POLECAMY
Redakcja:
Format:
ibuk
Skrypt jest przeznaczony dla studentów III roku Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego jako pomoc dydaktyczna do przedmiotu projektowanie inżynierskie i technologiczne prowadzonego na specjalności Inżynieria Produktów Żywnościowych.
Od absolwentów tej specjalności oczekuje się umiejętności organizowania i prowadzenia prac badawczych i rozwojowych, szczególnie projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych w produkcji żywności.
Ta umiejętność jest ważna z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze – konieczności szybkiego reagowania na sygnały płynące z rynku i dostosowywania się do wciąż zmieniających się potrzeb konsumentów, po drugie – z konieczności stosowania zasad projektowania holistycznego, tzn. uwzględniającego dalekosiężne skutki prowadzonych działań. Aby możliwe było konsultowanie projektów związanych z przygotowaniem nowego asortymentu żywności, niezbędna jest znajomość zasad ich sporządzania. Projekty mogą dotyczyć zakładów, które dopiero mają powstać, modernizacji lub rozbudowy już istniejących zakładów bądź też przygotowania linii technologicznych dla otrzymania nowych wyrobów.
Celem skryptu jest zapoznanie studentów z techniką i zasadami wykonania projektu procesu technologicznego produkcji dowolnego wyrobu przemysłu spożywczego.
Projekt dotyczy części technologicznej i obejmuje takie zagadnienia, jak charakterystyka produktu oraz surowców, materiałów pomocniczych i opakowań potrzebnych do jego wytworzenia, opis procesu technologicznego, bilans materiałowy, bilans cieplny, zestawienie maszyn i urządzeń, określenie zasadniczych stanowisk pracy, kontrola procesu technologicznego, charakterystyka odpadów i ścieków itd.
W skrypcie studenci znajdą strukturę i opis wszystkich zagadnień stanowiących treść projektu, a więc wiadomości ogólne dotyczące omawianego zagadnienia, wymagany zakres opracowania oraz, w celu łatwiejszego zrozumienia wybranych problemów, przykłady ilustrujące konkretne rozwiązania. Kolejność omawianych w skrypcie zagadnień jest taka sama jak w opracowywanym projekcie i wynika z logicznej zależności, jaka pomiędzy nimi istnieje.
Mam nadzieję, że skrypt oddawany do rąk studentów spełni podwójną funkcję: ogólną i praktyczną, tzn. przybliży problematykę projektowania procesów technologicznych podejmowanych w branży przemysłu spożywczego, ale też dostarczy informacji niezbędnych do samodzielnego wykonania przez studentów takiego projektu.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 102 |
Kategoria | Biotechnologia |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-059-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od redaktora | 7 |
1. Strona tytułowa | 9 |
2. Cel projektowania i realizacji projektu | 11 |
3. Charakterystyka produktu | 13 |
4. Charakterystyka surowców, materiałów pomocniczych i opakowań | 17 |
5. Opis procesu technologicznego | 23 |
6. Schemat ideowy procesu technologicznego | 28 |
7. Bilans materiałowy | 32 |
8. Wykres strumieniowo-masowy | 43 |
9. Bilans cieplny | 45 |
10. Schemat technologiczny | 49 |
11. Zestawienie maszyn i urządzeń, materiały | |
konstrukcyjne i ochrona przed korozją | 55 |
12. Kontrola procesu technologicznego | 64 |
13. Charakterystyka odpadów i ścieków | 74 |
14. Określenie zasadniczych stanowisk pracy | 81 |
15. Bezpieczeństwo i higiena pracy | 86 |
16. Wymagania edytorskie i sposób prezentacji źródeł literaturowych | 92 |
Załącznik | 95 |