutropenii     194
    9.6.8. Leczenie kandydemii u chorych z neutropenią     194
    9.6.9. Leczenie kandydozy narządowej u chorych bez neutropenii     194
    9.6.10. Leczenie kandydozy narządowej chorych z neutropenią     195
  9.7. Oporność     195
  Piśmiennictwo     196
  ROZDZIAŁ 10    199
  Infekcje przewodu pokarmowego u pacjentów z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit Grażyna Rydzewska     199
  10.1. Infekcje oportunistyczne     199
  10.2. Infekcje pasożytnicze i grzybicze     200
    10.2.1. Kandydoza     201
  10.3. Infekcje bakteryjne     201
  10.4. Sytuacje szczególne     206
    10.4.1. Pacjenci często podróżujący do krajów rozwijających się     206
    10.4.2. Biegunka podróżnych     207
    10.4.3. Postępowanie w przypadku powracających podróżnych z NChZJ     207
  10.5. Inne infekcje     208
    10.5.1. Infekcja CMV     208
    10.5.2. Jersinioza     210
    10.5.3. Giardiaza     211
  10.6. Podsumowanie     212
  Piśmiennictwo     213
  ROZDZIAŁ 11    215
  Choroby infekcyjne dróg żółciowych Ewa Wunsch, Piotr Milkiewicz     215
  11.1. Ostre zapalenie dróg żółciowych     215
    11.1.1. Przyczyny     215
    11.1.2. Epidemiologia     216
    11.1.3. Patogeneza     216
    11.1.4. Czynniki etiologiczne     216
    11.1.5. Objawy kliniczne     217
    11.1.6. Badania laboratoryjne     217
    11.1.7. Badania obrazowe     217
    11.1.8. Badania mikrobiologiczne     219
    11.1.9. Rozpoznanie     219
    11.1.10. Ocena ciężkości choroby     220
    11.1.11. Rozpoznanie różnicowe     221
    11.1.12. Leczenie     221
    11.1.13. Powikłania     223
    11.1.14. Sytuacje szczególne     223
  11.2. Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego     224
    11.2.1. Przyczyny     224
    11.2.2. Epidemiologia     224
    11.2.3. Patogeneza     225
    11.2.4. Czynniki etiologiczne     225
    11.2.5. Objawy kliniczne     225
    11.2.6. Badania laboratoryjne     226
    11.2.7. Badania obrazowe     226
    11.2.8. Badania mikrobiologiczne     227
    11.2.9. Rozpoznanie     227
    11.2.10. Ocena ciężkości choroby     227
    11.2.11. Rozpoznanie różnicowe     228
    11.2.12. Leczenie     228
    11.2.13. Powikłania     229
    11.2.14. Rokowanie     229
  Piśmiennictwo     229
  ROZDZIAŁ 12    231
  Infekcje przewodu pokarmowego u chorych z obniżoną odpornością Alicja Wiercińska-Drapało, Magdalena Suchacz     231
  12.1. Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego u osób z upośledzeniem odporności     231
    12.1.1. Bakterie     231
    12.1.2. Wirusy     232
    12.1.3. Grzyby     233
    12.1.4. Pasożyty     234
  12.2. Diagnostyka     236
  12.3. Leczenie     238
    12.3.1. Zakażenia bakteryjne     238
    12.3.2. Zakażenia wirusowe     239
    12.3.3. Zakażenia grzybicze     239
    12.3.4. Zarażenia pasożytnicze     242
  12.4. Podsumowanie     243
  Piśmiennictwo     243
  ROZDZIAŁ 13    245
  Infekcje przewodu pokarmowego w przewlekłych chorobach wątroby. Oś jelito–wątroba–mózg Jacek Juszczyk     245
  13.1. Mikrobiom jelitowy w marskości wątroby     247
  13.2. Zakażenia bakteryjne w marskości wątroby     248
    13.2.1. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego     249
    13.2.2. Samoistne zapalenie otrzewnej     249
    13.2.3. Encefalopatia wątrobowa     252
  13.3. Ryfaksymina w kontekście patogenezy zakażeń bakteryjnych w marskości wątroby     253
  13.4. Podsumowanie     255
  Piśmiennictwo     256
  ROZDZIAŁ 14    259
