Zaburzenia lipidowe

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów.


Rok wydania2006
Liczba stron164
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2003-315-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
    Nieprawidłowe stężenia lipidów w surowicy jako czynnik ryzyka choroby wieńcowej    13
   Cholesterol całkowity i cholesterol LDL    13
   Cholesterol HDL    16
   Trójglicerydy    17
  Rozpoznanie zaburzeń lipidowych    19
    Hipercholesterolemia    20
    Dyslipidemia aterogenna    21
    Zespól chylomikronemii    22
    Małe stężenie cholesterolu HDL    23
  Aterogenne (promiażdżycowe) działanie zaburzeń lipidowych    25
    Hipercholesterolemia    25
    Dyslipidemia aterogenna    26
    Małe stężenie cholesterolu HDL    27
  Docelowe stężenie lipidów    29
  Występowanie zaburzeń lipidowych i wskaźników choroby wieńcowej a sposób żywienia    33
  Leczenie niefarmakologiczne    38
   Redukcja masy ciała    38
   Leczenie dietetyczne    40
    Hipercholesterolemia    40
   Dyslipidemia aterogenna    44
   Zespół chylomikronemii    45
   Dieta śródziemnomorska    45
  Praktyczne aspekty diety hipolipemicznej    47
   Zasady prawidłowego żywienia dla ludzi zdrowych — profilaktyka pierwotna    47
   Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla osób z hipercholesterolemia — dieta lecznicza    52
   Produkty zbożowe    56
   Warzywa i owoce    59
   Mleko i produkty mleczne    63
   Mięso i jego białkowe zamienniki    67
   Tłuszcze w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia    76
   Desery w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia    80
   Napoje w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemia    80
   Liczba porcji produktów spożywczych w diecie leczniczej o wartości energetycznej 2000 kcal dla osób z hipercholesterolemią    81
   Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla ludzi z hipertrójglicerydemią - dieta lecznicza    82
   Wybór produktów spożywczych z Piramidy Zdrowego Żywienia i uzupełniających piramidę dla ludzi z zespołem chylomikronemii - dieta lecznicza    84
   Propozycje jadłospisów w diecie hipolipemicznej    86
   Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 2000 kcal w diecie leczniczej dla osób z hipercholesterolemią    86
   Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal w diecie leczniczej dla osób z hipertrójglicerydemią    102
   Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 2000 kcal w diecie leczniczej dla osób z zespołem chylomikronemii    118
   Propozycje przepisów kulinarnych do zastosowania w diecie leczniczej w hipercholesterolemii    134
   Potrawy z ryb bogate w kwasy tłuszczowe omega-3    134
   Surówki i sałatki bogate w witaminy przeciwutleniające, flawonoidy i błonnik    143
   Potrawy z płatków owsianych bogate w błonnik pokarmowy    148
  Aktywność fizyczna    153
  Zaprzestanie palenia papierosów    155
  Leczenie farmakologiczne    156
    Hipercholesterolemia    156
   Dyslipidemia aterogenna    160
   Terapia skojarzona    161
   Zespół chylomikronemii    162
  Wybrane pozycje piśmiennictwa    163
RozwińZwiń