POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów.
Rok wydania | 2006 |
---|---|
Liczba stron | 164 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-2003-315-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Nieprawidłowe stężenia lipidów w surowicy jako czynnik ryzyka choroby wieńcowej | 13 |
Cholesterol całkowity i cholesterol LDL | 13 |
Cholesterol HDL | 16 |
Trójglicerydy | 17 |
Rozpoznanie zaburzeń lipidowych | 19 |
Hipercholesterolemia | 20 |
Dyslipidemia aterogenna | 21 |
Zespól chylomikronemii | 22 |
Małe stężenie cholesterolu HDL | 23 |
Aterogenne (promiażdżycowe) działanie zaburzeń lipidowych | 25 |
Hipercholesterolemia | 25 |
Dyslipidemia aterogenna | 26 |
Małe stężenie cholesterolu HDL | 27 |
Docelowe stężenie lipidów | 29 |
Występowanie zaburzeń lipidowych i wskaźników choroby wieńcowej a sposób żywienia | 33 |
Leczenie niefarmakologiczne | 38 |
Redukcja masy ciała | 38 |
Leczenie dietetyczne | 40 |
Hipercholesterolemia | 40 |
Dyslipidemia aterogenna | 44 |
Zespół chylomikronemii | 45 |
Dieta śródziemnomorska | 45 |
Praktyczne aspekty diety hipolipemicznej | 47 |
Zasady prawidłowego żywienia dla ludzi zdrowych — profilaktyka pierwotna | 47 |
Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla osób z hipercholesterolemia — dieta lecznicza | 52 |
Produkty zbożowe | 56 |
Warzywa i owoce | 59 |
Mleko i produkty mleczne | 63 |
Mięso i jego białkowe zamienniki | 67 |
Tłuszcze w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia | 76 |
Desery w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia | 80 |
Napoje w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia | 80 |
Liczba porcji produktów spożywczych w diecie leczniczej o wartości energetycznej 2000 kcal dla osób z hipercholesterolemią | 81 |
Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla ludzi z hipertrójglicerydemią - dieta lecznicza | 82 |
Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla ludzi z zespołem chylomikronemii - dieta lecznicza | 84 |
Propozycje jadłospisów w diecie hipolipemicznej | 86 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 2000 kcal w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemią | 86 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal w diecie leczniczej dla osób z hipertrójglicerydemią | 102 |
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 2000 kcal w diecie leczniczej dla osób z zespołem chylomikronemii | 118 |
Propozycje przepisów kulinarnych do zastosowania w diecie leczniczej w hipercholesterolemii | 134 |
Potrawy z ryb bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 | 134 |
Surówki i sałatki bogate w witaminy przeciwutleniające, flawonoidy i błonnik | 143 |
Potrawy z płatków owsianych bogate w błonnik pokarmowy | 148 |
Aktywność fizyczna | 153 |
Zaprzestanie palenia papierosów | 155 |
Leczenie farmakologiczne | 156 |
Hipercholesterolemia | 156 |
Dyslipidemia aterogenna | 160 |
Terapia skojarzona | 161 |
Zespół chylomikronemii | 162 |
Wybrane pozycje piśmiennictwa | 163 |