Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym

Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Skrypt jest przeznaczony dla studentów III roku Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego jako pomoc dydaktyczna do przedmiotu projektowanie inżynierskie i technologiczne prowadzonego na specjalności Inżynieria Produktów Żywnościowych.


Od absolwentów tej specjalności oczekuje się umiejętności organizowania i prowadzenia prac badawczych i rozwojowych, szczególnie projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych w produkcji żywności.


Ta umiejętność jest ważna z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze – konieczności szybkiego reagowania na sygnały płynące z rynku i dostosowywania się do wciąż zmieniających się potrzeb konsumentów, po drugie – z konieczności stosowania zasad projektowania holistycznego, tzn. uwzględniającego dalekosiężne skutki prowadzonych działań. Aby możliwe było konsultowanie projektów związanych z przygotowaniem nowego asortymentu żywności, niezbędna jest znajomość zasad ich sporządzania. Projekty mogą dotyczyć zakładów, które dopiero mają powstać, modernizacji lub rozbudowy już istniejących zakładów bądź też przygotowania linii technologicznych dla otrzymania nowych wyrobów.


Celem skryptu jest zapoznanie studentów z techniką i zasadami wykonania projektu procesu technologicznego produkcji dowolnego wyrobu przemysłu spożywczego.


Projekt dotyczy części technologicznej i obejmuje takie zagadnienia, jak charakterystyka produktu oraz surowców, materiałów pomocniczych i opakowań potrzebnych do jego wytworzenia, opis procesu technologicznego, bilans materiałowy, bilans cieplny, zestawienie maszyn i urządzeń, określenie zasadniczych stanowisk pracy, kontrola procesu technologicznego, charakterystyka odpadów i ścieków itd.


W skrypcie studenci znajdą strukturę i opis wszystkich zagadnień stanowiących treść projektu, a więc wiadomości ogólne dotyczące omawianego zagadnienia, wymagany zakres opracowania oraz, w celu łatwiejszego zrozumienia wybranych problemów, przykłady ilustrujące konkretne rozwiązania. Kolejność omawianych w skrypcie zagadnień jest taka sama jak w opracowywanym projekcie i wynika z logicznej zależności, jaka pomiędzy nimi istnieje.


Mam nadzieję, że skrypt oddawany do rąk studentów spełni podwójną funkcję: ogólną i praktyczną, tzn. przybliży problematykę projektowania procesów technologicznych podejmowanych w branży przemysłu spożywczego, ale też dostarczy informacji niezbędnych do samodzielnego wykonania przez studentów takiego projektu.


Rok wydania2011
Liczba stron102
KategoriaBiotechnologia
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
ISBN-13978-83-7695-059-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od redaktora     7
  
  1. Strona tytułowa     9
  2. Cel projektowania i realizacji projektu     11
  3. Charakterystyka produktu     13
  4. Charakterystyka surowców, materiałów pomocniczych i opakowań     17
  5. Opis procesu technologicznego     23
  6. Schemat ideowy procesu technologicznego     28
  7. Bilans materiałowy     32
  8. Wykres strumieniowo-masowy     43
  9. Bilans cieplny     45
  10. Schemat technologiczny     49
  11. Zestawienie maszyn i urządzeń, materiały
  konstrukcyjne i ochrona przed korozją     55
  12. Kontrola procesu technologicznego     64
  13. Charakterystyka odpadów i ścieków     74
  14. Określenie zasadniczych stanowisk pracy     81
  15. Bezpieczeństwo i higiena pracy     86
  16. Wymagania edytorskie i sposób prezentacji źródeł literaturowych     92
  
  Załącznik     95
RozwińZwiń