  Infekcje przewodu pokarmowego u osób starszych Natalia Kilisińska-Sołowianowicz, Barbara Bień     259
  14.1. Proces fizjologicznego starzenia a funkcje przewodu pokarmowego     260
    14.1.1. Żołądek     261
    14.1.2. Jelito cienkie     261
    14.1.3. Jelito grube     261
    14.1.4. Apetyt     262
    14.1.5. Odporność pochodzenia jelitowego     262
    14.1.6. Wpływ starzenia na mikroflorę jelitową     263
    14.1.7. Prezentacja choroby infekcyjnej u osoby starszej     264
  14.2. Wybrane infekcyjne choroby jelit     264
    14.2.1. Wirusowe infekcje jelitowe     265
    14.2.2. Bakteryjne infekcje jelitowe     268
    14.2.3. Drożdżyca przewodu pokarmowego     275
    14.2.4. Giardioza     276
    14.2.5. Odrębności leczenia infekcji jelitowych u pacjentów geriatrycznych     277
  14.3. Podsumowanie     279
  Piśmiennictwo     279
  ROZDZIAŁ 15    281
  Infekcje jelitowe u dzieci Elżbieta Ołdak     281
  15.1. Wprowadzenie, definicje     281
  15.2. Czynniki przyczynowe i epidemiologia ostrej biegunki u dzieci     281
    15.2.1. Rotawirusy     283
    15.2.2. Norowirusy     283
    15.2.3. Adenowirusy     285
    15.2.4. Astrowirusy i inne wirusy jelitowe     286
    15.2.5. Enteropatogeny bakteryjne     287
  15.3. Obraz kliniczny ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci     293
  15.4. Powikłania ostrej biegunki/nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci     294
  15.5. Kliniczna ocena stopnia odwodnienia u dzieci i postępowanie     294
  15.6. Leczenie farmakologiczne     296
    15.6.1. Antybiotyki w leczeniu biegunki bakteryjnej     296
    15.6.2. Leki przeciwwymiotne     297
    15.6.3. Adsorbenty, probiotyki, prebiotyki     297
    15.6.4. Inne leki     297
  15.7. Leczenie żywieniowe     298
  Piśmiennictwo     298
  ROZDZIAŁ 16    301
  Infekcje przewodu pokarmowego u osób podróżujących – biegunki podróżnych Piotr Kajfasz     301
  16.1. Definicja     301
  16.2. Ogólna charakterystyka     301
  16.3. Epidemiologia     302
  16.4. Etiologia biegunek podróżnych     303
  16.5. Symptomatologia     303
  16.6. Konsekwencje biegunki podróżnych     304
  16.7. Diagnostyka     305
  16.8. Leczenie     305
  16.9. Antyseptyki jelitowe     306
  16.10. Antybiotykoterapia     306
  16.11. Postępowanie w przypadku biegunki podróżnych wywołanej przez pierwotniaki     307
  16.12. Loperamid     308
  16.13. Probiotyki     308
  16.14. Praktyczne uwagi dotyczące leczenia biegunek podróżnych     308
  16.15. Zakażenie przecinkowcami cholery pod postacią biegunki podróżnych ...     309
  16.16. Zapobieganie     310
  16.17. Uzdatnianie wody jako jedna z metod zapobiegania biegunce podróżnych     311
  Piśmiennictwo     312
  ROZDZIAŁ 17    315
  Poantybiotykowe powikłania, infekcje Clostridium difficile Gajane Martirosian     315
  17.1. Przegląd historyczny     315
  17.2. Czynnik etiologiczny CDI     316
  17.3. Sporulacja C. difficile     318
  17.4. Czynniki ryzyka zakażeń C. difficile     320
  17.5. Odporność w zakażeniach C. difficile     321
    17.5.1. Kolonizacja     321
    17.5.2. Odporność naturalna indukowana przez C. diffiicle     323
    17.5.3. Białka warstwy S i odporność naturalna     325
    17.5.4. Monomer flageliny C. difficile to PAMP wykrywany przez TLR-5     325
    17.5.5. Odporność nabyta     326
  17.6. Diagnostyka CDI     327
  17.7. Obraz kliniczny CDI     328
  17.8. Nawroty choroby     330
  17.9. Leczenie i profilaktyka CDI     331
    17.9.1. Odstawienie antybiotyku     331
