POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Ryby i produkty rybne są przedmiotem handlu od tysięcy lat, ale przez wieki rozmiar i zakres geograficzny tej wymiany były bardzo ograniczone. Nietrwałość artykułów rybnych oraz czasochłonność, kosztowność i nieefektywność tradycyjnych metod konserwacji (np. suszenia) powodowały, że handel większością ryb i ich przetworów miał wymiar lokalny lub, co najwyżej, regionalny. Sytuacja ta uległa zmianie w XX wieku. Postęp w dziedzinie utrwalania i przechowywania ryb i produktów rybnych oraz rozwój transportu umożliwiły ekspansję terytorialną handlu rybami i produktami rybnymi. W warunkach wzrostu globalnego popytu na artykuły rybne i coraz większych możliwości produkcyjnych światowego rybołówstwa systematycznie rosły odpowiednie obroty międzynarodowe.
W książce przedstawiono uwarunkowania i tendencje rozwoju międzynarodowego handlu rybami i produktami rybnymi. Sformułowano następującą hipotezę: zmiany intensywności i struktury międzynarodowego handlu produktami rybnymi w okresie powojennym były spowodowane zmianą przewag komparatywnych pomiędzy krajami, a głównym czynnikiem tych zmian były nowe regulacje prawa morza.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 507 |
Kategoria | Gospodarka światowa |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego |
ISBN-13 | 978-83-7241-841-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Rozdział 1. Teoretyczne interpretacje przesłanek rozwoju handlu międzynarodowego | 15 |
1.1. Klasyfikacja teorii handlu międzynarodowego ze względu na przesłanki wymiany | 15 |
1.2. Podażowe teorie handlu międzynarodowego | 23 |
1.3. Popytowe przesłanki rozwoju handlu międzynarodowego w świetle teorii | 42 |
1.4. Rola poszczególnych teorii w objaśnianiu handlu międzynarodowego | 55 |
1.5. Uwarunkowania handlu międzynarodowego a teoria lokalizacji i teoria międzynarodowej konkurencyjności | 65 |
1.5.1. Handel międzynarodowy a teoria lokalizacji | 65 |
1.5.2. Handel międzynarodowy w koncepcjach międzynarodowej konkurencyjności | 72 |
Rozdział 2. Podażowe uwarunkowania rozwoju międzynarodowej wymiany ryb i produktów rybnych | 81 |
2.1. Wielkość i dynamika produkcji światowego rybołówstwa | 81 |
2.2. Struktura produkcji | 88 |
2.2.1. Źródła pochodzenia i sposoby pozyskiwania organizmów wodnych | 88 |
2.2.2. Struktura przestrzenna | 95 |
2.2.3. Struktura rodzajowa | 100 |
2.2.4. Struktura geograficzna | 105 |
2.3. Zasoby naturalne jako czynnik możliwości produkcyjnych | 116 |
2.3.1. Istota i specyfika zasobów naturalnych rybołówstwa | 116 |
2.3.2. Wielkość i stan zasobów a tendencje rozwoju produkcji rybołówstwa | 120 |
2.4. Rola postępu naukowo-technicznego w rozwoju produkcji | 131 |
2.5. Międzynarodowe prawo morza a wielkość i struktura produkcji | 145 |
2.5.1. Kierunki ewolucji międzynarodowego prawa morza | 145 |
2.5.2. Regulacje prawa morza a możliwości produkcyjne światowego rybołówstwa | 150 |
2.5.2.1. Reguła wolności mórz a rozwój rybołówstwa | 151 |
2.5.2.2. Nowe zasady użytkowania morza a możliwości produkcyjne światowego rybołówstwa | 154 |
Rozdział 3. Popytowe uwarunkowania międzynarodowych obrotów rybami i produktami rybnymi | 183 |
3.1. Sposoby wykorzystania światowej produkcji rybołówstwa | 183 |
3.2. Światowe spożycie żywności pochodzenia wodnego | 187 |
3.2.1. Wielkość i dynamika konsumpcji | 187 |
3.2.2. Struktura geograficzna spożycia | 191 |
3.2.3. Struktura rodzajowa spożycia | 205 |
3.2.4. Rola produktów rybnych w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych świata | 210 |
3.3. Zużycie przemysłowych produktów rybnych | 214 |
3.4. Czynniki rozwoju popytu na ryby i produkty rybne | 226 |
3.4.1. Wzrost liczby ludności i konsumpcji per capita żywnościowych produktów rybnych | 226 |
3.4.2. Determinanty spożycia per capita artykułów rybnych | 230 |
3.4.3. Czynniki określające zapotrzebowanie na przemysłowe produkty rybne | 242 |
3.4.4. Zmiany roli poszczególnych czynników w kształtowaniu konsumpcji produktów rybnych | 248 |
Rozdział 4. Charakterystyka światowego handlu rybami i produktami rybnymi | 252 |
4.1. Poziom i dynamika światowych obrotów | 252 |
4.2. Struktura towarowa obrotów | 260 |
4.2.1. Produkty żywnościowe i nieżywnościowe | 261 |
4.2.2. Rodzaje organizmów wodnych | 264 |
4.2.3. Produkty według sposobu przetworzenia | 267 |
4.2.4. Produkty według międzynarodowych systemów klasyfikacji | 270 |
4.3. Struktura geograficzna obrotów | 274 |
4.3.1. Rejony geograficzne | 274 |
4.3.2. Regiony ekonomiczne | 277 |
4.3.3. Najwięksi eksporterzy i importerzy | 284 |
4.4. Tendencje cen światowego rynku rybnego | 295 |
4.5. Polityka handlowa w międzynarodowych obrotach produktami rybnymi | 320 |
4.5.1. Bariery taryfowe | 321 |
4.5.2. Narzędzia para- i pozataryfowe | 335 |
Rozdział 5. Ocena uwarunkowań międzynarodowej specjalizacji i wymiany artykułami rybnymi. Perspektywy rozwoju światowego handlu rybami i produktami rybnymi | 343 |
5.1. Przewaga komparatywna jako przesłanka międzynarodowego handlu rybami i produktami rybnymi | 345 |
5.1.1. Międzynarodowa specjalizacja w sektorze produktów rybnych według wskaźników TCi | 346 |
5.1.2. Zmiany ujawnionej przewagi komparatywnej krajów w produktach rybnych według wskaźnika RCAi | 356 |
5.2. Handel wewnątrzgałęziowy rybami i produktami rybnymi | 369 |
5.3. Perspektywy rozwoju międzynarodowych obrotów artykułami rybnymi | 391 |
5.3.1. Prognozy podaży | 391 |
5.3.2. Prognozy popytu | 400 |
5.3.3. Perspektywy światowego handlu produktami rybnymi | 406 |
Podsumowanie i wnioski | 413 |
Aneks | 421 |
Bibliografia | 467 |
Summary | 487 |
Spis tabel, wykresów i rysunków | 489 |