    17.9.2. Odstawienie inhibitorów pompy protonowej     331
    17.9.3. Stosowanie leków zwalniających motorykę jelit     332
    17.9.4. Wankomycyna i metronidazol     332
    17.9.5. Leczenie nawrotów CDI     335
    17.9.6. Inne leki     337
  17.10. Leczenie chirurgiczne     339
  Piśmiennictwo     339
  ROZDZIAŁ 18    341
  Wielolekooporne bakterie przewodu pokarmowego jako czynniki etiologiczne zakażeń szpitalnych Paweł Sacha, Anna Sieńko, Piotr Majewski, Elżbieta Tryniszewska     341
  18.1. Escherichia coli     341
    18.1.1. Charakterystyka i chorobotwórczość     341
    18.1.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń     345
    18.1.3. Epidemiologia     347
  18.2. Klebsiella pneumoniae     348
    18.2.1. Charakterystyka i chorobotwórczość     348
    18.2.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń     351
    18.2.3. Epidemiologia zakażeń     353
  18.3. Enterococcus spp     355
    18.3.1. Charakterystyka i chorobotwórczość     355
    18.3.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń     357
    18.3.3. Epidemiologia zakażeń     359
  Piśmiennictwo     360
  ROZDZIAŁ 19    363
  Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego w badaniach endoskopowych Edyta Zagórowicz, Anna Chaber-Ciopińska, Jacek Pachlewski, Andrzej Mróz, Jarosław Reguła     363
  19.1. Rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego     363
  19.2. Gruźlica przewodu pokarmowego     365
  19.3. Yersinia enterocolitica     367
  19.4. Campylobacter jejuni     367
  19.5. Salmonelloza     367
  19.6. Kandydoza przewodu pokarmowego     368
  19.7. Zapalenie pełzakowe jelita grubego     369
  19.8. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem opryszczki     370
  19.9. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem cytomegalii     370
  19.10. Zmiany w przewodzie pokarmowym występujące w zakażeniu wirusem mononukleozy zakaźnej     373
  19.11. Enteropatia w przebiegu zakażenia HIV     373
  Piśmiennictwo     374
  ROZDZIAŁ 20    375
  Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki Hanna Szajewska     375
  20.1. Probiotyki     375
    20.1.1. Definicja     375
    20.1.2. Szczepozależność     375
    20.1.3. Mechanizm działania     376
    20.1.4. Postaci probiotyków     376
    20.1.5. Znaczenie dawki     377
    20.1.6. Jakość preparatów probiotycznych     377
    20.1.7. Skuteczność kliniczna probiotyków     377
    20.1.8. Leczenie ostrej biegunki infekcyjnej     377
    20.1.9. Zapobieganie biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków     379
    20.1.10. Biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile     379
    20.1.11. Zapobieganie biegunce podróżnych     379
    20.1.12. Martwicze zapalenie jelit     379
    20.1.13. Zakażenie Helicobacter pylori     380
    20.1.14. Zespół jelita nadwrażliwego     380
    20.1.15. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego     380
    20.1.16. Choroba Leśniowskiego-Crohna     381
    20.1.17. Przewlekłe zaparcie     381
    20.1.18. Ostre zapalenie trzustki     381
    20.1.19. Otyłość     381
    20.1.20. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby     381
    20.1.21. Inne zastosowania probiotyków     382
  20.2. Prebiotyki     382
    20.2.1. Definicja     382
    20.2.2. Cechy prebiotyków     382
    20.2.3. Przykłady prebiotyków     382
    20.2.4. Zastosowanie prebiotyków     383
  20.3. Synbiotyki     384
    20.3.1. Definicja     384
    20.3.2. Zastosowanie synbiotyków     384
  20.4. Bezpieczeństwo probiotyków i prebiotyków     385
  20.5. Inne metody modyfikacji mikrobioty jelitowej     385
    20.5.1. Antybiotyki, które nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego     385
    20.5.2. Postbiotyki     386
    20.5.3. Transfer mikrobioty przewodu pokarmowego     386
  Piśmiennictwo     386
  ROZDZIAŁ 21    389
  Antybiotykoterapia zakażeń przewodu pokarmowego Katarzyna Dzierżanowska-Fangrat     389
  Piśmiennictwo     399
  ROZDZIAŁ 22    401
  Ostre stany w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Andrzej Siemiątkowski, Urszula Wereszczyńska-Siemiątkowska     401
  22.1. Sepsa .     401
    22.1.1. Definicje     401
    22.1.2. Epidemiologia     402
    22.1.3. Etiologia i patogeneza     402
    22.1.4. Obraz kliniczny     405
    22.1.5. Postępowanie diagnostyczne     405
    22.1.6. Rozpoznanie sepsy i wstrząsu septycznego     408
    22.1.7. Leczenie     408
    22.1.8. Rokowania     413
  22.2. Zespół ciasnoty wewnątrzbrzusznej     414
    22.2.1. Definicje     414
    22.2.2. Etiologia i patogeneza     415
    22.2.3. Obraz kliniczny     416
    22.2.4. Leczenie     417
    22.2.5. Rokowanie     418
  22.3. Ostre krwawienie z przewodu pokarmowego     419
    22.3.1. Definicje     419
  22.4. Wstrząs krwotoczny     419
    22.4.1. Obraz kliniczny     420
    22.4.2. Leczenie     421
  22.5. Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego     423
    22.5.1. Epidemiologia     423
    22.5.2. Obraz kliniczny     423
    22.5.3. Postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne     424
    22.5.4. Leczenie     427
  22.6. Ostre krwawienie z dolnego i środkowego odcinka przewodu pokarmowego (DiŚOPP)     429
    22.6.1. Epidemiologia     429
    22.6.2. Obraz kliniczny     430
    22.6.3. Postępowanie w ostrym krwawieniu z DiŚOPP     431
    22.6.4. Diagnostyka ostrych krwawień z DiŚOPP     432
  Piśmiennictwo     435
  ROZDZIAŁ 23    437
  Transfer mikrobioty jelitowej Paweł Grzesiowski     437
  23.1. Wprowadzenie     437
  23.2. Perspektywa historyczna przeszczepu mikrobioty     438
  23.3. Przeszczepy mikrobioty w Polsce     439
  23.4. Patofizjologia przeszczepu mikrobioty     440
  23.5. Kwalifikacja i przygotowanie dawców     441
  23.6. Przygotowanie preparatu mikrobioty jelitowej     442
  23.7. Kwalifikacja i przygotowanie biorców     444
  23.8. Wykonanie przeszczepu mikrobioty     444
  23.9. Postępowanie dietetyczne przed przeszczepem mikrobioty i po przeszczepie     445
  23.10. Podsumowanie     445
  Piśmiennictwo     446
  ROZDZIAŁ 24    449
  Leczenie dietetyczne w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Lucyna Ostrowska     449
  24.1. Wprowadzenie     449
  24.2. Żywienie w chorobach infekcyjnych jamy ustnej i przełyku     450
  24.3. Żywienie w chorobach infekcyjnych żołądka i dwunastnicy     452
  24.4. Żywienie w chorobach infekcyjnych wątroby i dróg żółciowych     455
  24.5. Żywienie w chorobach infekcyjnych i pasożytniczych przewodu pokarmowego     459
  24.6. Żywienie w infekcjach jelitowych w nieswoistych zapaleniach jelit (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)     461
  24.7. Żywienie w grzybicy przewodu pokarmowego     467
  24.8. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób z obniżoną odpornością     468
  24.9. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób starszych     472
  Piśmiennictwo     476
  Skorowidz     479
RozwińZwiń